Zenés színház

Sing a szingli

2011.03.10. 16:16
Ajánlom
A Macskadémon egy négylakásos budai bérházban tengeti napjait. Létének a házban lakók kapcsolatai látják a kárát. Nem tud senki normálisan élni, amíg a Macskadémonnal kell megosztani napjait.

Könnyű lenne persze mindent Macskadémonra fogni: a ház lakóinak problémáihoz hasonló problémákkal minden lakótömbben találkozhatunk. A Macskadémon mese: a mesék az életünket megkeserítő akadályok tudatosítását segítik elő. A mesék erdejébe bevezetve megérthetjük miért is nem voltunk képesek eladdig boldogságban élni. A mese hősével azonosulva nem csak a gyermekek élhetik meg a kiteljesedést, az akadályok legyőzését.

A Macskadémon figurái különös, nem egészen hétköznapi, de teljesen átlagos problémákkal küzdő figurák. Karafiáth Orsolya darabjában a Macskadémonnal kell megküzdeni azért a hősöknek, hogy rendes, konszolidált, teljes életet éljenek. E darab, ha valamiért, hát azért bírálható, mert a küzdelemnek nincsenek stációi: a végső összecsapás ugyan tartogat enyhe izgalmakat (ámbár ezektől sem emelkedik meg a pulzusszám), de az előzmények túl puhák, a Macskadémon macskaléptekkel lép át, könnyedén áldozatain. Azt, hogy az önmegvalósításnak ő a gátja, Karafiáth Orsolya hőseinek lépésenként kellene felfedeznie és megértenie, és együtt kellene összekovácsolniuk az ellene folytatott küzdelem stratégiáját. A Macskadémon legyőzése nem nélkülözi ugyan a fordulatokat, de ezek elég esetlegesek, vagyis a drámai történetszál mintha másodlagos lenne, és elsődlegessé a szöveg, vagyis a jó bemondásokkal, frappáns párbeszédekkel, beköpésekkel megtűzdelt szöveg lépne elő.

Az egyes jelenetek erősek, de maga a dráma kissé elsikkad. A hősök karikatúrák: a Macskadémon - kis túlzással - paródia az életünkről, a mai magyar lakótömbi valóságról. A lakóhelyi kisközösségekről, ahol a mindent figyelő, a kezét mindenen rajta tartó nyugdíj előtt álló tömbbizalmi hölgy a meghatározó elem. Hajlakkjának szaga lengi be a sötét lépcsőfordulókat. A hölgy férje kocsmák mélyén keres felesége elől menedéket. A nyolcvanas években rúgott be utoljára, azóta rátölt. A lakók szédelgő, szenvelgő értelmiségiek. Az Orsi névre hallgató főhősnő kissé esetlen szingli, aki erős hajlandóságot mutat a depresszióra. Az alsó szinten a válsággal küzdő, behúzott lábakkal ülő, impotens író él. Ők a lennének a főhősök: mint az e rövid leírásból is kitetszik, a hősszerepre abszolúte alkalmatlanok, anti-hősök. Karafiáth párkapcsolati zűrjeit a Maffia klubban már megénekelte, lakáshelyzetét Molnár György sajnálatosan félresikerült filmje, a Ki/Be Tavaret mutatta be. A szerző és a főhősnő neve nem véletlenül azonos, Karafiáth Orsolya saját kálváriáját és dilemmáit írta meg. Méltánylandó öniróniával látja magát, jellemei buda(pest)i jellemek, így Karafiáth belvilága leginkább a fővárosban élőknek lehet ismerős.

A Macskadémon szórakoztató, kellemes darab, de nem a történetének, hanem a szövegeknek, a pattogó, szellemes párbeszédeknek köszönhetően. Amikor a dráma csúcspontja, a katasztrófa bekövetkezte után minden szereplő szinte sikítva lót-fut a lépcsőházban, panaszolva sérelmeit, a férj csak annyit nyög ki, „nem találom a szürkebarátom". A kissé morbid szereplők sosem hiteltelenek, aki élt már buda(pest)i lakótömbben, semmin sem lepődik meg (nálunk például önsétáltató kutya is van, meg két bolond nyugdíjas).

A Macskadémon különböző alakokat ölt. Hol svéd barátnőként feszíti az idegek húrjait, hol szerelő, de van, hogy a lakótömb uralkodónőjének kérőjeként tűnik fel a színen. Az est egyik legszínesebb, legérdekesebb alakítása kétségtelenül Szemenyei Jánosé. Szemenyei minden szerepben kicsit sok, de paródiáról van szó, tehát ezt - hogy kicsit túlzóak a gesztusai, és svéd nőként olyan, mint egy sötét lebujokban edződött transzvesztita - inkább a dicséret oldalon jegyezhetjük föl. A szöveg különösen akkor burjánzik, ha Karafiáth neki passzoló karaktert írhat meg. Ilyen a svéd lány is. Sok a csacsogás, a becézgetés, de ismerve a típust, nem csodálkozom (közeli ismerősöm még a tulajdonképpent is tudja tuliképpennek mondani). A szerző Tim Burtont emlegette egy interjúban, és valóban, a Macskadémon világa helyenként Burton világát idézi.

A poénokat lehetett volna ritkítani is kicsit. A boldog végkifejletet - a macskadémon megszelídítését - követően Orsi terhes lesz, ikrekkel, kiknek neve Bella és Máté. A zeneszerző Bella Máté - aki ily módon megidézve lett - az egyik legtehetségesebb kortárs komponista: szerzett már színpadi zenéket, dramaturgiai érzéke tagadhatatlanul van. Zenéje kifogástalanul illeszkedik Karafiáth fanyar stílusához. Kurt Weill és a tangók, Piazzolla hatása letagadhatatlan, az áriák, a betétek valahogy azonban mégsem eléggé jellemzőek, mégsem eléggé érzelemgazdagok. A Macskadémon zenéje ügyes iparosmunka, a legnagyobb baj vele, hogy híján van az igazán ütős, azonnal megjegyezhető slágernek. Bella Máté zenéjét mégis érdemes lenne ismét elővenni, újrahallgatni, így, ebben a félkész állapotban ugyanis nem egyértelmű, hogy nem az előadók miatt sikkad-e el egy jobb dal.

Szemenyei János a "felolvasó-színházi" keretek közt is lehengerlő, hozzá képest Orsi - Mózes Anita - pont olyan szürke kisegér, amilyenre szerepe kárhoztatja. Bajza Viktória Bori néni szerepében a prózai részletekben nagyon hiteles, és hanggal is bírja ugyan - ez nem állítható a férjét alakító Barát Attiláról -, de a dalok drámai tartalmát nem adja át. Az Orsi szerelmét alakító Járai Máté jól adja a magába zárkózott, elkényeztetett neurotikust. A dalokat zongorán Herman Péter kísérte.

A Macskadémon szórakoztató, posztmodern, a műfaj kereteit feszegető musical, ám van rajta még mit alakítani. Ha kész lesz, ha egész lesz, és a beekerülnek - a színpadi - horrorelemek is, mint a Madách Színház musicalpályázatának első sikerét ünnepelhetjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.