Zenés színház

Szerepből az energia

2010.03.22. 00:56
Ajánlom
Nádasi Veronika mosolyog, de a szeme mintha fáradtnak tűnne. Amikor erre rákérdezek, még szélesebb lesz a mosolya, és azonnal rávágja, hogy ez jóféle, nem panaszkodásra, hanem inkább dicsekvésre sarkalló fáradtság. Ja, kérem, aki két szerepben is feltűnik!

- Milyen az, amikor két szerepet játszol?

- Nagyon izgalmas. Szerencsére nem kell meghasonulnom, mert nincsenek azonos jelenetben színpadon, ugyanis eléggé különböző szálakon fut Beatrice és Mrs Danvers története.

- Nemcsak a szálak, de a karakterek is különbözőek. Melyik áll közelebb hozzád, vagy melyiket kellemesebb játszani?

- Egymáshoz képest valóban szélsőséges figurák. Beatrice-t nagyon szeretem, de az nagyjából olyan típusú karakter, amilyeneket játszani szoktam. Számomra azért fontos Mrs Danvers, mert ez akkora szerep, akkora kihívás, ami előtt én ebben a színházban még nem álltam. A legizgalmasabb és egyben a legnehezebb feladat az, hogy a Mrs Danvers keménysége mögötti őrületet igazul játsszam el. Hogy megmutassam, a gonoszsága bármennyire is elvakult, de mégiscsak a szeretetből táplálkozik. Igaz, ez a szeretet annyira szélsőséges, hogy képes felgyújtani egy házat is, hogy képes tönkretenni egy másik, bűntelen asszony, az Én életét csak azért, mert az az általa rajongva szeretett Rebecca helyébe lépett. Nem tudja őt elfelejteni, nem tudja elengedni, és felülkerekedik rajta ennek a ragaszkodásnak az őrülete, az elvakult szerelem, a kielégületlenség, az, hogy a szenvedélyeket nem tudta megélni. Nekem azt kell láttatnom, hogyan pattannak egy egymás után a húrok, és hogyan lépi át a józan ész határait. Fel kell mutatnom az igazságát, nem egydimenziósan, szimplán gonosznak kell ábrázolnom, hanem hús-vér, érzelmekkel teli asszonynak, és az ő helyzetében logikusnak és jogosnak tűnő indokokkal kell valódivá, elfogadhatóvá, a néző számára is átélhetővé és megérthetővé tennem.

- Krimit vagy szerelmi történetet látunk a színpadon?

- Egyértelműen krimit, a szerelmi szálat a musical műfaja "követeli meg". A Lévay-Kunze-darabokban azonban mindig különösek a felnagyított emberi érzelmek, ezért a most sem szokványos szerelmi történetet látunk. Szerencsés kézzel választanak alapanyagot: a Mozart! a művész és a magánember konfliktusát állítja elénk,  az Elisabethben a számunkra különös jelentőséggel bíró történeti témát, a Rebeccában itt ez a furcsa viszonyrendszer. És zeneileg is hálásak, mert emlékezetesek a dalok.

- De legalább könnyűek?

- Jaj, dehogy! De épp ez bennük a jó. Mint ahogy a fáradtság is lehet kellemes. (És nevet egy nagyot, őszintét, olyat, hogy muszáj hinni neki.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.