Zenés színház

Szappanosított operák

2012.08.26. 09:30
Ajánlom
A hallás segítségével gyönyörködni lehet egy operaária dallamában, a látás révén a művészek játékában, de mi marad a többi érzékszerv, például a szaglás számára? Wolfgang Lederhaas úgy érzi, az operaszappan megalkotásával megtalálta a választ.

Az osztrák filozófiatanár tavaly lemondott az előtte álló fényes egyetemi karrierről, hogy minden energiáját az általa alapított cégnek szentelje, amelynek révén az irodalmat, a zenét és a festményeket olyan tárgyakká alakítja át, amelyet mindenki megfoghat és érezhet. "A kozmetikai ipar csak a felületet érinti. Kissé mélyebbre kívántam hatolni, én többet szeretnék nyújtani a fogyasztóknak - magyarázta el bécsi üzemében a 36 éves férfi. - Az irodalom nemcsak olvasást jelent, van más esztétikai tartalma is. Olyasvalamit akarok létrehozni, ami tapintható, amit az emberek belélegezhetnek, és elmosolyodhatnak rajta, valamit, ami boldogságot ad nekik."

Első kollekciója már forgalomba került az osztrák üzletekben: a 80 euróba (mintegy 22 ezer forintba) kerülő fekete doboz hat szappant tartalmaz, mindegyikük a 17. és 18. század német irodalmának valamelyik ismert alkotásának nevét viseli. A sorozatban szerepel Friedrich de la Motte Fouqué Sellő című alkotása, Navalis műve, a Henri d'Offerdingen, és Hölderlin Hyperionja. "Úgy készül mindegyik, mint bármely más szappan: minden összetevőjét egy edénybe teszem, összekeverem, és szappant készítek belőlük - ecsetelte Wolfgang Lederhaas. - Mindent beleteszek, amit csak tudok az adott műről: a regényben szereplő minden érzést, a benne megemlített színeket, füveket, növényeket, mindent, ami megihlet, és jelzést sugározhat".

A Görögországban játszódó Hyperiont idéző szappan olívaolajt és babérlevelet tartalmaz. Új termékéhez, a Mozart Varázsfuvolájára emlékeztető kreációjához rózsát és cédrust is használt, mivel mindkettőt megemlítik az operában. Saját családja azt hitte, hogy elment az esze, mikor bejelentette, hogy terve megvalósítása érdekében lemond a nagynevű bécsi diplomáciai akadémián betöltött tanszékvezetői posztjáról. A filozófus a németországi Karlsruhébe utazott, hogy ott illatszertani, farmakológiai és vegytani tanulmányokat folytasson. A szappan színe is nagyon fontos. A varázsfuvola esetében "világos narancsszínű, mert sok benne a citrusféle, a citrom, a narancs, a mandarin és a grapefruit".

"Bármit szappanná tudok változtatni, például városokat, mint New York vagy Párizs. Ha Bécsről lesz szó, a szappan marcipán- és Sacher-torta illatú lesz, sok tejszínnel - fedte fel. - Meghallgatom a vevők véleményét is. Volt, aki felkeresett, hogy elmondja érzéseit. Egyre bizonygatta, hogy az egész fürdőszoba a Varázsfuvola illatát árasztja, és ez pompás. Egy másik pedig bevallotta, hogy gyakrabban jár a vécére, pusztán azért, hogy sűrűbben moshasson kezet operaszappanával."

"Persze bárki vásárolhat hagyományos szappant akár húsz centért is, az is tartalmaz valamilyen történetet, de nem azt, amelyet hallani akarunk. Az a história a munkaerő kiszipolyozásáról, az erőforrások pazarlásáról, szintetikus összetevőkről és környezetszennyezésről szól" - vélekedett. A varázsfuvolának szentelt kozmetikai kreáció után Lederhaas egy "jelentős osztrák kortárs festő" műveit kívánja szappanosítani, de az illető nevét egyelőre nem árulja el. "Cikkeket olvastam róla, motivációiról, arról, hogy mi mozgatja, és most azon töprengek, hogy főzzem mindezt szappanná" - mondta a vállalkozó. Évente szeretne piacra dobni egy-egy új dobozt, azaz sorozatot, bár tart attól, hogy így túlságosan kereskedelmi jelleget ölt kezdeményezése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.