Zenés színház

Seregi-évforduló

2007.10.02. 00:00
Ajánlom
Baráti körben ünnepelhettük hétfőn Seregi László Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész operaházi tagságának 50. évfordulóját a Magyar Állami Operaházban.

Amikor Seregi belépett a Székely Bertalan terembe, szűnni nem akaró tapssal köszöntötték barátai, tanítványai, pályatársai, kollégái és a sajtó képviselői. Az összejövetelt Molnár Szabolcs előadása nyitotta meg, majd Tokody Ilona énekelt az ünnepelt tiszteletére két olasz dalt. Szirtes György az Operaház egykori gazdasági igazgatója, később igazgató helyettese köszöntötte először a művészt a szavak segítségével. Elmesélte közös élményeiket és végigtekintett a koreográfus sikerekben bővelkedő pályáján.

"Köszönjük meg, hogy az élő, mosolygó Seregit köszönthetjük itt, aki Shakespeare méltó alkotótársa lett. Seregi a nagy koreográfusok polihisztora." – fogalmazott Kaán Zsuzsa tánctörténész, kritikus, koreográfus, tanár, a Seregi című könyv írója, aki Szirtes György után köszöntötte a mestert. A sort Szirtes Tamás, a Madách Színház ügyvezető igazgatója folytatta és a Macskák című előadásról beszélt, amely nem jöhetett volna létre Seregi László nélkül, akinek zsenialitása véleménye szerint három pilléren nyugszik. Az első a műbe és önmagába vetett hit, a második a heroizmus képessége, mely szerint másokon és önmagán is úrrá tud lenni, harmadik elemként pedig a hűséget emelte ki. Színházi emberként egy novellával, Karinthy Hasműtét című írásának felolvasásával zárta köszöntőjét.

Keveházi Gábor a Magyar Állami Operaház balett igazgatója a jövőről beszélt. Kiemelte, hogy egy Seregi-héttel készülnek 2008-ban, és nagyon szeretné, ha hamarosan megszületne a negyedik Shakespeare-koreográfia is. Vass Lajos, az Operaház főigazgatója is méltatta a művész munkásságát, elmondta, hogy személy szerint ő már a 60. évfordulóra készül, majd átadta ajándékait az egész társulat nevében.

Seregi László is mondott pár szót, az Operaházhoz fűződő gondolatait osztotta meg velünk: "Ebben a házban, ezek között a falak és arányok között minden megnyilvánulásnak tartalma kell, hogy legyen, minden lélegzetnek művészi köntösbe kell öltöznie. Én olyan darabokat szerettem volna készíteni, amik örökzöldek és nem mennek ki a divatból." Ezek után megköszönte, hogy az egybegyűltek jelenlétükkel megtisztelték őt, az Operaházat és magát a táncot is, a műfajt amelynek él, és ami talán a halálát is okozza majd. De addig reméljük, még elkészíti negyedik Shakespeare-koreográfiáját és tagságának 60. évfordulóján is köszönthetjük Seregi Lászlót.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.