Zenés színház

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

2020.10.20. 14:00
Ajánlom
Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A 9-től 5-ig című előadásban nyújtott alakítás

Horváth Margit színésznő három város színi társulatának volt már huzamosabb ideig tagja. Zalaegerszegen, Békéscsabán és Nyíregyházán, de beugróként, vagy meghívottként föllépett Debrecenben, Pécsett és Szegeden is. Mint mondja, sokat köszönhet a békéscsabai Jókai Színháznak. Amikor belép a teátrum épületébe, mindig erősebben dobog a szíve, sőt még a lélegzete is elakad. S bár Békéscsaba közelében él, valamiért mégsem sikerült gyökeret vernie a város teátrumában. Ugyan sok szép szerepet is eljátszott már ott, mégis Nyíregyházán találta meg azt, amit nem kapott meg Békéscsabától.

Ezért egyfajta kettős szerelemben él: az egyik viszonzott, a másik viszonzatlan maradt. De talán e kettő egysége adja meg az igazi harmóniát.

9tol5ig_201942of1-135001.jpg

Horváth Margit a 9-től 5-ig című musicalben (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

A többszörös nívó- és közönségdíjas színésznőt a nyíregyházi teátrumhoz is számtalan emlékezetes szerep fűzi. Tavaly decemberben komoly sikert aratott itt egy ősbemutató, a 9-től 5-ig című Broadway-musical. Az előadást Szente Vajk rendezte, dalait a nyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző, Dolly Parton írta. A darab egy munkahelyen játszódik, ahol a női beosztottak összefognak kizsákmányoló, hímsoviniszta főnökük ellen, és saját jogaikért küzdenek.

A feminista komédia egyfajta himnusz a nőkről, és Horváth Margit remekül kiaknázza a többre vágyó titkárnő szerepében rejlő lehetőségeket.

Horváth Margit nagyon szereti a zenés színházat. Úgy érzi, a zenés műfajt még mindig nem tartják egyenrangúnak a prózaival. Szerinte akár dallal, akár szöveggel, de mindig, mindkettővel lehet ugyanazt közvetíteni a közönségnek. Ő maga e két világ közt lebegőnek tartja magát. Szerintünk mindkettő őhozzá tartozik. Az olyan színházat szereti, ahol komikum és dráma együttesen van jelen. Abban hisz, hogy görbe tükröt kell mutatni a művészettel. S ebbe beletartozik a vidámság, a fájdalom, a gyötrődés – minden.

Meseauto-135000.jpg

Meseautó (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

Akkor lesz teljesen övé a szerep, amikor képes birtokolni még a csöndjét is.

Úgy gondolja, a nagy alakításokhoz nagy szerelmet, nagy fájdalmakat, jólétet és szegénységet, az élmények és érzelmek minél szélsőségesebb skáláját kell megélni. Mert ezek csiszolják egyre értékesebbé a művészt. A színpadon sohasem akar kevesebbet mutatni, mint magát a varázslatot.
Szakmai fejlődésében sohasem az a fontos, milyen sikeres lesz az előadás. Mert mindig maga a szerep a lényeg. Mindtől kapott és kap valamit, amiből tovább építkezhetett. És akkor már jöhet is a színpadi mámor.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.