Zenés színház

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

2020.10.20. 14:00
Ajánlom
Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A 9-től 5-ig című előadásban nyújtott alakítás

Horváth Margit színésznő három város színi társulatának volt már huzamosabb ideig tagja. Zalaegerszegen, Békéscsabán és Nyíregyházán, de beugróként, vagy meghívottként föllépett Debrecenben, Pécsett és Szegeden is. Mint mondja, sokat köszönhet a békéscsabai Jókai Színháznak. Amikor belép a teátrum épületébe, mindig erősebben dobog a szíve, sőt még a lélegzete is elakad. S bár Békéscsaba közelében él, valamiért mégsem sikerült gyökeret vernie a város teátrumában. Ugyan sok szép szerepet is eljátszott már ott, mégis Nyíregyházán találta meg azt, amit nem kapott meg Békéscsabától.

Ezért egyfajta kettős szerelemben él: az egyik viszonzott, a másik viszonzatlan maradt. De talán e kettő egysége adja meg az igazi harmóniát.

9tol5ig_201942of1-135001.jpg

Horváth Margit a 9-től 5-ig című musicalben (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

A többszörös nívó- és közönségdíjas színésznőt a nyíregyházi teátrumhoz is számtalan emlékezetes szerep fűzi. Tavaly decemberben komoly sikert aratott itt egy ősbemutató, a 9-től 5-ig című Broadway-musical. Az előadást Szente Vajk rendezte, dalait a nyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző, Dolly Parton írta. A darab egy munkahelyen játszódik, ahol a női beosztottak összefognak kizsákmányoló, hímsoviniszta főnökük ellen, és saját jogaikért küzdenek.

A feminista komédia egyfajta himnusz a nőkről, és Horváth Margit remekül kiaknázza a többre vágyó titkárnő szerepében rejlő lehetőségeket.

Horváth Margit nagyon szereti a zenés színházat. Úgy érzi, a zenés műfajt még mindig nem tartják egyenrangúnak a prózaival. Szerinte akár dallal, akár szöveggel, de mindig, mindkettővel lehet ugyanazt közvetíteni a közönségnek. Ő maga e két világ közt lebegőnek tartja magát. Szerintünk mindkettő őhozzá tartozik. Az olyan színházat szereti, ahol komikum és dráma együttesen van jelen. Abban hisz, hogy görbe tükröt kell mutatni a művészettel. S ebbe beletartozik a vidámság, a fájdalom, a gyötrődés – minden.

Meseauto-135000.jpg

Meseautó (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

Akkor lesz teljesen övé a szerep, amikor képes birtokolni még a csöndjét is.

Úgy gondolja, a nagy alakításokhoz nagy szerelmet, nagy fájdalmakat, jólétet és szegénységet, az élmények és érzelmek minél szélsőségesebb skáláját kell megélni. Mert ezek csiszolják egyre értékesebbé a művészt. A színpadon sohasem akar kevesebbet mutatni, mint magát a varázslatot.
Szakmai fejlődésében sohasem az a fontos, milyen sikeres lesz az előadás. Mert mindig maga a szerep a lényeg. Mindtől kapott és kap valamit, amiből tovább építkezhetett. És akkor már jöhet is a színpadi mámor.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.