Zenés színház

Szabadon és egyedül

2008.12.09. 00:00
Ajánlom
1910. július 28. Giacomo Puccini meghúzza a kettősvonalat különös amerikai operájának partitúravégén. December 10-én zajos siker fogadja a darabot. Bár fényes estével kezdődik a mű igazságtalan kálváriája, az éves során mégis számtalan támadója lesz. Hát lőjük ki most a fél tárat rájuk!

"Egy egész este Puccinival, és sehol egy dallam!"

Hová tette fülét Heinrich Mann, a nagy Thomas bátyja, mikor így frappírozott? A nyitókép máris rácáfol: "Che farrano i vecchi miei"- felejthetetlen dallammal indít Jake Wallace, hogy a végén visszaköszönjön az Echoes from home című tengerentúli dalocska hangulata. Ez sem tűnt fel? Vagy az ugyancsak Belasco-alapra írott Pillangókisasszony nagy szerelmi kettőséhez hasonlatos, szintén széttagolt Minnie–Johnson-duett? De a páncélszívű Rance sheriff egyetlen érzelmi kisiklása ("Minnie, dalla mia casa") is felér az ária nélkül hagyott Scarpia "Tre sbirri" jelenetével. Operagálák slágerét, a tenoráriát csak említem ("Ch’ella mi creda"), sportszerűtlen volna tovább gyomrozni e remek novellistát, a Kék angyal szüzséjének szerzőjét.

Puccini műve nem másodrangú. Aki pár percig kóstolná, azonnal maradni akar, telítődni a színes, feszültség- és érzelemgazdag muzsikával. Csakhogy mi lehet ez? Pillangókisasszony, Tosca vagy a Bohémélet közt vacillál még… Nem ismerjük fel, ha nem ismerjük.

Spagettiwestern?

Rengeteget ártott a sok bárgyú század eleji színpadra állítás a mű hitelének. Megmosolyogtató képek maradtak az ősbemutatóról. Pedig négycsillagos előadást nyújtott a megrendelő Metropolitan Opera, s e négy csillag osztályon felüli minőséget ígért: címszerepben Emmy Destinn, Johnsonként Enrico Caruso, Rance sheriffként Pasquale Amato lépett fel, a pulpituson pedig Puccini viharos barátja, Arturo Toscanini foglalt helyet. Caruso jelmeze Mussolini cserkészes hacukáit előlegezi, s a kor patetikus-rökönyös stíljegyeivel veszik őt körül a többiek. Amato – rejtélyes okból – bankárnak álcázza magát, úgy akasztatna, a fákkal teletelepített színpadon vagy negyven cowboykalapos aranyásó és egy ló (!) is része a beállított fotográfiának. Miss Destinn bársony bukjel-szoknyában ellenpontozza a vadnyugat praktikumát. És mindezek ellenére kellett túláradó sikert aratnia Puccini új operájának...

A történet persze karikírozható. Mert Minnie bibliaórát tart hét törpeként szerelmes aranyásóinak, és az indiánpár duettje a számtalan uff-tól sem erős. De Puccini jogát elvitatni egy drámai hepiendtől, miközben a zene felől mindent indokol, vagy az amerikaias kulisszától – miközben Kínában és Japánban sem járt soha – nem lett volna szabad. Figurai árnyalatlansága terén támadók pedig tanulmányozzanak bármely más librettót akár a Don Giovannitól A végzet hatalmáig, és nyugodtan fogják a hasukat – az operai absztrakció röhejesítése csak elhatározás dolga.

Személyeskedés

Személyes üggyé akkor vált a Fanciulla, amikor utoljára a miskolci Bartók+ Fesztiválon hallhatta magyar közönség (2002), előtte évtizedekig, és azóta egyszer sem. Az aranyásók csapatának hol komplementer, hol tömbös mozgatása miatt nehezen tanultuk a partitúrát, de a későbbi Gianni Schicchi analóg helyei se könnyebbek. Tizennyolc szólószerep, nem csoda, hogy színházi előadásokban gyakran összevonnak egymás köreit nem metsző szólamokat. Sonoraként, "vezető aranyvájárként" a vándorénekes honvágytól szomorú dala is nekem jutott: e bizonyos motívum keretezi a művet.

Puccini vadnyugati operája most százéves bolygásának új, koncertszerű harcába indul, hogy a Pillangónál is merészebb útkeresés, átkomponáltság, tematikus megbélyegzettség miatti hátrányból ledolgozzon. Szabadon és egyedül, coltkliséktől mentesen, ahogy Johnson híres áriájában áll.

(2008. december 15. 19:00 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) -Puccini: A Nyugat lánya, km.: Olga Romanko (Minnie), Alessandru Agache (Jack Rance seriff), Lee Jeong-Won (Dick Johnson alias Ramerrez), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Carlo Montanaro)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.
Zenés színház premier

A Don Carlos premierje látható az Operaház színpadán

Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A jegy.hu Opera Otthonra fizetős közvetítései között 2021. február 20-án 20:00 órától, az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.