Zenés színház

Szegedi Szabadtéri Játékok 2007

2006.09.19. 00:00
Ajánlom
A 75 éves fesztivál 2006. évi, jubileumi évada a terveknek megfelelő eredménnyel zárult. Minden eddiginél korábban jelentette be a fesztivál vezetése a Szegedi Szabadtéri Játékok 2007. évi műsorát.

A jövő nyári programsorozat kínálatában szerepel Webber népszerű musicalje, a Macskák. 2007-ben a fesztivál nyitóprodukciójaként a Madách Színházzal együttműködésben állítják színpadra Andrew Lloyd Webber népszerű musicaljét, Magyarországon első alkalommal élő zenekari kísérettel, valamint új szereplőkkel, monumentális díszletekkel. A musical hat alkalommal lesz látható a fesztivál műsorán.

A Csárdáskirálynő hatalmas sikerének eredményeként jövőre Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely első alkalommal szerepel a fesztivál műsorán. A népszerű operett fiatalos megközelítésben, egyedi rendezői koncepcióban kerül bemutatásra a Dóm tér színpadán.

Az eseménysorozat kínálatában 2007-ben táncelőadás is szerepel: Iszlám Táncszínházat tekinthetnek meg a Dóm téri nézők. Az első részben részleteket láthatnak a Fire of Anatolia tánccsoport azonos című nagysikerű produkciójából, melyben az ősi török birodalom története elevenedik meg. A második részben európai bemutatóként először élvezheti a közönség a társulat új, Dawool című produkciójának részleteit is.

A tavalyi sikeres szabadtéri világpremiert követően ismét látható lesz, mégpedig négy alkalommal a Rudolf című musical. Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusa új felfogásban, világhírű operaénekeseink közreműködésében, Szikora János rendezésében idén nyáron debütált a Játékok közönsége előtt. A hagyományteremtő szándékkal műsorra tűzött opera a Játékok jövő évi műsorában két előadással szerepel.

Az előzetes terveknek megfelelően alakult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2006. évi, jubileumi évada. A Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon látható programokra összesen mintegy 68 ezer fős közönség váltott jegyet, ami 91 százalék feletti látogatottságot jelent. A 2006-os évad leglátogatottabb produkciói a tavalyi évben bemutatott Csárdáskirálynő, valamint a nemzetközi koprodukcióban készülő Rudolf előadásai voltak. Alföldi Róbert rendezésében színpadra állított operett három előadására mintegy 11 ezren, míg a musical 6 előadására közel 24 ezren voltak kíváncsiak.

Sikerrel vizsgáztak az idén debütáló kiegészítő programok, újítások is: az ingyenes éjszakai térzenei koncertek a nagy népszerűségre való tekintettel a jövőben is megrendezésre kerülnek, valamint sokan látogatták a fesztivál történetét bemutató kiállítást is. Augusztus 20-án több ezres közönség élvezte az Aradi vértanúk terén felállított kivetítő segítségével a Bánk bán ünnepi előadását. Szikora János újszerű felfogásában, világhírű szereplők közreműködésében látható nemzeti opera sikere a szervezők hagyományteremtő elképzeléseit igazolja vissza. A fesztivál vezetésének szándéka szerint a következő években a Játékok és Szeged a Bánk bán előadásával ünnepli augusztus 20-át.

A Csárdáskirálynő, a Rudolf, valamint a Bánk bán előadásainak idejére megteltek Szeged szálláshelyei. Bizonyítást nyert: a Szegedi Szabadtéri Játékok nemcsak Szeged, hanem a Dél-Alföldi régió legkeresettebb nyári kulturális programját kínálja. A fesztivál és a TUI regionális képviseletének megállapodása eredményesnek bizonyult: a kínált turisztikai programcsomagokat nagyarányú érdeklődés övezte. A fesztivál idei programjaira egyelőre belföldről érkeztek a legtöbben, ám érezhető volt a külföldiek egyre erősödő érdeklődése is. A határon túlról érkező idegenforgalom erősítése érdekében került sor a jövő évi műsor korai bejelentésére is. A fesztivál jövő évi programjaira szóló jegyek értékesítése várhatóan november 1-jével indul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”