Zenés színház

Szakmai díjakat adtak át az Operaházban

2011.06.18. 10:52
Ajánlom
A Komor Vilmos-emlékplakettet Pál Anikó korrepetitor, a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébet, a női jelmezműhely vezetője és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestő kapta. Az év zenekari művésze elismerés Éder Pál koncertmesteré lett.

A Komor Vilmos-emlékplakett idei díjazottját, Pál Anikó korrepetitort Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató köszöntötte. Kiemelte, Pál Anikó a legfelkészültebb korrepetitorok egyike a dalszínházban, aki nemcsak az énekesek iránt figyelmes, de maximálisan figyel a karmesteri utasításokra is. Pál Anikó 1998-ban szerzett zongoratanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművészként 2000-ben diplomázott, attól az évtől tagja a dalszínház társulatának, ahol a kortárs művek betanításában kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek alatt. A Komor-plakettet első ízben 1978-ban adták át. Az elismerés odaítélését Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezésére indították. Azóta évente adják át az Operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való készsége alapján arra leginkább érdemes.  

Az év zenekari művésze díj átadásának hagyománya csaknem tíz esztendeje szünetel az Operaházban. A zenekar művészeti tanácsának kezdeményezésére élesztették újjá a régi gyakorlatot. A díjat egy adott évadban magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtó zenekari művésznek adományozzák. Ebben az évben Éder Pál koncertmester vette át az elismerést. A fő-zeneigazgató hangsúlyozta: még mindig nem övezi megfelelő megbecsülés a zenekari művészeket, holott az előadások sikere nagyrészt rajtuk múlik, a koncertmesteri pozíció pedig kulcsfontosságú poszt az együttesben, ahol Éder Pál kitűnően helytáll. A koncertmester 1978-ban vette át hegedűművészi diplomáját, még abban az esztendőben az Operaház zenekarához szerződött. Éder Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Idén Boschán Daisy rendező adta át a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébetnek, a női jelmezműhely vezetőjének, és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestőnek - mindketten évtizedek óta az Operaház tagjai. A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben, a művész emlékének megőrzése, szellemei hagyatékának ápolása céljából. Az alapí­tvány kuratóriuma minden évben egy alkalommal dí­jat ad át azoknak a tervezőknek vagy kivitelezőknek, akik szí­nházi, illetve operai produkciók létrehozásánál kiemelkedőt alkottak. A dí­jazott pénzjutalmat, valamint emlékplakettet kap, amely Krasznai János volt főügyelő alkotása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.