Zenés színház

Seregi-évforduló

2007.10.02. 00:00
Ajánlom
Baráti körben ünnepelhettük hétfőn Seregi László Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész operaházi tagságának 50. évfordulóját a Magyar Állami Operaházban.

Amikor Seregi belépett a Székely Bertalan terembe, szűnni nem akaró tapssal köszöntötték barátai, tanítványai, pályatársai, kollégái és a sajtó képviselői. Az összejövetelt Molnár Szabolcs előadása nyitotta meg, majd Tokody Ilona énekelt az ünnepelt tiszteletére két olasz dalt. Szirtes György az Operaház egykori gazdasági igazgatója, később igazgató helyettese köszöntötte először a művészt a szavak segítségével. Elmesélte közös élményeiket és végigtekintett a koreográfus sikerekben bővelkedő pályáján.

"Köszönjük meg, hogy az élő, mosolygó Seregit köszönthetjük itt, aki Shakespeare méltó alkotótársa lett. Seregi a nagy koreográfusok polihisztora." – fogalmazott Kaán Zsuzsa tánctörténész, kritikus, koreográfus, tanár, a Seregi című könyv írója, aki Szirtes György után köszöntötte a mestert. A sort Szirtes Tamás, a Madách Színház ügyvezető igazgatója folytatta és a Macskák című előadásról beszélt, amely nem jöhetett volna létre Seregi László nélkül, akinek zsenialitása véleménye szerint három pilléren nyugszik. Az első a műbe és önmagába vetett hit, a második a heroizmus képessége, mely szerint másokon és önmagán is úrrá tud lenni, harmadik elemként pedig a hűséget emelte ki. Színházi emberként egy novellával, Karinthy Hasműtét című írásának felolvasásával zárta köszöntőjét.

Keveházi Gábor a Magyar Állami Operaház balett igazgatója a jövőről beszélt. Kiemelte, hogy egy Seregi-héttel készülnek 2008-ban, és nagyon szeretné, ha hamarosan megszületne a negyedik Shakespeare-koreográfia is. Vass Lajos, az Operaház főigazgatója is méltatta a művész munkásságát, elmondta, hogy személy szerint ő már a 60. évfordulóra készül, majd átadta ajándékait az egész társulat nevében.

Seregi László is mondott pár szót, az Operaházhoz fűződő gondolatait osztotta meg velünk: "Ebben a házban, ezek között a falak és arányok között minden megnyilvánulásnak tartalma kell, hogy legyen, minden lélegzetnek művészi köntösbe kell öltöznie. Én olyan darabokat szerettem volna készíteni, amik örökzöldek és nem mennek ki a divatból." Ezek után megköszönte, hogy az egybegyűltek jelenlétükkel megtisztelték őt, az Operaházat és magát a táncot is, a műfajt amelynek él, és ami talán a halálát is okozza majd. De addig reméljük, még elkészíti negyedik Shakespeare-koreográfiáját és tagságának 60. évfordulóján is köszönthetjük Seregi Lászlót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.