Zenés színház

Szezon rajongóknak, sznoboknak, ínyenceknek

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Is-is évad lesz a következő, a jubileumi 125. – mondja mind a fő-zeneigazgató, Fischer Ádám, mind a művészeti vezető, Kovalik Balázs. Sőt utóbbi még a „langyos beöntés” hasonlatot is megreszkírozza. Az Operaházban ugyanis egyszerre kell kiszolgálni a sznobokat, a turistákat, az ifjúságot, az új szellemiségre kíváncsiakat és a legcsökönyösebb konzervatívakat. A friss képi világú műsorfüzet, az változó bérletstruktúra, de leginkább néhány bemutató a kompromisszumos, mégis új idők új hangját hallatja.

A Magyar Állami Operaházban (a Thália színházi előadásokkal együtt) a 2008/2009-es évadban a balettekkel és a felújításokkal együtt 11 premiert, összesen pedig 292 előadást tartanak. Lehet, hogy azért, mert meg akartak felelni Fischer Ádám tízparancsolat-parafrázisának, mely szerint „Ne untasd felebarátodat, hogy hosszú életű lehess a földön.”

A Pomádé király új ruhája című Ránki-opera gyerekek számára készült rövidített változatát Toronykőy Attila rendezi, majd Beethoven Fidelióját állítja színpadra Kovalik Balázs (a karmester Fischer Ádám lesz, az előadásban fellép Thomas Moser és Evelyn Herlitzius, akik a próbaidőszakot is Budapesten töltik). Bár repertoáron marad a Szinetár Miklós rendezte Carmen is, novemberben a Tháliában a CarmenCET (azaz Central-European Time) címmel egy kifejezetten a tizen-huszonéves korosztályt célzó előadást készít Telihay Péter. November végén felújítják a Manon Lescaut-t, ami nyitánya a Puccini-hétnek: december 18. és 23. között a Bohémélet, a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot szerepel műsoron. Februárban átkerül az Andrássy útra az Erkel színházi Sevillai borbély, Békés András technikailag viszonylag egyszerű megoldásokat igénylő rendezése (különösen a hétvégi öt-hat előadás esetében), majd februárban Kurt Weill és Bertolt Brecht Mahagonny...-ját mutatja be a színház a Thália Színházban Szikora János rendezésében.

Csak két alkalommal látható a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Zsótér Sándor rendezte Orfeusz és Euridiké, Fischer Ádám vezényel, a női főszerepben Rost Andreával, ám az előadás repertoáron marad a következő évadban. Április 30-án többedik nekifutásra végre megvalósul a Kovalik Balázs rendezte Xerxes Meláth Andreával és Várhelyi Évával a címszerepben, és elindulhat a budapesti Operaházban is a barokk sorozat. Az évad egy olyan darabbal zárul, amit utoljára 1856-ban láthattak az akkor még budai és pesti polgárok: A szicíliai vecsernye Andrei Serban rendezésében.

Április 29-én indul a Májusünnep nevű fesztivál, a nyitó koncerten Cecilia Bartoli énekel majd, aki aztán a Müpában is fellép (az énekesnő budapesti fellépése a két intézmény együttműködésében valósul meg), de érkezik Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson, Sylvie Valeyre, Marcello Giordani, Michele Crider, Gustavo Porta, Juan Pons, Roberto Forlani, valamint Pier Giorgio Morandi karmester.

Jövőre hat alkalommal játsszák az Elektrát (az előadások felét Nadine Secunde énekli), az Otello és a Don Carlos időlegesen lekerül a repertoárról, helyettük az Aida és a Trubadúr lesz látható.

Az Operaház jelenleg egyik legnagyobb gondja a próbaterem hiánya. Erre két megoldás kínálkozik: vagy egy bérelt „hodály” (Vass Lajos főigazgató szóhasználatával), vagy az Erkel Színház színpada. Az Erkel multifunkciós épületté történő alakítása sokismeretlenes egyenlet, amelyben a kormányzat összetételének változásától a metróépítésig számos tényező módosulhat.

A Magyar Nemzeti Balett repertoáron tartja az Anna Karenina, A hattyúk tava, a Szenvedély, a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Elfújta a szél baletteket, a Lépésről lépésre estet, és a Tháliába átkerül a Zorba. Premierként Minkusz és Petipa Bajadérja, a legnehezebb klasszikus balettek egyike, Rahmanyinov, Muszorgszkij és Wagner zenéjére egy „regényíró” koreográfus, a Szentpétervárról érkező Eifman készíti el a Karamazov testvéreket. Felújításra kerül Seregi László Sylviája, és az Erkelből „átmentett” Hófehérke két szériában lesz látható.

A Magyar Nemzeti Balett két külföldi turnéra készül a közeljövőben: a Kanári-szigetekre a Szentivánéji álom című Seregi-darabbal, míg a 2009-es amerikai-magyar kulturális évad keretében az Egyesült Államokban A makrancos Kata és a Spartacus című Seregi-koreográfiákat láthatja a közönség.

Június 16-án hagyományteremtő szándékkal A makrancos Kata kerül műsorra, s az előadás bevételét ifj. Nagy Zoltán gyermekeinek ajánlják fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.