Zenés színház

Számomra minden szerep kapcsán az a legfontosabb, hogy szépen énekeljem el

Beszélgetés Kováts Kolos operaénekessel a közelgő Bánk bán premier kapcsán
2020.08.15. 11:40
Ajánlom
Kováts Kolos operaénekest a Bánk bán tenor változatában a király, II. Endre szerepében láthatta a közönség. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 19-én este életre kelő bariton változatban azonban Tiborcként köszöntheti majd őt a nagyérdemű. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszussal a Co-Opera szervezésével, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében megvalósuló produkció közelgő premierje kapcsán beszélgettünk.

Több szereplő bőrébe bújva is részesévé vált már ennek a közismert történetnek.

Az operaverzióval először Simándy József interpretálásában találkoztam, akivel később kollégákként nagyon jó barátok is lettünk. A filmadaptációban – ami teljesen más verzió és rendezés volt, mint a mostani – aztán felkértek a király, II. Endre szerepére. Most ebben a bariton verzióban Tiborc basszus lett, így az ő szerepét osztották rám.

EDV_2818_-113024.jpg

Kováts Kolos (Fotó/Forrás: Coopera/ Éder Vera)

Melyiküket érzi közelebb önmagához?

Sosem szoktam azonosulni a szerepeimmel, csak eljátszom a királyt, a sátánt vagy a főpapot, de egyik sem én vagyok.

Tiborccal ugyanez a helyzet: ezt a szerepet osztották rám, és én igyekszem legjobb tudásom szerint megoldani mind énektechnikailag, mind művészi eszközök terén. Amíg jólesik a színpadon lenni, szívesen elvállalom azokat a szerepeket, amelyekkel engem bíznak meg.

Hogyan épít fel egy-egy ön által megformált szerepet?

Számomra minden szerep kapcsán az a legfontosabb, hogy szépen énekeljem el. Először mindent a hang szempontjából közelítek meg. Utána persze az érzelmeket, a színészi játékot is bele kell tenni, a rendező utasításait végrehajtani, így áll össze az a szerep, amit én interpretálok a közönségnek.

Mi az, amitől az Ön által most megformált Tiborc különleges, egyedi lesz?

Attól, hogy úgy éneklem el, ahogy szerintem a legszebb és legkifejezőbb. Vannak nagyszerű Tiborc alakítások, amiket ismerek, például Radnai Györgyé, Miller Lajosé és Melis Györgyé, utóbbiakkal közös előadásban is játszottam, amikor a királyt alakítottam. Csodálatos Tiborcok voltak, ámulattal hallgattam őket, de ma már senkit sem utánoznék.

A pályám kezdetén még próbáltam olyan lenni, mint a nagy elődök, de rájöttem, mennyire fontos, hogy minden egyes szerepben önmagamat adjam.

Mit üzen Tiborc a mai közönségnek?

Mindenkinek mást és mást, nem szeretném én megmondani, hadd döntse el mindenki maga. Én csak egy közvetítő vagyok a szerző és a közönség között.

Milyen érzés a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon próbálni és fellépni?

Jóleső. Több mint húsz, talán már harminc év is eltelt azóta, hogy legutóbb ott énekeltem, és ma már teljesen mások a körülmények, sokkal komfortosabbak. Akkor még nem volt lefedve a színpad, nem voltak klimatizált öltözők. Teljes operaprodukcióval most először állok ott színpadra, korábban például a IX. szimfóniában és Verdi Requiemében közreműködve énekeltem ott.

EDV_2783_-113133.jpg

Kováts Kolos és Molnár Levente - Bánk bán (Fotó/Forrás: Coopera/ Éder Vera)

Hogyan került kapcsolatba a zenével?

A szüleim nagyon szerették a komolyzenét, és olyan lemezeket vásároltak nekem, amit ők is szerettek hallgatni. Így kerültem közel az operához: a szüleim zeneszeretete által. De zenész nem volt a családunkban.

Emlékszik az első operaelőadásra, amit élőben látott?

Először Pécsen láttam operát, a Don Carlost, amiben rögtön szerepeltem is.

Középiskolás voltam, és egy flandriai követet alakítottam. A Magyar Állami Operaházban szintén középiskolásként jártam először, a Traviatát néztük meg édesapámmal. Arra emlékszem, hogy Svéd Sándor is énekelt benne. Ez a két élményem maradt meg a középiskolás évekből. Aztán amikor főiskolásként felkerültem Budapestre, az Operaház teljes repertoárját végignéztem.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Támogatott tartalom.

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Kapcsolódó

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Molnár Levente – a nemcsak itthon, de világszerte is ismert és népszerű bariton – nem először alakítja egyik legjelentősebb nemzeti operánk, a Bánk bán címszerepét. Ezúttal augusztus 19-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Co-Opera 2020-as bemutatójában, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila által rendezett produkcióban kelti majd életre a magyar történelem egyik legismertebb alakját. Az operaénekessel a közelgő premier kapcsán többek között arról is beszélgettünk, mennyire érzi közel magához a kősziklaként helytálló, hazájához és királyához hűséges nemes karakterét.

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.