Zenés színház

Stafétaátadás Bayreuthban?

2008.04.18. 00:00
Ajánlom
Április 8-án keltezett levelében Wolfgang Wagner tudatta a fesztivál támogatóival, hogy kész visszavonulni, és átadni a vezetést lányainak, Katharina Wagnernek és Eva Wagner-Pasquier-nek.

Ez az első alkalom, hogy a Bayreuthi Ünnepi Játékokat 1951 óta (először testvérével, majd 1966 óta egyedül) dirigáló Wolfgang Wagner jelezte, hogy szívesen látná a vezetői székek egyikében idősebbik, kulturális események menedzselésében tapasztalt lányát. 2001-ben a fesztivál igazgatótanácsa, amelyben bajor tartományi delegáltak is ülnek, nyomatékosította, hogy szívesen látná Eva Wagner-Pasquier-t irányító szerepben, Wolfgang Wagner azonban arra hivatkozva, hogy megbízása élete végéig szól, kijelentette, nem távozik. Egy másik javaslatot azzal utasított vissza, hogy a jelölt, unokahúga, az Evához hasonlóan 62 éves Nike Wagner, alkalmatlan a feladatra.

A történet hátterében valószínűleg az áll, hogy Wolfgang Wagner Bayreuthban tavaly, A nürnbergi mesterdalnokokkal debütáló fiatalabb lányát, a Budapesten a Lohengrinnel bemutatkozott 29 éves Katharinát szerette volna vezető pozícióban látni. Így kompromisszumként az új csapatban helyet kapnának nem családtagok is, többek között Christian Thielemann német karmester és Peter Ruzicka, aki Wagner-Pasquier-hez hasonlóan szintén kulturális menedzsmenttel foglalkozik.

A Bajor Szabadállamot képviselő Thomas Goppel válaszlevelében arra kérte a Wagner lányokat, hogy írásban juttassák el az igazgatótanácsnak és a támogatóknak a Bayreuth jövőjére vonatkozó terveiket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.