Zenés színház

Szakmai díjakat adtak át az Operaházban

2011.06.18. 10:52
Ajánlom
A Komor Vilmos-emlékplakettet Pál Anikó korrepetitor, a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébet, a női jelmezműhely vezetője és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestő kapta. Az év zenekari művésze elismerés Éder Pál koncertmesteré lett.

A Komor Vilmos-emlékplakett idei díjazottját, Pál Anikó korrepetitort Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató köszöntötte. Kiemelte, Pál Anikó a legfelkészültebb korrepetitorok egyike a dalszínházban, aki nemcsak az énekesek iránt figyelmes, de maximálisan figyel a karmesteri utasításokra is. Pál Anikó 1998-ban szerzett zongoratanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművészként 2000-ben diplomázott, attól az évtől tagja a dalszínház társulatának, ahol a kortárs művek betanításában kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek alatt. A Komor-plakettet első ízben 1978-ban adták át. Az elismerés odaítélését Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezésére indították. Azóta évente adják át az Operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való készsége alapján arra leginkább érdemes.  

Az év zenekari művésze díj átadásának hagyománya csaknem tíz esztendeje szünetel az Operaházban. A zenekar művészeti tanácsának kezdeményezésére élesztették újjá a régi gyakorlatot. A díjat egy adott évadban magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtó zenekari művésznek adományozzák. Ebben az évben Éder Pál koncertmester vette át az elismerést. A fő-zeneigazgató hangsúlyozta: még mindig nem övezi megfelelő megbecsülés a zenekari művészeket, holott az előadások sikere nagyrészt rajtuk múlik, a koncertmesteri pozíció pedig kulcsfontosságú poszt az együttesben, ahol Éder Pál kitűnően helytáll. A koncertmester 1978-ban vette át hegedűművészi diplomáját, még abban az esztendőben az Operaház zenekarához szerződött. Éder Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Idén Boschán Daisy rendező adta át a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébetnek, a női jelmezműhely vezetőjének, és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestőnek - mindketten évtizedek óta az Operaház tagjai. A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben, a művész emlékének megőrzése, szellemei hagyatékának ápolása céljából. Az alapí­tvány kuratóriuma minden évben egy alkalommal dí­jat ad át azoknak a tervezőknek vagy kivitelezőknek, akik szí­nházi, illetve operai produkciók létrehozásánál kiemelkedőt alkottak. A dí­jazott pénzjutalmat, valamint emlékplakettet kap, amely Krasznai János volt főügyelő alkotása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.