Zenés színház

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.

Énekesnőként ismert meg az ország, az anyaszínházadban rendre prózai szerepeket kapsz. Szereted, ha kibillentenek a komfortzónádból?

118721266_3266594090098420_131450101816156453_n-171608.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A színház nagy adomány az életemben, de ennek ellenére zenei irányba fejlesztettem magam az Esterházy Károly Főiskolán. A színházat nem iskolapadban tanultam, Szurdi Miklós és Miklós Tibor voltak azok, akiktől fiatalon elleshettem, hogyan lesz a próbából szép és értékes előadás. Persze, ma is figyelek, tanulok, mikor nagyszerű színészekkel és rendezőkkel hozz össze például a József Attila Színház. Szeretem az életem úgy, ahogy van. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz helyzetek, pillanatok, vagy megoldandó kérdések vagy feladatok. Szeretem a kihívásokat, mert magamnak bizonyítok, de lehetnék vagányabb, mert nagy levegőt kell vennem az új dolgokhoz.

Viszont nem utasítom vissza, csak a félelmeim miatt az új feladatokat.

A világra nyitott, érdeklődő és végtelenül türelmes ember vagy. Segít ez a karakterek megformálásában?

Ezt a tulajdonságomat kedvelem, bevallom, tudatos, nem csak ösztönös. Szeretek nyugalomban élni, ezt mindenképpen segíti a türelem. De a szerep megformálásakor (pici szerepek, karakterszerepek az enyémek) több mindenre van szükség, mint a türelem. Hiszek a karakter problémájában és a megoldásában, őszinte érzelmeiben. Nyitottnak és elfogadónak szeretnék lenni és maradni a színpadon és a magánéletben egyaránt.

A Furcsa párban egy butuska lányt alakítasz. Ez merőben új számodra, és nagyon sokat jelent a többiekkel való viszonyrendszer, hisz az ő tükrük a te jellemrajzod. Hogy képzelje el a néző a próbafolyamatot, amikor ennyire egymásra vagytok utalva?

A Vera nevű szereplő a rendező szerint kedvelhető, kicsit együgyű nő. Voltam már hasonló szerepben a Csoportterápia című darabban. Ott is egy fura karaktert alakítottam. Azért találtam szálakat, amelyek összefutottak a saját életemben is. Tulajdonképpen, a többiek is kedvelik, hiszen évek óta jó barátnők. A próbák jó hangulatban telnek. Rendkívül humoros a darab, és kiderült, hogy

minden jellem a valóságban is jelen van köztünk.

118786664_1088952344840016_6762773862244200771_n-171609.jpg

Jónás Andrea (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Másutt már elmesélted, hogy pont ehhez a színházhoz köt az az élmény, ami minden bizonnyal az első lépés volt a pálya felé. Emlékszel más, olyan előadásra, ami ekkora hatással volt rád?

Itt láttam az első színházi előadást életemben. A nemrég bemutatott Eldorádó című darab Funtek Frigyes rendezésében, Pikali Gerda és Csankó Zoltán főszereplésével – és persze felsorolhatnék mindenkit – nagy hatással volt rám. Minden próbát megnéztem, és lenyűgözött a színészi játék, amit láttam. Boldog vagyok, hogy benne lehettem énekesként.

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Kapcsolódó

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

A premiered előtt lesz egy koncerted a Stúdióban. Miért éppen Élek! a címe?

Szeretek évente egyszer életjelet adni magamról. És, aki örül ennek a ténynek, az velem együtt fogja jól érezni magát október 3-án.

Számodra mi a Lélektöltés?

Ha olyan dologgal foglalkozom, amitől jól érzem magam, és minden mást ki tudok zárni, ami elvesz az energiámból, akkor az feltölt. A koncert erre épül. A lélek „újratöltése”, feltöltése nem mindenkinek ugyanaz. Lehet család, munka, sport, hobbi, olvasás stb. Nekem a zene és társai. Sokat ad, ugyanakkor persze sok energiánkba kerül, mire a közönséggel együtt élvezhetjük áldását.

További információ az előadásról ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Kapcsolódó

Dr. Jónás és Dr. Szabó, a színház pszichológusai rendelnek

Nincs olyan, hogy ne legyen valakihez egy jó szavuk. Általában jó kedvűek és mindenkinek tudnak mondani legalább egy olyan gondolatot, amitől annak fülig ér a szája. Nem lehet kacagás nélkül beszélgetni velük. Jónás Andrea és Szabó Gabi, a József Attila Színház művészei.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.
Zenés színház ajánló

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Zenés színház interjú

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.
Zenés színház gyász

71 évesen elhunyt Maria Ewing operaénekes

1997-ben vonult vissza a színpadtól, de önálló esteken később is fellépet. Január 9-én, 71 éves korában hunyt el detroiti otthonában – számolt be róla a BBC.
Zenés színház interjú

Kegyetlen szépség a színpadon – interjú Sándor Péterrel

Sándor Péter decemberben még Koksz, a bajkeverő sárkány bőrébe bújva igyekezett eljutni Amerikába, hamarosan azonban Valmont vikomtként hódítja meg a szíveket Pierre Choderlos de Laclos regényének adaptációjában, a Veszedelmes viszonyokban. Szerelemről, nárcizmusról és legutóbbi bemutatójáról, a Rozsda Lovag és Fránya Fridáról beszélgettünk.