Zenés színház

Szereplőváltozás a bayreuthi Trisztánban

2012.07.13. 16:08
Ajánlom
Robert Holl Marke királyt alakította volna, de egészségi állapota miatt kénytelen volt visszalépni. A Bayreuthi Ünnepi Játékok Trisztán és Izolda-előadásaiban így a dél-koreai basszus, Kwangchul Youn veszi át a szerepét.

A fesztivál sajtóirodájának közlése szerint Robert Holl 2008 óta három nyáron énekelte a szerepet. A basszista úgy nyilatkozott, reméli, hogy egészségi állapota szeptember elejére helyreáll, a bayreuthi produkciót akkor ugyanis a barcelonai Gran Teatre del Liceuban mutatják be a Wagner-év bevezetéseként. A bayreuthi programban 2006 óta szereplő produkciót Christoph Marthaler rendezte és a bemutatón is Kwangchul Youn énekelte Marke királyt. Az előadás a magyar publikum számára azért is érdekes lehet, mert Trisztánt Robert Dean Smith alakítja, aki idén a Művészetek Palotája Tannhäuser-premierjén a címszerepet énekelte (kritikánkat a produkcióról ezen a linken olvashatják el). Izoldát Iréne Theorin énekli, akit a budapesti közönség a Ring három részében Brünnhildeként hallhatott júniusban.

Kwangchul Youn előbb szülőhazájában, majd Szófiában, végül Berlinben tanult. 1994 és 2004 között a berlini Staatsoper Unter den Linden tagja volt. A 2004/2005-ös szezonban három jelenős házban debütált: a New York-i Metropolitan Operában, a Teatro Real Madridban és a Washingtoni Operaházban. Dalénekléssel is foglalkozik, egyre több koncertet ad a zongoristaként is sikeres Helmut Oertel kíséretével. A hagyományosan július 25-én kezdődő bayreuthi fesztivál nyitóelőadása A bolygó hollandi lesz, amelyet a 32 éves Jan Philipp Gloger rendez. A rangos német prózai színházakban dolgozó Gloger 2010-ben vitt először színre operát, Mozart Figaro házassága című művét Augsburgban, Händel Alcináját pedig 2011-ben rendezte a drezdai Semperoperben, 2013-ra pedig a Frankfurti Operától van felkérése Mozart Idomeneójára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.