Zenés színház

Szereplőváltozás a bayreuthi Trisztánban

2012.07.13. 16:08
Ajánlom
Robert Holl Marke királyt alakította volna, de egészségi állapota miatt kénytelen volt visszalépni. A Bayreuthi Ünnepi Játékok Trisztán és Izolda-előadásaiban így a dél-koreai basszus, Kwangchul Youn veszi át a szerepét.

A fesztivál sajtóirodájának közlése szerint Robert Holl 2008 óta három nyáron énekelte a szerepet. A basszista úgy nyilatkozott, reméli, hogy egészségi állapota szeptember elejére helyreáll, a bayreuthi produkciót akkor ugyanis a barcelonai Gran Teatre del Liceuban mutatják be a Wagner-év bevezetéseként. A bayreuthi programban 2006 óta szereplő produkciót Christoph Marthaler rendezte és a bemutatón is Kwangchul Youn énekelte Marke királyt. Az előadás a magyar publikum számára azért is érdekes lehet, mert Trisztánt Robert Dean Smith alakítja, aki idén a Művészetek Palotája Tannhäuser-premierjén a címszerepet énekelte (kritikánkat a produkcióról ezen a linken olvashatják el). Izoldát Iréne Theorin énekli, akit a budapesti közönség a Ring három részében Brünnhildeként hallhatott júniusban.

Kwangchul Youn előbb szülőhazájában, majd Szófiában, végül Berlinben tanult. 1994 és 2004 között a berlini Staatsoper Unter den Linden tagja volt. A 2004/2005-ös szezonban három jelenős házban debütált: a New York-i Metropolitan Operában, a Teatro Real Madridban és a Washingtoni Operaházban. Dalénekléssel is foglalkozik, egyre több koncertet ad a zongoristaként is sikeres Helmut Oertel kíséretével. A hagyományosan július 25-én kezdődő bayreuthi fesztivál nyitóelőadása A bolygó hollandi lesz, amelyet a 32 éves Jan Philipp Gloger rendez. A rangos német prózai színházakban dolgozó Gloger 2010-ben vitt először színre operát, Mozart Figaro házassága című művét Augsburgban, Händel Alcináját pedig 2011-ben rendezte a drezdai Semperoperben, 2013-ra pedig a Frankfurti Operától van felkérése Mozart Idomeneójára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.