Zenés színház

Sikert hoztak a salzburgi Katonák

2012.08.23. 11:03
Ajánlom
Bernd Alois Zimmermann A katonák című operáját a Salzburgi Ünnepi Játékok idei legjobb bemutatójaként emlegették a kritikusok.

A ritkán hallható művet Alvis Hermanis lett rendező a Pussy Riot-nak ajánlotta támogatása jeléül. Az orosz punk együttes három tagját augusztus 17-én két év javító-nevelő telepen letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai bíróság. "Egy gépezet áldozatai ezek a törékeny nők" - nyilatkozta a rendező, majd hozzátette, a mű egybecseng a jelennel: antimilitarista szellemű, a főszereplő, Marie is esendő és sorozatos megaláztatásoknak van kitéve. Ingo Metzmacher karmester úgy vélte az előadás - minthogy az operamegszólaltatása hatalmas létszámú zenekart és jazz együttest is igényel - túlmutat egy rendes színházi produkción. (Metzmachernek - a segédkarmesterekkel - a tér különböző pontjain elhelyezett 170 muzsikust és az énekeseket kellett koordinálnia).

Az augusztus 20-i bemutatót hatalmas ováció fogadta, különösen a de la Roche grófnőt alakító Gabriela Benackovát ünnepelte a közönség, de nagy tapsot kapott a Marie-t éneklő Laura Aikin és a csábító Desportes szerepét jásztó Daniel Brenna is. Alfred Muffot Wesenert, (Marie apját) Tomasz Konieczny pedig Stolziust (Marie jegyesét) alakította. Daniel Brenna és Tomasz Konieczny neve a budapesti közönség előtt sem ismeretlen. Brenna Schönberg Mózes és Áronjában, Konieczny pedig a Budapesti Wagner-napokon volt hallható a Művészetek Palotájában. A darabot még augusztus 24-én, 26-án és 28-án is műsorra tűzik a fesztiválon.

Bernd Alois Zimmermann egyoperás zeneszerző 1958 és 1960 között írta A katonákat, amit aztán a cselekményszövés komplexitása miatt először előadhatatlannak minősítették. Zimmermann később átdolgozta művét, melyet 1965-ben a Kölni Operaház mutatott be. Az 1970-ben elhunyt zeneszerző Jakob Lenz (1751-1792) drámája nyomán maga írta a librettót. A cselekményből egy igazi társadalmi dráma bontakozik ki, amiben egy középosztálybeli lányt utcalánnyá tesznek a kékvérű katonatisztek. Lenz drámája még Georg Büchnerre is nagy hatással volt a Woyzeck megírásakor. A katonákat 1990-ben a Bécsi Állami Operaház is műsorra tűzte, de mint repertoárdarab nem volt sikeres. A kritikusok szerint a mű inkább fesztiválprodukciónak alkalmas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.