Zenés színház

Szabó P. Szilveszter: Hasonlítunk Kőnig tanár úrral...

2011.11.24. 11:32
Ajánlom
Halál, Tybalt, Maxim de Winter, Szörnyeteg, Professzor, Tigris Brown után Kőnig tanár úr szerepében is látható Szabó P. Szilveszter. A Szabó Magda Abigél című regényéből készült musicalben a Thália Színházban a napokban mutatkozott be, hatalmas sikerrel!

Nem sokat pihent a Miss Saigon szeptemberi, budapesti premierje óta a művész, aki egyből újra próbálni kezdett, és egy felújított Abigélben mutatkozott be az elmúlt héten: "Egy darabba beállni mindig más, mintha egy egész próbafolyamaton keresztül az elejétől dolgozom benne. Az a nehézsége, hogy valamennyire megköti az ember kezét, hogy egy kész előadásba kerül. Az Abigél próbaidőszaka azonban nem csak nekem volt új, hiszen sokan most szerepeltünk először a produkcióban. Ezen kívül Somogyi Szilárd számos jelenetet átrendezett, illetve Kőnig figuráján is változtatott az eddigiekhez képest. Az én karakterem esetében a legfontosabb, ami nem változott, hogy az érzéseimet, gondolataimat a tekintetemmel tudjam eljátszani."

Kisebb fordulópont a művész életében ez a szerep, mivel: "Sosem játszottam még pozitív karaktert, éppen ezért jóleső érzés Kőnig bőrébe bújni. Számomra az őszinteség nagyon fontos a színpadon, és hasonló személyiség vagyok, mint a tanár úr, így könnyű őt megformálni. Kihívást jelent, hogy "kettős én"-t kell játszanom, az egyik az eltitkolt, aki egy komoly összeesküvés tagja, rengeteg emberen segít az iskolán belül és azon kívül is, teszi mindezt egy tulajdonképpen pipogya viselkedéssel, amely a személyiségének a másik része. Az Abigél egy rendkívül szép darab a becsületről, tisztességről, amely lélekhúrokat penget, bemutatva ezzel együtt a háborúval, árulással és gerinctelenséggel teli világot. Előfordult, hogy amikor oldalról a takarásból figyeltem az előadást, magam is megkönnyeztem a jeleneteket. Az én értékrendem nagyban hasonlít ahhoz, amit a produkció közvetít. Sajnos manapság sokunkból hiányoznak ezek, szerencsére az irány a kisemberekben megvan."

A művész sikeres bemutatkozáson van túl, beállását maga a zeneszerző, Kocsák Tibor is megtekintette. Úgy érzi, a közönség szeretettel fogadta és a visszajelzések is pozitívak voltak. Szabó P. Szilvesztert legközelebb november 19-én és 20-án láthatják Kőnig tanár úr szerepében, az előadásokra jegyek színházunk Szervezési és Közönségkapcsolati Irodájában, illetve Jegypénztárunkban válthatók. Utána pedig nemsokára ismét új szerepben láthatjuk, hiszen a december elején bemutatásra kerülő Brecht-műben, A kaukázusi krétakörben is játszik, ő lesz az Énekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.