Zenés színház

Szerepből az energia

2010.03.22. 00:56
Ajánlom
Nádasi Veronika mosolyog, de a szeme mintha fáradtnak tűnne. Amikor erre rákérdezek, még szélesebb lesz a mosolya, és azonnal rávágja, hogy ez jóféle, nem panaszkodásra, hanem inkább dicsekvésre sarkalló fáradtság. Ja, kérem, aki két szerepben is feltűnik!

- Milyen az, amikor két szerepet játszol?

- Nagyon izgalmas. Szerencsére nem kell meghasonulnom, mert nincsenek azonos jelenetben színpadon, ugyanis eléggé különböző szálakon fut Beatrice és Mrs Danvers története.

- Nemcsak a szálak, de a karakterek is különbözőek. Melyik áll közelebb hozzád, vagy melyiket kellemesebb játszani?

- Egymáshoz képest valóban szélsőséges figurák. Beatrice-t nagyon szeretem, de az nagyjából olyan típusú karakter, amilyeneket játszani szoktam. Számomra azért fontos Mrs Danvers, mert ez akkora szerep, akkora kihívás, ami előtt én ebben a színházban még nem álltam. A legizgalmasabb és egyben a legnehezebb feladat az, hogy a Mrs Danvers keménysége mögötti őrületet igazul játsszam el. Hogy megmutassam, a gonoszsága bármennyire is elvakult, de mégiscsak a szeretetből táplálkozik. Igaz, ez a szeretet annyira szélsőséges, hogy képes felgyújtani egy házat is, hogy képes tönkretenni egy másik, bűntelen asszony, az Én életét csak azért, mert az az általa rajongva szeretett Rebecca helyébe lépett. Nem tudja őt elfelejteni, nem tudja elengedni, és felülkerekedik rajta ennek a ragaszkodásnak az őrülete, az elvakult szerelem, a kielégületlenség, az, hogy a szenvedélyeket nem tudta megélni. Nekem azt kell láttatnom, hogyan pattannak egy egymás után a húrok, és hogyan lépi át a józan ész határait. Fel kell mutatnom az igazságát, nem egydimenziósan, szimplán gonosznak kell ábrázolnom, hanem hús-vér, érzelmekkel teli asszonynak, és az ő helyzetében logikusnak és jogosnak tűnő indokokkal kell valódivá, elfogadhatóvá, a néző számára is átélhetővé és megérthetővé tennem.

- Krimit vagy szerelmi történetet látunk a színpadon?

- Egyértelműen krimit, a szerelmi szálat a musical műfaja "követeli meg". A Lévay-Kunze-darabokban azonban mindig különösek a felnagyított emberi érzelmek, ezért a most sem szokványos szerelmi történetet látunk. Szerencsés kézzel választanak alapanyagot: a Mozart! a művész és a magánember konfliktusát állítja elénk,  az Elisabethben a számunkra különös jelentőséggel bíró történeti témát, a Rebeccában itt ez a furcsa viszonyrendszer. És zeneileg is hálásak, mert emlékezetesek a dalok.

- De legalább könnyűek?

- Jaj, dehogy! De épp ez bennük a jó. Mint ahogy a fáradtság is lehet kellemes. (És nevet egy nagyot, őszintét, olyat, hogy muszáj hinni neki.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.