Zenés színház

Szeretné Cillei Ulrik levelét?

2012.02.15. 17:55
Ajánlom
Vagy egy Felméry Lili dedikálta spicc-cipőt? Esetleg Melis György vagy Miklósa Erika jelmezét? Netán Temesi Mária Gertrúdjának trónját? Az Operaház jótékonysági árverésén az Öné lehet. Böngéssze végig az aukció katalógusát! A teljes bevétel az Erkel Színház felújítását, illetve egy új balett-terem kialakítását segíti.

1. tétel: Popova Aleszja Kossuth-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

A világ egyik legismertebb klasszikus balettje, a Csajkovszkij csodálatos zenéjére koreografált A hattyúk tava Odette szerepében viselte a Magyar Nemzeti Balett Kossuth-díjas prímabalerinája. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

2. tétel: Volf Katalin Kossuth-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

Vadonatúj, eddig nem használt spicc-cipő a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjétől. Volf Katalin felajánlotta, hogy a cipő új tulajdonosának személyesen ő segít méretre "varrni" a lábbelit, hozzáigazítani a szalagokat és beszegni az orrát. Érdekesség, hogy a cipő talpa és egyes részei speciális, különlegesen teherbíró papírból készültek. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

3. tétel: Kozmér Alexandra Harangozó-díjas első magántáncosnő dedikált spicc-cipője

A makrancos Kata címszerepében lépett színpadra ebben a balerinacipőben a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. Az alig több mint 25 dekagrammot nyomó, testszínű spicc-cipő minden négyzetmilliméterében a táncművész lábához igazodik, ezért gyártása különlegesen aprólékos, összetett munkafolyamat. Kozmér Alexandra a novemberi előadások előtt a próbákon is ebben a cipőben táncolta a vadóc menyasszonyt, makrancos Katát. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

4. tétel: Végh Krisztina első magántáncosnő, kiváló művész dedikált spicc-cipője

Az Anna Karenina című Csajkovszkij-Pártay balett utolsó, 3. felvonásában viselte ezt a spicc-cipőt a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. Ez az a felvonás, amelyben Anna Karenina a vonat elé veti magát. A lábbeli értékét tovább növeli, hogy ez Végh Krisztina egyik jelképes búcsúajándéka is: a művésznő sikeres nemzetközi és hazai színpadi karrierje után ezentúl balettmesterként folytatja pályafutását. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

5. tétel: Felméry Lili címzetes magántáncosnő dedikált spicc-cipője

Ebben a cipőben debütált Felméry Lili A diótörő című karácsonyi balettben, az Operaház egyik legsikeresebb produkciójában. A Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosnője, a Lausanne-i Nemzetközi Balettverseny 2008-as női szólótáncos győztese összesen egyszer viselte ezt a spicc-cipőt. Saját bevallása szerint ugyanis valósággal "pusztítja" a lábbeliket: minden előadáson elhasznál egy párat. A diótörő premiercipője ezért szó szerint egyedi, sőt egyszeri darab. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

6. tétel: Arany flitteres férfi kabát

Johann Strauss A denevér című népszerű nagyoperettjének Császárkeringőjében viselte a díszes, bandalléros kabátot Fülöp Zoltán balettművész. A flitteres felső megálmodója a hazai jelmeztervezés egyik legkiemelkedőbb mestere, Márk Tivadar volt 1967-ben. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

7. tétel: Gertrúd trónja

Erkel Bánk bán című művében Gertrudis királyné trónja körül zajlik Bánk bán és a királyné drámai összecsapása. Az 1994-ben, fából készült trón többek közt Temesi Mária operaénekesnő kelléke volt. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

8. tétel: Arany díszes férfi kabát

A bajadér című balett 1976-os előadásaiban, Solor szerepében viselte ezt a kabátot Dózsa Imre, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, világhírű magyar táncművész. A Márk Tivadar által tervezett vajszínű, fémszállal átszőtt kelmét egzotikus, rávarrt arany motívumok díszítik, A bajadér indiai helyszínét és hangulatát idézve. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

9. tétel: Színpadi bábuk

Egy ritkán játszott gyöngyszem, Amilcare Ponchielli Gioconda című operája Mikó András által rendezett előadásának selyemruhába öltöztetett bábui a színpadi bábjáték részei voltak. Kikiáltási ár: 30 ezer Ft.

10. tétel: Női balettjelmez

A világ egyik legrégebbi és legkedvesebb, vidám balettjéből, A rosszul őrzött lány 1980-as előadásaiból való ez a gyönyörű menyasszonyi ruha. Márk Tivadar legendás jelmeztervező alkotása, és szintén egy legenda, az egyik leghíresebb magyar balerina, Pártay Lilla viselte. A 2. felvonásban látható Lise esküvői ruhájaként ez a pamutcsipke kreáció több rétegű, tüll szoknyarésszel. A mellrészt különlegesen széppé teszi a V alakban belevarrt, barna selyemszalag. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

11. tétel: Türkiz ruha

Miklósa Erika húsz évesen lett a Magyar Állami Operaház történetének legfiatalabb szerződtetett énekesnője. Első színrelépéseinek egyike Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájában Jouvenot alakjának megformálása volt a kilencvenes évek elején - a Vágó Nelly által tervezett türkiz ruhát ebben a darabban viselte. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

12. tétel: Kabát, mellény, hímzett sapka

Melis György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas bariton egyik legendás szerepében, Tschöll papa alakítójaként viselte a Vágó Nelly tervezte jelmezt Schubert-Berté Három a kislány című daljátékában. Melis György utolsó fellépésekor ebből a darabból énekelt részletet az Operaház színpadán. Kikiáltási ár: 70 ezer Ft.

13. tétel: Fekete-piros stilizált szűr nadrággal

Az öltözet Kodály Zoltán Háry János című daljátékában egy karénekes jelmeze volt. A gazdagon hímzett, magyaros viselet tervezője, Schäffer Judit kiemelten fontosnak tartotta, hogy az ő nevével fémjelzett darabok összképe tökéletes legyen, ezért a legkisebb szerepekhez is igényes ruhákat tervezett. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

14. tétel: Rokokó nagyjelmez

Richard Strauss A rózsalovag című lélektani operájában a Tábornagynét az idő múlása és vele a nő változása foglalkoztatja. A vívódó nőalak Sudlik Mária legendás szerepe volt. Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész énekesnőnk viselte az óarany, Makai Péter által tervezett ruhakölteményt. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

15. tétel: Gyöngyhímzéses bársony kabát 

A Szakács Gyöngyi által tervezett fekete bársonykabát ujját aprólékos kézimunka díszíti. Az öltözet Mozart Szöktetés a szerájból című operájában Belmonte jelmeze volt, Bándi János, az Operaház vezető tenorja viselte. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

16. tétel: Festett felső, nadrág övvel

Legendás, Kossuth-díjas szopránénekesnőnk, Kincses Veronika pályájának kezdetén viselte a bordós-barnás színvilágú öltözetet Puccini Turandot című operájában, Liu alakjának megformálójaként. A ruha tervezője, Márk Tivadar munkássága a mai napig etalon a hazai jelmeztervezésben. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

17. tétel: Sűrűn díszített kabátka, nadrág, öv fejdísszel

Az arany színvilágú torreádor jelmezt Bizet Carmen című operájában a díszes menetben felvonuló szereplő viselte. A tervező, René Terrasson a hitelességre törekedett, ezért fordulhatott elő, hogy a tömegben felbukkanó ruhák némelyike igényesebb, különlegesebb a főszereplő öltözékénél. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

18. tétel: Pamina-portré, Pamina szerepében Osváth Júlia

Egy ritka relikvia Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operájának 1960-as előadásából. A Paminát ábrázoló kép az, amelyet Tamino herceg az Éj Birodalmába tévedve megpillant, és olyan szerelemre gyullad iránta, hogy azonnal útnak indul kiszabadítani az elrabolt lányt. Az aranyozott keretbe foglalt kellék-fénykép legfőbb értéke itt az, hogy a legendás szopránt, Osváth Júliát ábrázolja Paminaként. Kikiáltási ár: 25 ezer Ft.

19. tétel: Bőr pelerin fejdísszel

Kodály Zoltán Háry János című daljátékában, Meluzina grófnő jelmezeként volt látható 1988-ban ez a bordó-lila színvilágú pelerin a magas, pomponokkal díszített fejékkel együtt. A díszlettervező, Schäffer Judit a feltűnő fejdísszel tette meseszerűvé, "színpadivá" az öltözéket, a pelerin pedig önmagában akár ma is hordható lenne alkalmi viseletként. Kikiáltási ár: 80 ezer Ft.

20. tétel: Arany szandál

Kifejezetten Sass Sylviának, a világhírű, Liszt-díjas magyar operaénekes nőnek készült ez a keresztpántos, aranyszínű szandál. Sass Sylvia híres volt arról, hogy kifejezetten kényelmes, lapos sarkú cipőkben és a lehető legkényelmesebb jelmezekben szeretett énekelni. Az ehhez hasonló exkluzív darabok valóban ritkaságszámba mentek nála, ez az cipő épp ettől egyszeri és megismételhetetlen. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

21. tétel: Ötvöslánccal díszített ruha, palást

Világhírű, Liszt Ferenc-díjas énekesnőnk, Pitti Katalin viselte Erkel Ferenc Dózsa György című operájának Csáki Laurájaként ezt a különlegesen szép, bordó ruhát, Vágó Nelly tervező munkáját. Az öltözéket a derékrészen rácsatolható, óarany ötvös dísz teszi még különlegesebbé. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

22. tétel: Női spanyol balettkari ruha

Impozáns spanyol női kreáció az 1992-es Cristoforo című balettből, amelynek zeneszerzője Szakcsi Lakatos Béla, rendezője Keveházi Gábor volt. A 16. századi Spanyolországot idéző fekete ruhát Gál Dorin tervezte, az abroncsos szoknyát és a hosszú ujjú felsőrészt is rávarrt, ezüst fémszálas csillagmotívumok díszítik. Érdekes kiegészítők még a nagy, fehér spanyolgallér és a különleges sarkú, elöl virágdíszes fekete cipő. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

23. tétel: Töltény

Szikora János rendezésében mutatta be 2009-ben az Operaház (a Thália Színházban) Kurt Weill Mahagonny város felemelkedése és bukása című operáját. A Bertold Brecht-tel közösen megalkotott Weill-zenemű a '20-as évek Németországának életérzését, kiábrándultságát foglalja össze egy különleges látomásban, amelyben ez a kellék is fontos szerepet kap. A darabot Magyarországon utoljára 30 évvel ezelőtt mutatták be, éppen az Erkel színházban. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

24. tétel: Cillei Urlik levele

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának 1989-es előadásából való ez a különleges kellék, a drámai események kiindulásául szolgáló levél, amelyet az első felvonásban egy elfogott futárnál találnak meg. Cillei Ulrik gróf és kormányzó, a Hunyadiak ellensége ebben az írásban biztosítja Brankovics rác despotát arról, hogy rövidesen elküldi neki a két Hunyadi fiú fejét. A nagy sikerű, csaknem húsz évvel ezelőtti előadás rendezője Maár Gyula volt. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

25. tétel: Nadrág, felső, palást, kardtartó

Erkel Ferenc Dózsa György című operájában szerepelt ez a zöld és óarany férfi öltözék. A Leblanc Győző által viselt felsőrészt a gyönyörűen kidolgozott, nagy óarany gombok teszik egyedivé. A Vágó Nelly által tervezett jelmez szintén az Erkel Színházban gyönyörködtette a közönséget 1994-ben. Kikiáltási ár: 100 ezer Ft.

26. tétel: Bőr ködmön bőr szütyővel

A Háry János című Kodály-dalműben szerepelt ez a bőr ködmön a hozzá tartozó bőr kistáskával. Estrella bárónő öltözéke volt. Schäffer Judit jelmeztervező egy-egy produkció minden szereplőjét egymással színben harmonizáló kreációkba öltöztette. A bordós-lilás ködmön és a táska is olyan finom, minőségi bőrből készült, amey a színpadon távolról nem is érvényesülhetett, ám az igényesség már akkor is megkövetelte a legjobb alapanyagokat. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

27. tétel: Kézi horgolású vállkendő

Egy újabb, egyedi darab Kodály Háry Jánosából, szintén 1988-ból. A horgolt vállkendő igazi míves mestermunka. Finom, kézi varrással készített darab, a produkcióra jellemző bordós-lilás színvilágban. A nézők ezt a relikviát is az Erkel Színházban csodálhatták meg. Kikiáltási ár: 10 ezer Ft.

28. tétel: Palást nyaklánccal, fejdísszel

Muszorgszkij Hovanscsina című operájában viselte Begányi Ferenc Liszt-díjas, érdemes művész 1972-ben. A Márk Tivadar által tervezett palást igazi műremek, mérete miatt még speciális vállfa is kell hozzá, hogy megfelelően tárolhassák. Egy ilyen kiállítású, látványos jelmeznek még a súlya is tekintélyes - több kilogrammnyi kelme és díszítés, amely egy énekes számára néha igen megterhelő lehetett. Kikiáltási ár: 200 ezer Ft.

29. tétel: Gombokkal díszített felsőkabát

A kézzel varrott, arany-kék színvilágú, gombos felső kabát szintén Muszorgszkij Hovascsina című operájából való, a Golicin herceget alakító Szőnyi Ferenc viselte 1972-ben. Fontos megemlíteni, hogy az öltözék megálmodója (ahogy az előző árverési tételé is) egy igazi legenda, Márk Tivadar Mesterművész, az Operaház Örökös tagja, aki 95 éves korában bekövetkezett haláláig elbűvölő, monumentális életművet hagyott maga után. Kikiáltási ár: 50 ezer Ft.

30. tétel: Rudnay Gyula: Társaság a hegyvidéki tájban

"Tájábrázolásomban a magyar történelem múltjának levegőjét akartam fölidézni" - írta Rudnay Gyula Kossuth-díjas festőművész, a bajai művésztelep megalapítója és vezetője. Társaság a hegyvidéki tájban című alkotását a Nagyházi Galéria és Aukciósház ajánlotta fel az újjáépülő Erkel Színház javára rendezett árverésre. A falemezre készült olajfestmény mérete 49x60 cm. Kikiáltási ár: 280 ezer Ft.

31. tétel: Baska József: Lebegés

A Körmendi Galéria felajánlása Baska József festőművész Lebegés című, 2002-ben készült alkotása. Baska József azt vallotta: "A vizuális művészet, köztük a festészet is végtelen sokirányú a látott létező világ leképezésétől a láthatatlan világig, amit a művész tesz láthatóvá. És a két pólus között ahány művész, annyi valóság." Az árverésre felajánlott olaj-vászon kép mérete: 70x50 cm. Kikiáltási ár: 200 ezer Ft.

A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék az Operaház művészeinek személyes ajánlásával megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.