Zenés színház

Szépírói, drámaírói, filmrendezői mesterkurzusok a Magyar Író Akadémián

2008.08.25. 00:00
Ajánlom
A MÍA nem hagyományos egyetemi képzés, hanem egyfajta mesterkurzus, ahol a hallgatók találkozhatnak és konzultálhatnak az irodalom professzionális művelőivel, segítségükkel fejleszthetik íráskészségüket, kibontakoztathatják szépírói ambícióikat.

Az oktatói névsorban Balla Zsófia, Békés Pál, Bódis Kriszta, Csukás István, Grecsó Krisztián, Háy János, Jókai Anna, Karafiáth Orsolya, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László, Orbán János Dénes, Sárközi Mátyás, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina is szerepel. Az első szemeszterben az előadók beszélnek az írás technikai kérdésein túl többek között az alkotások születéséről és kulisszatitkairól, személyes életútjukról, az irodalmi piacon való érvényesülésről. Azok, akik folytatni szeretnék a tanulmányaikat, a második, kisebb csoportokban induló szemeszterben már azt is megmutathatják, hogyan alkotnak ők, s tudásukat ismert művek és saját írásaik elemzésével tökéletesíthetik. A tanulmányok végeztével a Magyar Író Akadémia kiadványban publikálja a hallgatók írásait.

Színházi és drámaírói mesterkurzus

A mesterkurzus beavatás a színház világába. Egyfelől a színházi előadásra alkotott irodalmi szöveg speciális műfaján, a drámán keresztül, másfelől magának a színház természetrajzának feltárásán keresztül. A hallgatók megismerkednek a színházi munka specialitásaival, a drámaírás és a dramaturgia mesterségével. A kurzuson sikeres, gyakorló színházi szerzők, színházi emberek vezetik be a hallgatókat a drámaírás, a dramaturgia, a színházi gondolkodás elveibe és gyakorlatába. Oktatók és szemináriumvezetők: Müller Péter, Forgách András, Békés Pál, Radnóti Zsuzsa, Kárpáti Péter, Spiró György.

Kornis Mihály mesterkurzusa

A VILÁG MINT KÉRDÉS avagy az önálló gondolkodás: Itt vagyok? Ki a másik ember? Ki vagyok én? Legyen-e Isten? Emberré váltunk-e? Az önálló gondolkodás feltételei és következményei. A természet rejtélye. Mit látok? Kit látok? Testiségünk problematikája. A betegségek és az idegállapotok. A pornográfia támadása, avagy az üzleti kényelem. A szeretet, a barátság, a szex és a szerelem. Mi a spontán? És hogyan jó? Hogy kell teremteni? Nem gazdasági vagy politikai hatalom – mi az? Lehetséges? Van-e közélet, és ha nincs, mégis hogyan lehetne? Optimista-e a pesszimista? A jelen helyzet mint csoda.

Filmrendezők mesterkurzusa

A filmrendezők mesterkurzusa nem technikákat oktat, mint inkább szemléletet ad, és testközelbe hozza a filmes szakma legismertebb képviselőit, illetve bepillantást enged műhelytitkaikba, élményeikbe, tapasztalataikba. A mesterkurzus célja, hogy az előadók mintát és példát adjanak saját munkáik és rendezői szemléletük közvetítése által, a filmek születéséről és kulisszatitkairól beszélve, valamint a személyes életutakat, tapasztalatokat bemutatva. Oktatók: Bacsó Péter, Enyedi Ildikó, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Lajos, Makk Károly, Sándor Pál, Szász János, Szomjas György, Tímár Péter, Török Ferenc.

Reklám-kreativitás mesterkurzus

A kurzus látogatása olyan reklámszerető, a reklámkészítés iránt érdeklődők számára ajánlott, akik ügynökségi, vagy ügyfél oldalon szeretnének elhelyezkedni, vagy ezen a szakterületen kívánnak szakmai ismeretekre szert tenni. Oktatók: Simon Bernadett – Well, Nemes Juli, Simon Zoltán - Café Reklám, Tordai Péter - Leo Burnett, Kaszás György – Upgrade, Benesch Ferenc – Ogilvy, Hrutka Róbert, Simon Attila -Café Design, Bognár Tamás – PanMedia, Herendi Gábor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.