Zenés színház

Szerelem, gyilkosság, őrület, halál – Lammermoori Lucia az Operaházban

2022.10.21. 10:40
Ajánlom
Három év kihagyás után, Miklósa Erikával a címszerepben, Szabó Máté rendezésében tér vissza az OPERA műsorára Donizetti legendás mesterműve. A Lammermoori Luciát november 6-án, 11-én, 13-án és 18-án tekinthetik meg az érdeklődők a csodálatosan megújult Andrássy úti dalszínházban.

Gaetano Donizetti operái közül a Lammermoori Lucia a kor olasz divatjának igazi mintapéldánya: tökéletes megtestesítője a Bellinit követő, Verdit megelőző korszaknak, a dallamos, szentimentális olasz bel canto operának. Ez a darab Donizetti hatalmas, 67 operát számláló életművében is talán a legfontosabb helyet foglalja el: a nagy nevettető, kinek leggyakrabban vígoperáit játsszák,

ebbe a műbe sűrítette drámai tudásának legjavát.

lammermoori_foto2_palyi_zsofia_resize-102828.jpg

Jelenet a Lammermoori Lucia című előadásból (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Magyar Állami Operaház)

Mind Donizetti zenéje, mind Salvatore Cammarano librettója remekül adja vissza azt a szenvedélyt és misztikus hangulatot, amely az opera alapjául szolgáló Walter Scott-regény, A lammermoori nász sajátja. Lucia három irányból is beszorítva érzi magát. Vallás, testvéri szeretet, szerelem – ez egyben azt a három férfit is jelenti, aki az életét irányítja, amelyről mégis ő szeretne dönteni. Képes komoly kompromisszumot kötni, mert hisz a szerelmében.

Önálló gondolkodóként feltétel nélkül elveszti magát egy másik ember szerelméért,

amelyről kiderül, hogy nincs. Legalábbis ezt hitetik el vele, és ezzel Lucia elveszti a talajt a lába alól– mondja Szabó Máté, a produkció rendezője a címszereplőről.

A darab leghíresebb részlete az őrülési jelenet, Lucia „Il dolce suono…” kezdetű áriája, amit a szerelmét halottnak hitt lány azután énekel, hogy politikai kényszerházassága nászéjszakáján eszét veszti, és megöli újdonsült hitvesét, nem sokkal azelőtt, hogy magával is végez.

A szívbe markoló jelenet azok számára is ismerős lehet, akik még sosem látták az operát,

mivel Luc Besson filmrendező 1997-es Az ötödik elem című sci-fijének dívája is ebből ad elő részletet az elámult közönségnek, Bruce Willis-szel az első sorban.

lammermoori_foto2_rakossy_peter_resize-102026.jpg

Miklósa Erika a Lammermoori Lucia című előadásban (Fotó/Forrás: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Az idei évad előadásainak címszereplője, Miklósa Erika a rendezés 2016-os premierje óta szerepel a produkcióban, aminek koncepciója kapcsán elmondta, örül, hogy nem egy vérszegény címszereplőt kell alakítania: „Lucia korának egy olyan úttörője volt, ami ritkaságszámba ment.

Van benne vagányság, szemtelenség, ami tetszik, mert így egy kicsit én is benne lehetek a figurában

– fogalmazott korábban a Kossuth-díjas szoprán. Szerelemét, Edgardót Horváth István; Lucia bátyját, az őt házasságra kényszerítő Enricót Szegedi Csaba; a lány vőlegényét, a tragikus sorsú Arturót Szappanos Tibor; míg Lucia társalkodónőjét pedig Kun Ágnes Anna alakítja, akik szintén a bemutató óta részesei az előadásnak. Raimondo káplán szerepében Bretz Gábor debütál; míg Normannóként, az őrség parancsnokaként az ifjú Ninh Duc Hoang Long mutatkozik be.

Mivel a Magyar Állami Operaház Zenekarának erejét novemberben a wagneri Ring-ciklus előadása és A varázsfuvola japán turnéja köti le, az OPERA Énekkara mellett a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködik az előadásokban. A karmesteri pulpituson Antonello Allemandi áll,

aki a világ szinte minden jelentős operaházában dirigált már New Yorktól Tokióig,

így a magyar közönség számára sem ismeretlen: a Lammermoori Luciát a legutóbbi, 2019-es előadások alkalmával is ő vezényelte, akárcsak Boito Mefistofeléjét is idén tavasszal, sőt, 2022. november 4-én Verdi Rekviemje is az ő pálcája alatt csendül majd fel az Operaházban.

Bővebb információ az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Lammermoori Lucia című előadásból (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.