Zenés színház

Szakmai díjakat adtak át az Operaházban

2011.06.18. 10:52
Ajánlom
A Komor Vilmos-emlékplakettet Pál Anikó korrepetitor, a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébet, a női jelmezműhely vezetője és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestő kapta. Az év zenekari művésze elismerés Éder Pál koncertmesteré lett.

A Komor Vilmos-emlékplakett idei díjazottját, Pál Anikó korrepetitort Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató köszöntötte. Kiemelte, Pál Anikó a legfelkészültebb korrepetitorok egyike a dalszínházban, aki nemcsak az énekesek iránt figyelmes, de maximálisan figyel a karmesteri utasításokra is. Pál Anikó 1998-ban szerzett zongoratanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművészként 2000-ben diplomázott, attól az évtől tagja a dalszínház társulatának, ahol a kortárs művek betanításában kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek alatt. A Komor-plakettet első ízben 1978-ban adták át. Az elismerés odaítélését Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezésére indították. Azóta évente adják át az Operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való készsége alapján arra leginkább érdemes.  

Az év zenekari művésze díj átadásának hagyománya csaknem tíz esztendeje szünetel az Operaházban. A zenekar művészeti tanácsának kezdeményezésére élesztették újjá a régi gyakorlatot. A díjat egy adott évadban magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtó zenekari művésznek adományozzák. Ebben az évben Éder Pál koncertmester vette át az elismerést. A fő-zeneigazgató hangsúlyozta: még mindig nem övezi megfelelő megbecsülés a zenekari művészeket, holott az előadások sikere nagyrészt rajtuk múlik, a koncertmesteri pozíció pedig kulcsfontosságú poszt az együttesben, ahol Éder Pál kitűnően helytáll. A koncertmester 1978-ban vette át hegedűművészi diplomáját, még abban az esztendőben az Operaház zenekarához szerződött. Éder Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Idén Boschán Daisy rendező adta át a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébetnek, a női jelmezműhely vezetőjének, és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestőnek - mindketten évtizedek óta az Operaház tagjai. A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben, a művész emlékének megőrzése, szellemei hagyatékának ápolása céljából. Az alapí­tvány kuratóriuma minden évben egy alkalommal dí­jat ad át azoknak a tervezőknek vagy kivitelezőknek, akik szí­nházi, illetve operai produkciók létrehozásánál kiemelkedőt alkottak. A dí­jazott pénzjutalmat, valamint emlékplakettet kap, amely Krasznai János volt főügyelő alkotása.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.