Zenés színház

Sikert hoztak a salzburgi Katonák

2012.08.23. 11:03
Ajánlom
Bernd Alois Zimmermann A katonák című operáját a Salzburgi Ünnepi Játékok idei legjobb bemutatójaként emlegették a kritikusok.

A ritkán hallható művet Alvis Hermanis lett rendező a Pussy Riot-nak ajánlotta támogatása jeléül. Az orosz punk együttes három tagját augusztus 17-én két év javító-nevelő telepen letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai bíróság. "Egy gépezet áldozatai ezek a törékeny nők" - nyilatkozta a rendező, majd hozzátette, a mű egybecseng a jelennel: antimilitarista szellemű, a főszereplő, Marie is esendő és sorozatos megaláztatásoknak van kitéve. Ingo Metzmacher karmester úgy vélte az előadás - minthogy az operamegszólaltatása hatalmas létszámú zenekart és jazz együttest is igényel - túlmutat egy rendes színházi produkción. (Metzmachernek - a segédkarmesterekkel - a tér különböző pontjain elhelyezett 170 muzsikust és az énekeseket kellett koordinálnia).

Az augusztus 20-i bemutatót hatalmas ováció fogadta, különösen a de la Roche grófnőt alakító Gabriela Benackovát ünnepelte a közönség, de nagy tapsot kapott a Marie-t éneklő Laura Aikin és a csábító Desportes szerepét jásztó Daniel Brenna is. Alfred Muffot Wesenert, (Marie apját) Tomasz Konieczny pedig Stolziust (Marie jegyesét) alakította. Daniel Brenna és Tomasz Konieczny neve a budapesti közönség előtt sem ismeretlen. Brenna Schönberg Mózes és Áronjában, Konieczny pedig a Budapesti Wagner-napokon volt hallható a Művészetek Palotájában. A darabot még augusztus 24-én, 26-án és 28-án is műsorra tűzik a fesztiválon.

Bernd Alois Zimmermann egyoperás zeneszerző 1958 és 1960 között írta A katonákat, amit aztán a cselekményszövés komplexitása miatt először előadhatatlannak minősítették. Zimmermann később átdolgozta művét, melyet 1965-ben a Kölni Operaház mutatott be. Az 1970-ben elhunyt zeneszerző Jakob Lenz (1751-1792) drámája nyomán maga írta a librettót. A cselekményből egy igazi társadalmi dráma bontakozik ki, amiben egy középosztálybeli lányt utcalánnyá tesznek a kékvérű katonatisztek. Lenz drámája még Georg Büchnerre is nagy hatással volt a Woyzeck megírásakor. A katonákat 1990-ben a Bécsi Állami Operaház is műsorra tűzte, de mint repertoárdarab nem volt sikeres. A kritikusok szerint a mű inkább fesztiválprodukciónak alkalmas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.