Zenés színház

Százhat musicalötlet

2010.01.28. 15:57
Ajánlom
A Madách Színház pályázaton keres új magyar musicaleket. Száznál is több alkotócsapat jelentkezett a felhívásra, amelyek tagjai között ismert neveket is találunk.

A Madách Színház pályázatra olyan magyar nyelvű musicallel lehetett nevezni, amelyet még nem mutattak be színpadon. A pályázók között ott van Hrutka Róbert, Kolos István és Neuman Péter (MZRT 21 a mű címe), Torres Dániel, Lepés Gábor és Noel Péter (Ravin gyémántja), Rakonczai Viktor és Orbán Tamás (A boldogság ára), Bódy Magdi (Szex, Szinglik, Angyalok), Czomba Imre és Meskó Zsolt (Diótörő), Kiss Judit Ágnes, Fűri Anna és Gryllus Samu (Pinocchio), Szabó T. Anna és Lázár Zsigmond (Kirké), Karafiáth Orsolya és Bella Máté, Nyitrai László és Máthé Zsolt (Parti Nagy Lajos Ibusárjának feldolgozása), Gyöngyösi Levente, valamint Szente Vajk is.

A darabok szinopszisát, öt-öt dalát és egy-egy jelenetét március közepéig kell elkészíteni, a teljes zenei anyagot és a szövegkönyvet pedig augusztusra. A Szirtes Tamás, Kocsák Tibor zeneszerző, Malek Andrea színművész, Müller Péter író, valamint Tihanyi Ákos koreográfus összetételű zsűri ekkor dönt a versenyben maradó művekről. A kiválasztott musicalekből október végére harmincperces koncertszerű bemutatók készülnek, melyekhez a Madách Színház biztosítja az előadókat és a technikai segítséget biztosít. A kiírás szerint a díjnyertes darabot a Madách Színház a 2010/2011-es évadban egészben is bemutatja a Stúdiószínpadon, illetve ha a mű értékei ezt indokolják, a nagyszínpadon. Ám ha több musicalt is sikergyanúsnak ítél a zsűri, úgy több premierre számíthatunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”