Zenés színház

Szerb előadás nyerte az Armel közönségdíját

2016.08.17. 10:00
Ajánlom
Az internetes szavazás eredményét idén is a Sziget Fidelio Színpadán jelentették be.

Az ARTE Közönségdíjért az Armel Opera Festival öt új produkciója versengett. A közönség az Arte Concert weboldalán június 27. és augusztus 10. között adhatta le szavazatát, a végeredményt pedig idén is a Sziget Fesztivál utolsó napján, augusztus 16-án ismertették, ünnepélyes keretek között, a Fidelio Színpadon.

További falakat bontogat le az Armel

Kapcsolódó

További falakat bontogat le az Armel

Az Armel Operafesztivál Crossymphony elnevezésű programjában minden nap más műfajban, minden nap új zeneművek hangzanak el a Sziget Fesztiválon: lesz világzene, népzene, jazz, elektronikus és cigányzene az Armel Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

The Omnibus Opera

The Omnibus Opera (Fotó/Forrás: Szerb Nemzeti Színház)

A szavazatok alapján a Szerb Nemzeti Színház (Novi Sad) produkciója, a The Omnibus Opera került ki győztesen. A díjat a Szerb Nemzeti Színház képviseletében az előadás egyik énekese, Zeljko Andric vette át.

Az előadás három egyfelvonásos opera buffóból áll.

A telefon (The Telephone) címet viselő produkció a telefonok indokolatlan és túlzásba vitt használatát állítja pellengérre. A telefon hiúsítja meg főhősünk lánykérési szándékát is. Ben, a férfi, kétségbeesetten, lóhalálában indul üzleti útjára. A lánykérésre is telefonon kerít sort végül. Lucy, a barátnője igen mond és ígéretet tesz, hogy hozzámegy feleségül.

A második opera, a Lapjárás (Hand of Bridge), korunk társadalmának leggyakoribb, házassággal kapcsolatos problémáinak szórakoztató kommentárja. A komikusan tálalt konfliktusok két középkorú, éppen bridge játékba feledkező pár problémái: magánéleti elégedetlenségük fantáziák felé sodorja őket ebben a féltékenységből, hűtlenségekből és biszexualitásból szőtt furcsa hálóban.

Az Oda és vissza (There and Back) címet viselő darab olyan válogatott szerelmi intrikákba von be minket, melyek féltékenységi rohamokba és végül – a hűtlenség büntetéseként – gyilkosságba torkollanak. Az események villámsebességgel történnek, mellőzve a linearitást, mely a klasszikus operák standard motívumainak – megtévesztés, féltékenység, gyilkosság, öngyilkosság – paródiáját eredményezi.

Az opera az ARTE Concert weboldalán az év végéig megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”