Zenés színház

Szeretné Cillei Ulrik levelét?

2012.02.15. 17:55
Ajánlom
Vagy egy Felméry Lili dedikálta spicc-cipőt? Esetleg Melis György vagy Miklósa Erika jelmezét? Netán Temesi Mária Gertrúdjának trónját? Az Operaház jótékonysági árverésén az Öné lehet. Böngéssze végig az aukció katalógusát! A teljes bevétel az Erkel Színház felújítását, illetve egy új balett-terem kialakítását segíti.

1. tétel: Popova Aleszja Kossuth-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

A világ egyik legismertebb klasszikus balettje, a Csajkovszkij csodálatos zenéjére koreografált A hattyúk tava Odette szerepében viselte a Magyar Nemzeti Balett Kossuth-díjas prímabalerinája. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

2. tétel: Volf Katalin Kossuth-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

Vadonatúj, eddig nem használt spicc-cipő a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjétől. Volf Katalin felajánlotta, hogy a cipő új tulajdonosának személyesen ő segít méretre "varrni" a lábbelit, hozzáigazítani a szalagokat és beszegni az orrát. Érdekesség, hogy a cipő talpa és egyes részei speciális, különlegesen teherbíró papírból készültek. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

3. tétel: Kozmér Alexandra Harangozó-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

A makrancos Kata címszerepében lépett színpadra ebben a balerinacipőben a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. Az alig több mint 25 dekagrammot nyomó, testszínű spicc-cipő minden négyzetmilliméterében a táncművész lábához igazodik, ezért gyártása különlegesen aprólékos, összetett munkafolyamat. Kozmér Alexandra a novemberi előadások előtt a próbákon is ebben a cipőben táncolta a vadóc menyasszonyt, makrancos Katát. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

4. tétel: Végh Krisztina első magántáncosnő, kiváló művész dedikált spicc-cipője

Az Anna Karenina című Csajkovszkij-Pártay balett utolsó, 3. felvonásában viselte ezt a spicc-cipőt a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. Ez az a felvonás, amelyben Anna Karenina a vonat elé veti magát. A lábbeli értékét tovább növeli, hogy ez Végh Krisztina egyik jelképes búcsúajándéka is: a művésznő sikeres nemzetközi és hazai színpadi karrierje után ezentúl balettmesterként folytatja pályafutását. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

5. tétel: Felméry Lili címzetes magántáncosnő dedikált spicc-cipője

Ebben a cipőben debütált Felméry Lili A diótörő című karácsonyi balettben, az Operaház egyik legsikeresebb produkciójában. A Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosnője, a Lausanne-i Nemzetközi Balettverseny 2008-as női szólótáncos győztese összesen egyszer viselte ezt a spicc-cipőt. Saját bevallása szerint ugyanis valósággal "pusztítja" a lábbeliket: minden előadáson elhasznál egy párat. A diótörő premiercipője ezért szó szerint egyedi, sőt egyszeri darab. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

6. tétel: Arany flitteres férfi kabát

Johann Strauss A denevér című népszerű nagyoperettjének Császárkeringőjében viselte a díszes, bandalléros kabátot Fülöp Zoltán balettművész. A flitteres felső megálmodója a hazai jelmeztervezés egyik legkiemelkedőbb mestere, Márk Tivadar volt 1967-ben. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

7. tétel: Gertrúd trónja

Erkel Bánk bán című művében Gertrudis királyné trónja körül zajlik Bánk bán és a királyné drámai összecsapása. Az 1994-ben, fából készült trón többek közt Temesi Mária operaénekesnő kelléke volt. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

8. tétel: Arany díszes férfi kabát

A bajadér című balett 1976-os előadásaiban, Solor szerepében viselte ezt a kabátot Dózsa Imre, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, világhírű magyar táncművész. A Márk Tivadar által tervezett vajszínű, fémszállal átszőtt kelmét egzotikus, rávarrt arany motívumok díszítik, A bajadér indiai helyszínét és hangulatát idézve. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

9. tétel: Színpadi bábuk

Egy ritkán játszott gyöngyszem, Amilcare Ponchielli Gioconda című operája Mikó András által rendezett előadásának selyemruhába öltöztetett bábui a színpadi bábjáték részei voltak. Kikiáltási ár: 30 ezer Ft.

10. tétel: Női balettjelmez

A világ egyik legrégebbi és legkedvesebb, vidám balettjéből, A rosszul őrzött lány 1980-as előadásaiból való ez a gyönyörű menyasszonyi ruha. Márk Tivadar legendás jelmeztervező alkotása, és szintén egy legenda, az egyik leghíresebb magyar balerina, Pártay Lilla viselte. A 2. felvonásban látható Lise esküvői ruhájaként ez a pamutcsipke kreáció több rétegű, tüll szoknyarésszel. A mellrészt különlegesen széppé teszi a V alakban belevarrt, barna selyemszalag. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

11. tétel: Türkiz ruha

Miklósa Erika húsz évesen lett a Magyar Állami Operaház történetének legfiatalabb szerződtetett énekesnője. Első színrelépéseinek egyike Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájában Jouvenot alakjának megformálása volt a kilencvenes évek elején - a Vágó Nelly által tervezett türkiz ruhát ebben a darabban viselte. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

12. tétel: Kabát, mellény, hímzett sapka

Melis György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas bariton egyik legendás szerepében, Tschöll papa alakítójaként viselte a Vágó Nelly tervezte jelmezt Schubert-Berté Három a kislány című daljátékában. Melis György utolsó fellépésekor ebből a darabból énekelt részletet az Operaház színpadán. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

13. tétel: Fekete-piros stilizált szűr nadrággal

Az öltözet Kodály Zoltán Háry János című daljátékában egy karénekes jelmeze volt. A gazdagon hímzett, magyaros viselet tervezője, Schäffer Judit kiemelten fontosnak tartotta, hogy az ő nevével fémjelzett darabok összképe tökéletes legyen, ezért a legkisebb szerepekhez is igényes ruhákat tervezett. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

14. tétel: Rokokó nagyjelmez

Richard Strauss A rózsalovag című lélektani operájában a Tábornagynét az idő múlása és vele a nő változása foglalkoztatja. A vívódó nőalak Sudlik Mária legendás szerepe volt. Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész énekesnőnk viselte az óarany, Makai Péter által tervezett ruhakölteményt. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

15. tétel: Gyöngyhímzéses bársony kabát 

A Szakács Gyöngyi által tervezett fekete bársonykabát ujját aprólékos kézimunka díszíti. Az öltözet Mozart Szöktetés a szerájból című operájában Belmonte jelmeze volt, Bándi János, az Operaház vezető tenorja viselte. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

16. tétel: Festett felső, nadrág övvel

Legendás, Kossuth-díjas szopránénekesnőnk, Kincses Veronika pályájának kezdetén viselte a bordós-barnás színvilágú öltözetet Puccini Turandot című operájában, Liu alakjának megformálójaként. A ruha tervezője, Márk Tivadar munkássága a mai napig etalon a hazai jelmeztervezésben. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

17. tétel: Sűrűn díszített kabátka, nadrág, öv fejdísszel

Az arany színvilágú torreádor jelmezt Bizet Carmen című operájában a díszes menetben felvonuló szereplő viselte. A tervező, René Terrasson a hitelességre törekedett, ezért fordulhatott elő, hogy a tömegben felbukkanó ruhák némelyike igényesebb, különlegesebb a főszereplő öltözékénél. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

18. tétel: Pamina-portré, Pamina szerepében Osváth Júlia

Egy ritka relikvia Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operájának 1960-as előadásából. A Paminát ábrázoló kép az, amelyet Tamino herceg az Éj Birodalmába tévedve megpillant, és olyan szerelemre gyullad iránta, hogy azonnal útnak indul kiszabadítani az elrabolt lányt. Az aranyozott keretbe foglalt kellék-fénykép legfőbb értéke itt az, hogy a legendás szopránt, Osváth Júliát ábrázolja Paminaként. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

19. tétel: Bőr pelerin fejdísszel

Kodály Zoltán Háry János című daljátékában, Meluzina grófnő jelmezeként volt látható 1988-ban ez a bordó-lila színvilágú pelerin a magas, pomponokkal díszített fejékkel együtt. A díszlettervező, Schäffer Judit a feltűnő fejdísszel tette meseszerűvé, "színpadivá" az öltözéket, a pelerin pedig önmagában akár ma is hordható lenne alkalmi viseletként. Kikiáltási ár: 80 ezer Ft.

20. tétel: Arany szandál

Kifejezetten Sass Sylviának, a világhírű, Liszt-díjas magyar operaénekes nőnek készült ez a keresztpántos, aranyszínű szandál. Sass Sylvia híres volt arról, hogy kifejezetten kényelmes, lapos sarkú cipőkben és a lehető legkényelmesebb jelmezekben szeretett énekelni. Az ehhez hasonló exkluzív darabok valóban ritkaságszámba mentek nála, ez az cipő épp ettől egyszeri és megismételhetetlen. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

21. tétel: Ötvöslánccal díszített ruha, palást

Világhírű, Liszt Ferenc-díjas énekesnőnk, Pitti Katalin viselte Erkel Ferenc Dózsa György című operájának Csáki Laurájaként ezt a különlegesen szép, bordó ruhát, Vágó Nelly tervező munkáját. Az öltözéket a derékrészen rácsatolható, óarany ötvös dísz teszi még különlegesebbé. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

22. tétel: Női spanyol balettkari ruha

Impozáns spanyol női kreáció az 1992-es Cristoforo című balettből, amelynek zeneszerzője Szakcsi Lakatos Béla, rendezője Keveházi Gábor volt. A 16. századi Spanyolországot idéző fekete ruhát Gál Dorin tervezte, az abroncsos szoknyát és a hosszú ujjú felsőrészt is rávarrt, ezüst fémszálas csillagmotívumok díszítik. Érdekes kiegészítők még a nagy, fehér spanyolgallér és a különleges sarkú, elöl virágdíszes fekete cipő. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

23. tétel: Töltény

Szikora János rendezésében mutatta be 2009-ben az Operaház (a Thália Színházban) Kurt Weill Mahagonny város felemelkedése és bukása című operáját. A Bertold Brecht-tel közösen megalkotott Weill-zenemű a '20-as évek Németországának életérzését, kiábrándultságát foglalja össze egy különleges látomásban, amelyben ez a kellék is fontos szerepet kap. A darabot Magyarországon utoljára 30 évvel ezelőtt mutatták be, éppen az Erkel színházban. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

24. tétel: Cillei Urlik levele

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának 1989-es előadásából való ez a különleges kellék, a drámai események kiindulásául szolgáló levél, amelyet az első felvonásban egy elfogott futárnál találnak meg. Cillei Ulrik gróf és kormányzó, a Hunyadiak ellensége ebben az írásban biztosítja Brankovics rác despotát arról, hogy rövidesen elküldi neki a két Hunyadi fiú fejét. A nagy sikerű, csaknem húsz évvel ezelőtti előadás rendezője Maár Gyula volt. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

25. tétel: Nadrág, felső, palást, kardtartó

Erkel Ferenc Dózsa György című operájában szerepelt ez a zöld és óarany férfi öltözék. A Leblanc Győző által viselt felsőrészt a gyönyörűen kidolgozott, nagy óarany gombok teszik egyedivé. A Vágó Nelly által tervezett jelmez szintén az Erkel Színházban gyönyörködtette a közönséget 1994-ben. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

26. tétel: Bőr ködmön bőr szütyővel

A Háry János című Kodály-dalműben szerepelt ez a bőr ködmön a hozzá tartozó bőr kistáskával. Estrella bárónő öltözéke volt. Schäffer Judit jelmeztervező egy-egy produkció minden szereplőjét egymással színben harmonizáló kreációkba öltöztette. A bordós-lilás ködmön és a táska is olyan finom, minőségi bőrből készült, amey a színpadon távolról nem is érvényesülhetett, ám az igényesség már akkor is megkövetelte a legjobb alapanyagokat. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

27. tétel: Kézi horgolású vállkendő

Egy újabb, egyedi darab Kodály Háry Jánosából, szintén 1988-ból. A horgolt vállkendő igazi míves mestermunka. Finom, kézi varrással készített darab, a produkcióra jellemző bordós-lilás színvilágban. A nézők ezt a relikviát is az Erkel Színházban csodálhatták meg. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

28. tétel: Palást nyaklánccal, fejdísszel

Muszorgszkij Hovanscsina című operájában viselte Begányi Ferenc Liszt-díjas, érdemes művész 1972-ben. A Márk Tivadar által tervezett palást igazi műremek, mérete miatt még speciális vállfa is kell hozzá, hogy megfelelően tárolhassák. Egy ilyen kiállítású, látványos jelmeznek még a súlya is tekintélyes - több kilogrammnyi kelme és díszítés, amely egy énekes számára néha igen megterhelő lehetett. Kikiáltási ár: 200 ezer Ft.

29. tétel: Gombokkal díszített felsőkabát

A kézzel varrott, arany-kék színvilágú, gombos felső kabát szintén Muszorgszkij Hovascsina című operájából való, a Golicin herceget alakító Szőnyi Ferenc viselte 1972-ben. Fontos megemlíteni, hogy az öltözék megálmodója (ahogy az előző árverési tételé is) egy igazi legenda, Márk Tivadar Mesterművész, az Operaház Örökös tagja, aki 95 éves korában bekövetkezett haláláig elbűvölő, monumentális életművet hagyott maga után. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

30. tétel: Rudnay Gyula: Társaság a hegyvidéki tájban

"Tájábrázolásomban a magyar történelem múltjának levegőjét akartam fölidézni" - írta Rudnay Gyula Kossuth-díjas festőművész, a bajai művésztelep megalapítója és vezetője. Társaság a hegyvidéki tájban című alkotását a Nagyházi Galéria és Aukciósház ajánlotta fel az újjáépülő Erkel Színház javára rendezett árverésre. A falemezre készült olajfestmény mérete 49x60 cm. Kikiáltási ár: 280 ezer Ft.

31. tétel: Baska József: Lebegés

A Körmendi Galéria felajánlása Baska József festőművész Lebegés című, 2002-ben készült alkotása. Baska József azt vallotta: "A vizuális művészet, köztük a festészet is végtelen sokirányú a látott létező világ leképezésétől a láthatatlan világig, amit a művész tesz láthatóvá. És a két pólus között ahány művész, annyi valóság." Az árverésre felajánlott olaj-vászon kép mérete: 70x50 cm. Kikiáltási ár: 200 ezer Ft.

A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék az Operaház művészeinek személyes ajánlásával megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.