Zenés színház

Seregi-évforduló

2007.10.02. 00:00
Ajánlom
Baráti körben ünnepelhettük hétfőn Seregi László Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész operaházi tagságának 50. évfordulóját a Magyar Állami Operaházban.

Amikor Seregi belépett a Székely Bertalan terembe, szűnni nem akaró tapssal köszöntötték barátai, tanítványai, pályatársai, kollégái és a sajtó képviselői. Az összejövetelt Molnár Szabolcs előadása nyitotta meg, majd Tokody Ilona énekelt az ünnepelt tiszteletére két olasz dalt. Szirtes György az Operaház egykori gazdasági igazgatója, később igazgató helyettese köszöntötte először a művészt a szavak segítségével. Elmesélte közös élményeiket és végigtekintett a koreográfus sikerekben bővelkedő pályáján.

"Köszönjük meg, hogy az élő, mosolygó Seregit köszönthetjük itt, aki Shakespeare méltó alkotótársa lett. Seregi a nagy koreográfusok polihisztora." – fogalmazott Kaán Zsuzsa tánctörténész, kritikus, koreográfus, tanár, a Seregi című könyv írója, aki Szirtes György után köszöntötte a mestert. A sort Szirtes Tamás, a Madách Színház ügyvezető igazgatója folytatta és a Macskák című előadásról beszélt, amely nem jöhetett volna létre Seregi László nélkül, akinek zsenialitása véleménye szerint három pilléren nyugszik. Az első a műbe és önmagába vetett hit, a második a heroizmus képessége, mely szerint másokon és önmagán is úrrá tud lenni, harmadik elemként pedig a hűséget emelte ki. Színházi emberként egy novellával, Karinthy Hasműtét című írásának felolvasásával zárta köszöntőjét.

Keveházi Gábor a Magyar Állami Operaház balett igazgatója a jövőről beszélt. Kiemelte, hogy egy Seregi-héttel készülnek 2008-ban, és nagyon szeretné, ha hamarosan megszületne a negyedik Shakespeare-koreográfia is. Vass Lajos, az Operaház főigazgatója is méltatta a művész munkásságát, elmondta, hogy személy szerint ő már a 60. évfordulóra készül, majd átadta ajándékait az egész társulat nevében.

Seregi László is mondott pár szót, az Operaházhoz fűződő gondolatait osztotta meg velünk: "Ebben a házban, ezek között a falak és arányok között minden megnyilvánulásnak tartalma kell, hogy legyen, minden lélegzetnek művészi köntösbe kell öltöznie. Én olyan darabokat szerettem volna készíteni, amik örökzöldek és nem mennek ki a divatból." Ezek után megköszönte, hogy az egybegyűltek jelenlétükkel megtisztelték őt, az Operaházat és magát a táncot is, a műfajt amelynek él, és ami talán a halálát is okozza majd. De addig reméljük, még elkészíti negyedik Shakespeare-koreográfiáját és tagságának 60. évfordulóján is köszönthetjük Seregi Lászlót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.