Zenés színház

Sebeők Sárára emlékeztek

2012.06.28. 08:25
Ajánlom
Az európai hírű drámai szoprán születésének 125. és halálának 60. évfordulója alkalmából állítottak új síremléket a Fiumei úti temetőben.

A síremléket a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság valamint a Magyar Állami Operaház közösen avatta fel május 26-án délelőtt. Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója rámutatott, hogy a bizottság már számos operaházi művész sírját nyilvánította védetté az utóbbi években. Pataky Kálmán csaknem jeltelen sírjára 2006-ban állított emléket, majd felújították apósa, Beregi Oszkár színész nyughelyét is. 2008-ban Kern Aurél igazgatónak, 2009-ben Szemere Árpád énekesnek készítettek új névtáblát, 2010-ben Máder Rezső karnagy-igazgatónak állítottak új síremléket, de ugyanebben az évben Maleczky Vilmos és felesége, Ellinger Jozefa - Sebeők Sára hangképző tanára - síremlékét is felújították, valamint új névtáblát helyzetek el Mészáros Imre hegedűművész-igazgató sírján. 2011-ben Lendvay Andor, Sándor Erzsi és Sándor Mária síremléke újult meg - sorolta Zsigmond Attila, hozzátéve, hogy Alszeghy Kálmán rendező és Radnai Miklós igazgató sírját is a dalszínház vette gondozásába.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa arról beszélt, hogy a sírnál elhangzott Lucrezia Borgia-áriából, az 1905-ben készült recsegő felvétel ritkaságából tudta meg igazán, hogy milyen kiváló énekesnő is lehetett Sebeők Sára. "A társadalmi emlékezet feledékeny, ezért fontos, hogy legyenek olyan csoportok, közösségek, amelyek felidézik az elődök példáját" - hangsúlyozta, majd felvázolta a Magyar Királyi Operaház örökös tagjának pályáját.

Sebeők Sára 1886-ban született Sátoraljaújhelyen, Ellinger Jozefa után Bécsben Rosa Paumgartnernél tanult. 1905-ben Gustav Mahler szerződtette a bécsi Hofoperhez, 1907-ben Frankfurtba ment. Innen vendégként tért haza, az ő kedvéért újította fel az Operaház Bellini Normáját 1908. április 4-én. A következő évadtól már a dalszínház rendes tagja, drámai koloratúrszerepeket énekelt: Melindát, Szilágyi Erzsébetet, átvette az olasz hősnőket, Toscát, Améliát (Az álarcosbál). Ugyanakkor a német repertoárban is kitűnő, ő Vasquezné mellett Wagner zenedrámájában Izolda, elsőként énekelte Richard Strauss Arabelláját, 1919 áprilisában pedig Kerner István vezényletével az Ariadne Naxoszban Primadonnáját. Pályáját karakterszerepekkel zárta le, Poldini Farsangi lakodalmának nemzetes asszonya, Kodály Háry János című daljátékának ősbemutatóján a császárnét alakította. 1942-ben visszavonult a színpadtól, hatvan éve, 1952-ben hunyt el.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.
Zenés színház kritika

Elhasznált életek egy lépcsőfordulóban

Képzelet és valóság határán egyensúlyozó, szürreális világot álmodott a Budapesti Operettszínház színpadára Balázs Zoltán, aki első musicalrendezésében Fellini önéletrajzi ihletésű filmjéhez, a 8 és 1/2-hez, valamint annak zenés színházi változatához nyúlt.
Zenés színház hír

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.
Zenés színház hír

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.