Zenés színház

Sevillai – újratöltve

2009.02.02. 00:00
Ajánlom
Február 13-án és 14-én régi-új premier lesz az Operaházban: Békés András 1986-os Sevillai borbély-rendezése ezúttal olasz nyelven elevenedik meg Vadász Dániellel, Megyesi Zoltánnal, Yang Livel, Mester Viktóriával, Szegedi Csabával és Haja Zsolttal a főbb szerepekben.

A bemutatóért Fischer Ádám főzeneigazgató „okolható”, aki hiányolta a művet az Operaház repertoárjáról. Az intézményi költségvetés azonban véges: teljesen új produkcióra nem futotta, az 1986-os, Békés András rendezte előadás díszletei és jelmezei is remek állapotban voltak a raktárakban, így a felújítás mellett döntöttek. Ez egyrészt rekonstruálja a 23 évvel ezelőtti sikeres, bár a közönséget megosztó Erkel színházi előadást, másrészt viszont – köszönhetően a fiatal énekeseknek, akik szerepeikben pályájuk első nagy megmérettetése előtt állnak – új tartalommal töltik meg az akkori kereteket, ami garantálja a produkció szellemi frissességét, korszerűségét, lendületét. Békés András, a darab nyersfordítása mellett elkészítette az ő „értelmezett” magyar nyelvű verzióját is, és augusztus óta dolgozik a szereplőkkel, a korrepetitorokkal, ám az elemző próbákat követő, napi négy-nyolc órás próbafolyamatot már nem vállalta, ezért Kovalik Balázst kérte együttműködésre. Kovalik, aki már színpadra állította saját verziójában az operát, folyamatosan konzultál mesterével, az eredeti intenciókat követi, azoktól csak ott tér el, ahol Békés András maga változtatott az 1986-os előadáshoz képest.

(2009. február 13., 14. 19:00 - Magyar Állami Operaház
Gioacchino Rossini: A sevillai borbély
Km.: Vadász Dániel, Megyesi Zoltán - Almaviva gróf, Sárkány Kázmér, Egri Sándor - bartolo, Yang Li, Mester Viktória - Rosina, Szegedi csaba, Haja Zsolt - Figaro, Rácz istván, Kováts Kolos - Basilio, Érsek Dóra, Pelle Erzsébet - Berta, Geiger Lajos, Ambrus Ákos - Fiorillo, Vághelyi Gábor, Cser Krisztián - őrtiszt; rend.: Békés András; a rend. munkatársa: Kovalik Balázs; díszlet: Székely László; jelmez: Wieber Marianna; karig.: Szabó Sipos Máté; vez.: Oberfrank Péter, Köteles Géza)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.