Zenés színház

Sikert hoztak a salzburgi Katonák

2012.08.23. 11:03
Ajánlom
Bernd Alois Zimmermann A katonák című operáját a Salzburgi Ünnepi Játékok idei legjobb bemutatójaként emlegették a kritikusok.

A ritkán hallható művet Alvis Hermanis lett rendező a Pussy Riot-nak ajánlotta támogatása jeléül. Az orosz punk együttes három tagját augusztus 17-én két év javító-nevelő telepen letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai bíróság. "Egy gépezet áldozatai ezek a törékeny nők" - nyilatkozta a rendező, majd hozzátette, a mű egybecseng a jelennel: antimilitarista szellemű, a főszereplő, Marie is esendő és sorozatos megaláztatásoknak van kitéve. Ingo Metzmacher karmester úgy vélte az előadás - minthogy az operamegszólaltatása hatalmas létszámú zenekart és jazz együttest is igényel - túlmutat egy rendes színházi produkción. (Metzmachernek - a segédkarmesterekkel - a tér különböző pontjain elhelyezett 170 muzsikust és az énekeseket kellett koordinálnia).

Az augusztus 20-i bemutatót hatalmas ováció fogadta, különösen a de la Roche grófnőt alakító Gabriela Benackovát ünnepelte a közönség, de nagy tapsot kapott a Marie-t éneklő Laura Aikin és a csábító Desportes szerepét jásztó Daniel Brenna is. Alfred Muffot Wesenert, (Marie apját) Tomasz Konieczny pedig Stolziust (Marie jegyesét) alakította. Daniel Brenna és Tomasz Konieczny neve a budapesti közönség előtt sem ismeretlen. Brenna Schönberg Mózes és Áronjában, Konieczny pedig a Budapesti Wagner-napokon volt hallható a Művészetek Palotájában. A darabot még augusztus 24-én, 26-án és 28-án is műsorra tűzik a fesztiválon.

Bernd Alois Zimmermann egyoperás zeneszerző 1958 és 1960 között írta A katonákat, amit aztán a cselekményszövés komplexitása miatt először előadhatatlannak minősítették. Zimmermann később átdolgozta művét, melyet 1965-ben a Kölni Operaház mutatott be. Az 1970-ben elhunyt zeneszerző Jakob Lenz (1751-1792) drámája nyomán maga írta a librettót. A cselekményből egy igazi társadalmi dráma bontakozik ki, amiben egy középosztálybeli lányt utcalánnyá tesznek a kékvérű katonatisztek. Lenz drámája még Georg Büchnerre is nagy hatással volt a Woyzeck megírásakor. A katonákat 1990-ben a Bécsi Állami Operaház is műsorra tűzte, de mint repertoárdarab nem volt sikeres. A kritikusok szerint a mű inkább fesztiválprodukciónak alkalmas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.