Zenés színház

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

2020.09.21. 15:20
Ajánlom
A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.

Lord Henry és neje, Madeleine egyévi nászút után térnek haza. A férfi korábban nagy kalandor volt, de feleségének ígéretet tett, hogy más nőre többé rá se néz. Hamarosan azonban távirat érkezik egykori szeretőjétől, Tangolitától, akinek Henry még adósa egy szerelmes éjszakával. A nő éjfélkor a Savoy Hotel bálján kívánja a váltót felhasználni…ezzel kezdődnek a bonyodalmak, amelyek számtalan komikus helyzeten keresztül vezetnek a boldog egymásra találásig.

Ábrahám Pál operettje eredetileg Nizzában játszódik, azonban a miskolci verzióban London a cselekmény helyszíne.

Akárhol is legyenek a világban, a Savoy hotelek hangulata teljesen egyedülálló, azonban a leghíresebb és legjellegzetesebb minden bizonnyal a londoni, ezért választottam ezt

– meséli Szőcs Artur.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban_EperjesiHarsanyi_087-150416.jpg

Bál a Savoyban - Eperjesi Erika és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

A történet ezúttal is hozza az operettekre jellemző bonyodalmakat, a cselekményszálak csak a darab végére érnek össze. "A férfi és női szerepek dinamikájában ennél az előadásnál érzékelhetünk némi különbséget a megszokottól.

Adott egy zseniális karmester, akit sokáig nem ismernek el, hiszen történetesen nő. Éppen ezért férfi álruhát ölt, de a végén mégiscsak az önállóság és az egyenlőségre való törekvés győz.

A két főszereplőnél szintén érzékelhetjük ezt a fajta dinamikai változást, hiszen a férj hűtlenségére a feleség „válasza” nem a letargia és mélabús szenvedés, hanem határozottan kezébe veszi a dolgokat és visszavág a csalfa férjnek" – részletezi a rendező.

A revü-operettek különlegességét a látványos táncjelenetek adják. A Miskolci Balett művészei, valamint

a színészek is néhány hét alatt sajátították el a sztepptánc fortélyait

Hajdu Anita koreográfustól. Külön kihívás, hogy a művészek ehhez a tánchoz speciális hangosítást kapnak, úgynevezett „sztepp mikroportot”, így minden mozdulatnak tökéletesnek kell lennie, hiszen minden egyes lépést hallani fog a közönség.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban-BordasHarsanyi_83-150415.jpg

Bál a Savoyban - Bordás Barbara és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

A Madeleine-t alakító Eperjesi Erikát utoljára márciusban láthatta a közönség a miskolci színpadon. A művésznő elárulta, rendkívül izgatottan várja a premiert. "Egészen más világba csöppen majd itt a néző, mint amit az eddigi operettektől megszokott. Minden adott egy csodálatos revü-operetthez: a gyönyörű kosztümök, a csodálatos melódiák és a fantasztikus tánckar" – ajánlja az előadást Eperjesi Erika.

Számomra nagyon izgalmas, hogy tulajdonképpen kettős szerepet játszhatok:

az első felvonás szende, naiva felesége után a második felvonásban Madeleine igazi csábítóként, vérbeli tüzes nőként tér vissza. Küzd a szerelméért, és közben meg is leckézteti a „félrekacsintó” férjet.

"Nem vagyok egy klasszikus bonviván alkat, de Henry karaktere sem igazán az" – mondja Harsányi Attila, aki a csapodár lordot alakítja. "Szőcs Arturral, a rendezővel sokáig formáltuk ezt a figurát: egy nagyvilági macsót, aki gazdag, magabiztos és bohém, de aki ezt az énjét igyekszik maga mögött hagyni a felesége kedvéért. A bonyodalmakra pedig egészen komikusan reagál, és ezt kellőképpen elrajzolva mutatjuk meg a színpadon. Nagyon élvezem ezt az előadást és az induló évadot is.

Három nagyon különböző előadásban is játszom most, és mindegyikre jó érzés bejönni. Mindhárom más műfaj, más hangulat,

de mind nagyon jó előadás. Én büszke vagyok arra, hogy ez a színház rendkívül sokrétű repertoárral rendelkezik, és bármelyik darabra ül is be a néző, ugyanazt a minőséget kapja. Nálunk az operett nem csak arról szól, hogy kiállnak a színpadra szépen éneklő és szépen felöltözött énekesek. Egy látványos revü-operettet kínálunk a nézőknek, amiben az ember a fontos" – emeli ki a színművész.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban_EperjesiHarsanyi_086-150418.jpg

Bál a Savoyban - Eperjesi Erika és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

Bál a Savoyban

Szövegét írta Alfred Grünwald és Frizt Löhner Beda

Fordította: Heltai Jenő
Átdolgozta: Romhányi József

A "Kicsike, vigyázzon...", "How do you do du, du, du", "My golden Baby" dalok szövegírója: Harmath Imre.

Az Umpa Ügynökség engedélyével.Í

LORD HENRY - HARSÁNYI ATTILA / SZŐCS ARTUR
MADELEINE, a felesége - EPERJESI ERIKA / BORDÁS BARBARA mv.
DAISY PARKER, Madeleine unokatestvére - CZVIKKER LILLA
MUSZTAFA BEJ - RÓZSA KRISZTIÁN
LA TANGOLITA, Brazíliai táncosnő - VARGA ANDREA
JACOB WILSON, ügyvéd - PAPP ENDRE / FECZESIN KRISTÓF
MARGARET, riporter - KEREKES VALÉRIA
POMEROL, a Savoy főpincére - KERESZTES SÁNDOR
ARCHIE, komornyik - SZEGEDI DEZSŐ
CHARLIE - VISNYICZKI BENCE
MICHAEL - OSVÁTH TIBOR
LILI - JAMBRIK BOGLÁRKA
MR. ALBERT - BOLLA DÁNIEL
CARMENSITA, spanyol - MOHAI CINTIA
AKEMI, japán - SZŰCS BOGLÁRKA
OXANA, orosz - KOZMA JOHANNA
ALIX, cseh - HARANGOZÓ LILI
GRÉTI, német - KOCSIS ANDREA
MARISKA, magyar - KEPESS BOGLÁRKA
CHAPLIN - FŰZI ATTILA

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező: KOVÁCS ANDREA
Videó, látvány: HAJDUFI PÉTER
Dramaturg: SZŐCS ARTUR
Zenei vezető: CSER ÁDÁM
Karvezető: PATAKI GÁBOR
Korrepetítor: RÁKAI ANDRÁS
Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó: FEKETE ZSOLT, REITER KRISZTINA

Koreográfus: KOCSIS ANDREA, LUKÁCS ÁDÁM
Sztepp koreográfus: HAJDU ANITA
Rendezőasszisztens: GADUS DORKA

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Rendező: SZŐCS ARTUR

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.