Zenés színház

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.

Énekesnőként ismert meg az ország, az anyaszínházadban rendre prózai szerepeket kapsz. Szereted, ha kibillentenek a komfortzónádból?

118721266_3266594090098420_131450101816156453_n-171608.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A színház nagy adomány az életemben, de ennek ellenére zenei irányba fejlesztettem magam az Esterházy Károly Főiskolán. A színházat nem iskolapadban tanultam, Szurdi Miklós és Miklós Tibor voltak azok, akiktől fiatalon elleshettem, hogyan lesz a próbából szép és értékes előadás. Persze, ma is figyelek, tanulok, mikor nagyszerű színészekkel és rendezőkkel hozz össze például a József Attila Színház. Szeretem az életem úgy, ahogy van. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz helyzetek, pillanatok, vagy megoldandó kérdések vagy feladatok. Szeretem a kihívásokat, mert magamnak bizonyítok, de lehetnék vagányabb, mert nagy levegőt kell vennem az új dolgokhoz.

Viszont nem utasítom vissza, csak a félelmeim miatt az új feladatokat.

A világra nyitott, érdeklődő és végtelenül türelmes ember vagy. Segít ez a karakterek megformálásában?

Ezt a tulajdonságomat kedvelem, bevallom, tudatos, nem csak ösztönös. Szeretek nyugalomban élni, ezt mindenképpen segíti a türelem. De a szerep megformálásakor (pici szerepek, karakterszerepek az enyémek) több mindenre van szükség, mint a türelem. Hiszek a karakter problémájában és a megoldásában, őszinte érzelmeiben. Nyitottnak és elfogadónak szeretnék lenni és maradni a színpadon és a magánéletben egyaránt.

A Furcsa párban egy butuska lányt alakítasz. Ez merőben új számodra, és nagyon sokat jelent a többiekkel való viszonyrendszer, hisz az ő tükrük a te jellemrajzod. Hogy képzelje el a néző a próbafolyamatot, amikor ennyire egymásra vagytok utalva?

A Vera nevű szereplő a rendező szerint kedvelhető, kicsit együgyű nő. Voltam már hasonló szerepben a Csoportterápia című darabban. Ott is egy fura karaktert alakítottam. Azért találtam szálakat, amelyek összefutottak a saját életemben is. Tulajdonképpen, a többiek is kedvelik, hiszen évek óta jó barátnők. A próbák jó hangulatban telnek. Rendkívül humoros a darab, és kiderült, hogy

minden jellem a valóságban is jelen van köztünk.

118786664_1088952344840016_6762773862244200771_n-171609.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Másutt már elmesélted, hogy pont ehhez a színházhoz köt az az élmény, ami minden bizonnyal az első lépés volt a pálya felé. Emlékszel más, olyan előadásra, ami ekkora hatással volt rád?

Itt láttam az első színházi előadást életemben. A nemrég bemutatott Eldorádó című darab Funtek Frigyes rendezésében, Pikali Gerda és Csankó Zoltán főszereplésével – és persze felsorolhatnék mindenkit – nagy hatással volt rám. Minden próbát megnéztem, és lenyűgözött a színészi játék, amit láttam. Boldog vagyok, hogy benne lehettem énekesként.

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Kapcsolódó

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

A premiered előtt lesz egy koncerted a Stúdióban. Miért éppen Élek! a címe?

Szeretek évente egyszer életjelet adni magamról. És, aki örül ennek a ténynek, az velem együtt fogja jól érezni magát október 3-án.

Számodra mi a Lélektöltés?

Ha olyan dologgal foglalkozom, amitől jól érzem magam, és minden mást ki tudok zárni, ami elvesz az energiámból, akkor az feltölt. A koncert erre épül. A lélek „újratöltése”, feltöltése nem mindenkinek ugyanaz. Lehet család, munka, sport, hobbi, olvasás stb. Nekem a zene és társai. Sokat ad, ugyanakkor persze sok energiánkba kerül, mire a közönséggel együtt élvezhetjük áldását.

További információ az előadásról ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Kapcsolódó

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Nincs olyan, hogy ne legyen valakihez egy jó szavuk. Általában jó kedvűek és mindenkinek tudnak mondani legalább egy olyan gondolatot, amitől annak fülig ér a szája. Nem lehet kacagás nélkül beszélgetni velük. Jónás Andrea és Szabó Gabi, a József Attila Színház művészei.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.