Zenés színház

Stafétaátadás Bayreuthban?

2008.04.18. 00:00
Ajánlom
Április 8-án keltezett levelében Wolfgang Wagner tudatta a fesztivál támogatóival, hogy kész visszavonulni, és átadni a vezetést lányainak, Katharina Wagnernek és Eva Wagner-Pasquier-nek.

Ez az első alkalom, hogy a Bayreuthi Ünnepi Játékokat 1951 óta (először testvérével, majd 1966 óta egyedül) dirigáló Wolfgang Wagner jelezte, hogy szívesen látná a vezetői székek egyikében idősebbik, kulturális események menedzselésében tapasztalt lányát. 2001-ben a fesztivál igazgatótanácsa, amelyben bajor tartományi delegáltak is ülnek, nyomatékosította, hogy szívesen látná Eva Wagner-Pasquier-t irányító szerepben, Wolfgang Wagner azonban arra hivatkozva, hogy megbízása élete végéig szól, kijelentette, nem távozik. Egy másik javaslatot azzal utasított vissza, hogy a jelölt, unokahúga, az Evához hasonlóan 62 éves Nike Wagner, alkalmatlan a feladatra.

A történet hátterében valószínűleg az áll, hogy Wolfgang Wagner Bayreuthban tavaly, A nürnbergi mesterdalnokokkal debütáló fiatalabb lányát, a Budapesten a Lohengrinnel bemutatkozott 29 éves Katharinát szerette volna vezető pozícióban látni. Így kompromisszumként az új csapatban helyet kapnának nem családtagok is, többek között Christian Thielemann német karmester és Peter Ruzicka, aki Wagner-Pasquier-hez hasonlóan szintén kulturális menedzsmenttel foglalkozik.

A Bajor Szabadállamot képviselő Thomas Goppel válaszlevelében arra kérte a Wagner lányokat, hogy írásban juttassák el az igazgatótanácsnak és a támogatóknak a Bayreuth jövőjére vonatkozó terveiket.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.