Zenés színház

Szenvedélyes hangok északról a Fesztiválzenekarral

2016.12.07. 12:09
Ajánlom
Nevetés nélkül nem érdemes élni! - mondja a sztárkarmester, Paavo Järvi, aki a Huffington Post kritikusa szerint nyugodtan felcsaphatna komikusnak is, ha egyszer megunná a dirigálást.

Tetőtől talpig muzsikus – munka közben nézni majdnem olyan szórakoztató, mint meghallgatni a végeredményt. Az észtek kedvencével január 12-13-14-én Budapesten is találkozhatunk, ő vezényli ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekart a Müpában.

Paavo Järvi

Paavo Järvi (Fotó/Forrás: Kaupo Kikkas)

A karmester hamisítatlan északi szenvedélyt varázsol Budapestre, és egy magyarországi ősbemutatóval indítja a koncerteket. Az itthoni közönség először hallhatja az ugyancsak észt Erkki-Sven Tüür Sowthewind (Ki szelet vet) című darabját.

Truls Mørk

Truls Mørk (Fotó/Forrás: Morten Krogvold)

A karmester szintén északról hívott hozzánk szólistát. A norvég Truls Mørk karrierje egy kullancscsípés szövődményei miatt kishíján derékba tört, de 18 hónap kihagyás után 2009-ben visszatért a koncerttermekbe. A csellóművész nem először jár Magyarországon: 2011-ben Sosztakovics I. csellóversenyét játszotta a Fesztiválzenekarral, ezúttal pedig a másodikat szólaltatja meg. A kritika szerint Mørk előtt nincsenek technikai akadályok, kifejezően és sallangmentesen játszik, tele belső feszültséggel, úgy, hogy a „hallgatónak bennszorul a lélegzete”.

A hangversenyek záródarabja Prokofjev 1947-ben írt 6. szimfóniája, amelyben a II. világháború tragédiáinak állított emléket. A zeneszerző műve alapgondolatát úgy fogalmazta meg, hogy a nagy győzelem mámorában sem szabad megfeledkezni a gyógyíthatatlan sebekről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szente Vajk rendezésében jön a zenés Liliomfi

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának március 23-i adásában beszélgetünk a Madách Színház új bemutatójáról a rendezővel, Szente Vajkkal, és vendégünk lesz továbbá Dobod Dániel zeneszerző, Simon Kornél színművész és G. Horváth László hegedűművész.
Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.