Zenés színház

Szépírói, drámaírói, filmrendezői mesterkurzusok a Magyar Író Akadémián

2008.08.25. 00:00
Ajánlom
A MÍA nem hagyományos egyetemi képzés, hanem egyfajta mesterkurzus, ahol a hallgatók találkozhatnak és konzultálhatnak az irodalom professzionális művelőivel, segítségükkel fejleszthetik íráskészségüket, kibontakoztathatják szépírói ambícióikat.

Az oktatói névsorban Balla Zsófia, Békés Pál, Bódis Kriszta, Csukás István, Grecsó Krisztián, Háy János, Jókai Anna, Karafiáth Orsolya, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László, Orbán János Dénes, Sárközi Mátyás, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina is szerepel. Az első szemeszterben az előadók beszélnek az írás technikai kérdésein túl többek között az alkotások születéséről és kulisszatitkairól, személyes életútjukról, az irodalmi piacon való érvényesülésről. Azok, akik folytatni szeretnék a tanulmányaikat, a második, kisebb csoportokban induló szemeszterben már azt is megmutathatják, hogyan alkotnak ők, s tudásukat ismert művek és saját írásaik elemzésével tökéletesíthetik. A tanulmányok végeztével a Magyar Író Akadémia kiadványban publikálja a hallgatók írásait.

Színházi és drámaírói mesterkurzus

A mesterkurzus beavatás a színház világába. Egyfelől a színházi előadásra alkotott irodalmi szöveg speciális műfaján, a drámán keresztül, másfelől magának a színház természetrajzának feltárásán keresztül. A hallgatók megismerkednek a színházi munka specialitásaival, a drámaírás és a dramaturgia mesterségével. A kurzuson sikeres, gyakorló színházi szerzők, színházi emberek vezetik be a hallgatókat a drámaírás, a dramaturgia, a színházi gondolkodás elveibe és gyakorlatába. Oktatók és szemináriumvezetők: Müller Péter, Forgách András, Békés Pál, Radnóti Zsuzsa, Kárpáti Péter, Spiró György.

Kornis Mihály mesterkurzusa

A VILÁG MINT KÉRDÉS avagy az önálló gondolkodás: Itt vagyok? Ki a másik ember? Ki vagyok én? Legyen-e Isten? Emberré váltunk-e? Az önálló gondolkodás feltételei és következményei. A természet rejtélye. Mit látok? Kit látok? Testiségünk problematikája. A betegségek és az idegállapotok. A pornográfia támadása, avagy az üzleti kényelem. A szeretet, a barátság, a szex és a szerelem. Mi a spontán? És hogyan jó? Hogy kell teremteni? Nem gazdasági vagy politikai hatalom – mi az? Lehetséges? Van-e közélet, és ha nincs, mégis hogyan lehetne? Optimista-e a pesszimista? A jelen helyzet mint csoda.

Filmrendezők mesterkurzusa

A filmrendezők mesterkurzusa nem technikákat oktat, mint inkább szemléletet ad, és testközelbe hozza a filmes szakma legismertebb képviselőit, illetve bepillantást enged műhelytitkaikba, élményeikbe, tapasztalataikba. A mesterkurzus célja, hogy az előadók mintát és példát adjanak saját munkáik és rendezői szemléletük közvetítése által, a filmek születéséről és kulisszatitkairól beszélve, valamint a személyes életutakat, tapasztalatokat bemutatva. Oktatók: Bacsó Péter, Enyedi Ildikó, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Lajos, Makk Károly, Sándor Pál, Szász János, Szomjas György, Tímár Péter, Török Ferenc.

Reklám-kreativitás mesterkurzus

A kurzus látogatása olyan reklámszerető, a reklámkészítés iránt érdeklődők számára ajánlott, akik ügynökségi, vagy ügyfél oldalon szeretnének elhelyezkedni, vagy ezen a szakterületen kívánnak szakmai ismeretekre szert tenni. Oktatók: Simon Bernadett – Well, Nemes Juli, Simon Zoltán - Café Reklám, Tordai Péter - Leo Burnett, Kaszás György – Upgrade, Benesch Ferenc – Ogilvy, Hrutka Róbert, Simon Attila -Café Design, Bognár Tamás – PanMedia, Herendi Gábor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.