Zenés színház

Szabó P. Szilveszter: Hasonlítunk Kőnig tanár úrral...

2011.11.24. 11:32
Ajánlom
Halál, Tybalt, Maxim de Winter, Szörnyeteg, Professzor, Tigris Brown után Kőnig tanár úr szerepében is látható Szabó P. Szilveszter. A Szabó Magda Abigél című regényéből készült musicalben a Thália Színházban a napokban mutatkozott be, hatalmas sikerrel!

Nem sokat pihent a Miss Saigon szeptemberi, budapesti premierje óta a művész, aki egyből újra próbálni kezdett, és egy felújított Abigélben mutatkozott be az elmúlt héten: "Egy darabba beállni mindig más, mintha egy egész próbafolyamaton keresztül az elejétől dolgozom benne. Az a nehézsége, hogy valamennyire megköti az ember kezét, hogy egy kész előadásba kerül. Az Abigél próbaidőszaka azonban nem csak nekem volt új, hiszen sokan most szerepeltünk először a produkcióban. Ezen kívül Somogyi Szilárd számos jelenetet átrendezett, illetve Kőnig figuráján is változtatott az eddigiekhez képest. Az én karakterem esetében a legfontosabb, ami nem változott, hogy az érzéseimet, gondolataimat a tekintetemmel tudjam eljátszani."

Kisebb fordulópont a művész életében ez a szerep, mivel: "Sosem játszottam még pozitív karaktert, éppen ezért jóleső érzés Kőnig bőrébe bújni. Számomra az őszinteség nagyon fontos a színpadon, és hasonló személyiség vagyok, mint a tanár úr, így könnyű őt megformálni. Kihívást jelent, hogy "kettős én"-t kell játszanom, az egyik az eltitkolt, aki egy komoly összeesküvés tagja, rengeteg emberen segít az iskolán belül és azon kívül is, teszi mindezt egy tulajdonképpen pipogya viselkedéssel, amely a személyiségének a másik része. Az Abigél egy rendkívül szép darab a becsületről, tisztességről, amely lélekhúrokat penget, bemutatva ezzel együtt a háborúval, árulással és gerinctelenséggel teli világot. Előfordult, hogy amikor oldalról a takarásból figyeltem az előadást, magam is megkönnyeztem a jeleneteket. Az én értékrendem nagyban hasonlít ahhoz, amit a produkció közvetít. Sajnos manapság sokunkból hiányoznak ezek, szerencsére az irány a kisemberekben megvan."

A művész sikeres bemutatkozáson van túl, beállását maga a zeneszerző, Kocsák Tibor is megtekintette. Úgy érzi, a közönség szeretettel fogadta és a visszajelzések is pozitívak voltak. Szabó P. Szilvesztert legközelebb november 19-én és 20-án láthatják Kőnig tanár úr szerepében, az előadásokra jegyek színházunk Szervezési és Közönségkapcsolati Irodájában, illetve Jegypénztárunkban válthatók. Utána pedig nemsokára ismét új szerepben láthatjuk, hiszen a december elején bemutatásra kerülő Brecht-műben, A kaukázusi krétakörben is játszik, ő lesz az Énekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Operahősök a nappaliban – Kérdések és válaszok az operáról

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk az aktuális operajátszási trendekről és a közönség megszólításának lehetséges módjairól. Ezúttal Csák Balázs kritikust, az Operaportál főszerkesztőjét és Farkas Zoltán zenetörténészt, a Bartók Béla Emlékház igazgatóját kérdeztük, akik az online közvetítések pozitívumairól és buktatóiról is beszéltek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jim Steinman, a Vámpírok bálja zeneszerzője

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer egy ideje veseelégtelenségben szenvedett. 73 éves korában hunyt el április 19-én.
Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.