Zenés színház

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.

Énekesnőként ismert meg az ország, az anyaszínházadban rendre prózai szerepeket kapsz. Szereted, ha kibillentenek a komfortzónádból?

118721266_3266594090098420_131450101816156453_n-171608.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A színház nagy adomány az életemben, de ennek ellenére zenei irányba fejlesztettem magam az Esterházy Károly Főiskolán. A színházat nem iskolapadban tanultam, Szurdi Miklós és Miklós Tibor voltak azok, akiktől fiatalon elleshettem, hogyan lesz a próbából szép és értékes előadás. Persze, ma is figyelek, tanulok, mikor nagyszerű színészekkel és rendezőkkel hozz össze például a József Attila Színház. Szeretem az életem úgy, ahogy van. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz helyzetek, pillanatok, vagy megoldandó kérdések vagy feladatok. Szeretem a kihívásokat, mert magamnak bizonyítok, de lehetnék vagányabb, mert nagy levegőt kell vennem az új dolgokhoz.

Viszont nem utasítom vissza, csak a félelmeim miatt az új feladatokat.

A világra nyitott, érdeklődő és végtelenül türelmes ember vagy. Segít ez a karakterek megformálásában?

Ezt a tulajdonságomat kedvelem, bevallom, tudatos, nem csak ösztönös. Szeretek nyugalomban élni, ezt mindenképpen segíti a türelem. De a szerep megformálásakor (pici szerepek, karakterszerepek az enyémek) több mindenre van szükség, mint a türelem. Hiszek a karakter problémájában és a megoldásában, őszinte érzelmeiben. Nyitottnak és elfogadónak szeretnék lenni és maradni a színpadon és a magánéletben egyaránt.

A Furcsa párban egy butuska lányt alakítasz. Ez merőben új számodra, és nagyon sokat jelent a többiekkel való viszonyrendszer, hisz az ő tükrük a te jellemrajzod. Hogy képzelje el a néző a próbafolyamatot, amikor ennyire egymásra vagytok utalva?

A Vera nevű szereplő a rendező szerint kedvelhető, kicsit együgyű nő. Voltam már hasonló szerepben a Csoportterápia című darabban. Ott is egy fura karaktert alakítottam. Azért találtam szálakat, amelyek összefutottak a saját életemben is. Tulajdonképpen, a többiek is kedvelik, hiszen évek óta jó barátnők. A próbák jó hangulatban telnek. Rendkívül humoros a darab, és kiderült, hogy

minden jellem a valóságban is jelen van köztünk.

118786664_1088952344840016_6762773862244200771_n-171609.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Másutt már elmesélted, hogy pont ehhez a színházhoz köt az az élmény, ami minden bizonnyal az első lépés volt a pálya felé. Emlékszel más, olyan előadásra, ami ekkora hatással volt rád?

Itt láttam az első színházi előadást életemben. A nemrég bemutatott Eldorádó című darab Funtek Frigyes rendezésében, Pikali Gerda és Csankó Zoltán főszereplésével – és persze felsorolhatnék mindenkit – nagy hatással volt rám. Minden próbát megnéztem, és lenyűgözött a színészi játék, amit láttam. Boldog vagyok, hogy benne lehettem énekesként.

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Kapcsolódó

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

A premiered előtt lesz egy koncerted a Stúdióban. Miért éppen Élek! a címe?

Szeretek évente egyszer életjelet adni magamról. És, aki örül ennek a ténynek, az velem együtt fogja jól érezni magát október 3-án.

Számodra mi a Lélektöltés?

Ha olyan dologgal foglalkozom, amitől jól érzem magam, és minden mást ki tudok zárni, ami elvesz az energiámból, akkor az feltölt. A koncert erre épül. A lélek „újratöltése”, feltöltése nem mindenkinek ugyanaz. Lehet család, munka, sport, hobbi, olvasás stb. Nekem a zene és társai. Sokat ad, ugyanakkor persze sok energiánkba kerül, mire a közönséggel együtt élvezhetjük áldását.

További információ az előadásról ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Kapcsolódó

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Nincs olyan, hogy ne legyen valakihez egy jó szavuk. Általában jó kedvűek és mindenkinek tudnak mondani legalább egy olyan gondolatot, amitől annak fülig ér a szája. Nem lehet kacagás nélkül beszélgetni velük. Jónás Andrea és Szabó Gabi, a József Attila Színház művészei.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.