Zenés színház

Számomra minden szerep kapcsán az a legfontosabb, hogy szépen énekeljem el

Beszélgetés Kováts Kolos operaénekessel a közelgő Bánk bán premier kapcsán
2020.08.15. 11:40
Ajánlom
Kováts Kolos operaénekest a Bánk bán tenor változatában a király, II. Endre szerepében láthatta a közönség. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 19-én este életre kelő bariton változatban azonban Tiborcként köszöntheti majd őt a nagyérdemű. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszussal a Co-Opera szervezésével, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében megvalósuló produkció közelgő premierje kapcsán beszélgettünk.

Több szereplő bőrébe bújva is részesévé vált már ennek a közismert történetnek.

Az operaverzióval először Simándy József interpretálásában találkoztam, akivel később kollégákként nagyon jó barátok is lettünk. A filmadaptációban – ami teljesen más verzió és rendezés volt, mint a mostani – aztán felkértek a király, II. Endre szerepére. Most ebben a bariton verzióban Tiborc basszus lett, így az ő szerepét osztották rám.

EDV_2818_-113024.jpg

Kováts Kolos (Fotó/Forrás: Coopera/ Éder Vera)

Melyiküket érzi közelebb önmagához?

Sosem szoktam azonosulni a szerepeimmel, csak eljátszom a királyt, a sátánt vagy a főpapot, de egyik sem én vagyok.

Tiborccal ugyanez a helyzet: ezt a szerepet osztották rám, és én igyekszem legjobb tudásom szerint megoldani mind énektechnikailag, mind művészi eszközök terén. Amíg jólesik a színpadon lenni, szívesen elvállalom azokat a szerepeket, amelyekkel engem bíznak meg.

Hogyan épít fel egy-egy ön által megformált szerepet?

Számomra minden szerep kapcsán az a legfontosabb, hogy szépen énekeljem el. Először mindent a hang szempontjából közelítek meg. Utána persze az érzelmeket, a színészi játékot is bele kell tenni, a rendező utasításait végrehajtani, így áll össze az a szerep, amit én interpretálok a közönségnek.

Mi az, amitől az Ön által most megformált Tiborc különleges, egyedi lesz?

Attól, hogy úgy éneklem el, ahogy szerintem a legszebb és legkifejezőbb. Vannak nagyszerű Tiborc alakítások, amiket ismerek, például Radnai Györgyé, Miller Lajosé és Melis Györgyé, utóbbiakkal közös előadásban is játszottam, amikor a királyt alakítottam. Csodálatos Tiborcok voltak, ámulattal hallgattam őket, de ma már senkit sem utánoznék.

A pályám kezdetén még próbáltam olyan lenni, mint a nagy elődök, de rájöttem, mennyire fontos, hogy minden egyes szerepben önmagamat adjam.

Mit üzen Tiborc a mai közönségnek?

Mindenkinek mást és mást, nem szeretném én megmondani, hadd döntse el mindenki maga. Én csak egy közvetítő vagyok a szerző és a közönség között.

Milyen érzés a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon próbálni és fellépni?

Jóleső. Több mint húsz, talán már harminc év is eltelt azóta, hogy legutóbb ott énekeltem, és ma már teljesen mások a körülmények, sokkal komfortosabbak. Akkor még nem volt lefedve a színpad, nem voltak klimatizált öltözők. Teljes operaprodukcióval most először állok ott színpadra, korábban például a IX. szimfóniában és Verdi Requiemében közreműködve énekeltem ott.

EDV_2783_-113133.jpg

Kováts Kolos és Molnár Levente - Bánk bán (Fotó/Forrás: Coopera/ Éder Vera)

Hogyan került kapcsolatba a zenével?

A szüleim nagyon szerették a komolyzenét, és olyan lemezeket vásároltak nekem, amit ők is szerettek hallgatni. Így kerültem közel az operához: a szüleim zeneszeretete által. De zenész nem volt a családunkban.

Emlékszik az első operaelőadásra, amit élőben látott?

Először Pécsen láttam operát, a Don Carlost, amiben rögtön szerepeltem is.

Középiskolás voltam, és egy flandriai követet alakítottam. A Magyar Állami Operaházban szintén középiskolásként jártam először, a Traviatát néztük meg édesapámmal. Arra emlékszem, hogy Svéd Sándor is énekelt benne. Ez a két élményem maradt meg a középiskolás évekből. Aztán amikor főiskolásként felkerültem Budapestre, az Operaház teljes repertoárját végignéztem.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Támogatott tartalom.

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Kapcsolódó

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Molnár Levente – a nemcsak itthon, de világszerte is ismert és népszerű bariton – nem először alakítja egyik legjelentősebb nemzeti operánk, a Bánk bán címszerepét. Ezúttal augusztus 19-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Co-Opera 2020-as bemutatójában, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila által rendezett produkcióban kelti majd életre a magyar történelem egyik legismertebb alakját. Az operaénekessel a közelgő premier kapcsán többek között arról is beszélgettünk, mennyire érzi közel magához a kősziklaként helytálló, hazájához és királyához hűséges nemes karakterét.

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.