Zenés színház

Szépírói, drámaírói, filmrendezői mesterkurzusok a Magyar Író Akadémián

2008.08.25. 00:00
Ajánlom
A MÍA nem hagyományos egyetemi képzés, hanem egyfajta mesterkurzus, ahol a hallgatók találkozhatnak és konzultálhatnak az irodalom professzionális művelőivel, segítségükkel fejleszthetik íráskészségüket, kibontakoztathatják szépírói ambícióikat.

Az oktatói névsorban Balla Zsófia, Békés Pál, Bódis Kriszta, Csukás István, Grecsó Krisztián, Háy János, Jókai Anna, Karafiáth Orsolya, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László, Orbán János Dénes, Sárközi Mátyás, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina is szerepel. Az első szemeszterben az előadók beszélnek az írás technikai kérdésein túl többek között az alkotások születéséről és kulisszatitkairól, személyes életútjukról, az irodalmi piacon való érvényesülésről. Azok, akik folytatni szeretnék a tanulmányaikat, a második, kisebb csoportokban induló szemeszterben már azt is megmutathatják, hogyan alkotnak ők, s tudásukat ismert művek és saját írásaik elemzésével tökéletesíthetik. A tanulmányok végeztével a Magyar Író Akadémia kiadványban publikálja a hallgatók írásait.

Színházi és drámaírói mesterkurzus

A mesterkurzus beavatás a színház világába. Egyfelől a színházi előadásra alkotott irodalmi szöveg speciális műfaján, a drámán keresztül, másfelől magának a színház természetrajzának feltárásán keresztül. A hallgatók megismerkednek a színházi munka specialitásaival, a drámaírás és a dramaturgia mesterségével. A kurzuson sikeres, gyakorló színházi szerzők, színházi emberek vezetik be a hallgatókat a drámaírás, a dramaturgia, a színházi gondolkodás elveibe és gyakorlatába. Oktatók és szemináriumvezetők: Müller Péter, Forgách András, Békés Pál, Radnóti Zsuzsa, Kárpáti Péter, Spiró György.

Kornis Mihály mesterkurzusa

A VILÁG MINT KÉRDÉS avagy az önálló gondolkodás: Itt vagyok? Ki a másik ember? Ki vagyok én? Legyen-e Isten? Emberré váltunk-e? Az önálló gondolkodás feltételei és következményei. A természet rejtélye. Mit látok? Kit látok? Testiségünk problematikája. A betegségek és az idegállapotok. A pornográfia támadása, avagy az üzleti kényelem. A szeretet, a barátság, a szex és a szerelem. Mi a spontán? És hogyan jó? Hogy kell teremteni? Nem gazdasági vagy politikai hatalom – mi az? Lehetséges? Van-e közélet, és ha nincs, mégis hogyan lehetne? Optimista-e a pesszimista? A jelen helyzet mint csoda.

Filmrendezők mesterkurzusa

A filmrendezők mesterkurzusa nem technikákat oktat, mint inkább szemléletet ad, és testközelbe hozza a filmes szakma legismertebb képviselőit, illetve bepillantást enged műhelytitkaikba, élményeikbe, tapasztalataikba. A mesterkurzus célja, hogy az előadók mintát és példát adjanak saját munkáik és rendezői szemléletük közvetítése által, a filmek születéséről és kulisszatitkairól beszélve, valamint a személyes életutakat, tapasztalatokat bemutatva. Oktatók: Bacsó Péter, Enyedi Ildikó, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Lajos, Makk Károly, Sándor Pál, Szász János, Szomjas György, Tímár Péter, Török Ferenc.

Reklám-kreativitás mesterkurzus

A kurzus látogatása olyan reklámszerető, a reklámkészítés iránt érdeklődők számára ajánlott, akik ügynökségi, vagy ügyfél oldalon szeretnének elhelyezkedni, vagy ezen a szakterületen kívánnak szakmai ismeretekre szert tenni. Oktatók: Simon Bernadett – Well, Nemes Juli, Simon Zoltán - Café Reklám, Tordai Péter - Leo Burnett, Kaszás György – Upgrade, Benesch Ferenc – Ogilvy, Hrutka Róbert, Simon Attila -Café Design, Bognár Tamás – PanMedia, Herendi Gábor.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.