Zenés színház

Szezon rajongóknak, sznoboknak, ínyenceknek

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Is-is évad lesz a következő, a jubileumi 125. – mondja mind a fő-zeneigazgató, Fischer Ádám, mind a művészeti vezető, Kovalik Balázs. Sőt utóbbi még a „langyos beöntés” hasonlatot is megreszkírozza. Az Operaházban ugyanis egyszerre kell kiszolgálni a sznobokat, a turistákat, az ifjúságot, az új szellemiségre kíváncsiakat és a legcsökönyösebb konzervatívakat. A friss képi világú műsorfüzet, az változó bérletstruktúra, de leginkább néhány bemutató a kompromisszumos, mégis új idők új hangját hallatja.

A Magyar Állami Operaházban (a Thália színházi előadásokkal együtt) a 2008/2009-es évadban a balettekkel és a felújításokkal együtt 11 premiert, összesen pedig 292 előadást tartanak. Lehet, hogy azért, mert meg akartak felelni Fischer Ádám tízparancsolat-parafrázisának, mely szerint „Ne untasd felebarátodat, hogy hosszú életű lehess a földön.”

A Pomádé király új ruhája című Ránki-opera gyerekek számára készült rövidített változatát Toronykőy Attila rendezi, majd Beethoven Fidelióját állítja színpadra Kovalik Balázs (a karmester Fischer Ádám lesz, az előadásban fellép Thomas Moser és Evelyn Herlitzius, akik a próbaidőszakot is Budapesten töltik). Bár repertoáron marad a Szinetár Miklós rendezte Carmen is, novemberben a Tháliában a CarmenCET (azaz Central-European Time) címmel egy kifejezetten a tizen-huszonéves korosztályt célzó előadást készít Telihay Péter. November végén felújítják a Manon Lescaut-t, ami nyitánya a Puccini-hétnek: december 18. és 23. között a Bohémélet, a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot szerepel műsoron. Februárban átkerül az Andrássy útra az Erkel színházi Sevillai borbély, Békés András technikailag viszonylag egyszerű megoldásokat igénylő rendezése (különösen a hétvégi öt-hat előadás esetében), majd februárban Kurt Weill és Bertolt Brecht Mahagonny...-ját mutatja be a színház a Thália Színházban Szikora János rendezésében.

Csak két alkalommal látható a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Zsótér Sándor rendezte Orfeusz és Euridiké, Fischer Ádám vezényel, a női főszerepben Rost Andreával, ám az előadás repertoáron marad a következő évadban. Április 30-án többedik nekifutásra végre megvalósul a Kovalik Balázs rendezte Xerxes Meláth Andreával és Várhelyi Évával a címszerepben, és elindulhat a budapesti Operaházban is a barokk sorozat. Az évad egy olyan darabbal zárul, amit utoljára 1856-ban láthattak az akkor még budai és pesti polgárok: A szicíliai vecsernye Andrei Serban rendezésében.

Április 29-én indul a Májusünnep nevű fesztivál, a nyitó koncerten Cecilia Bartoli énekel majd, aki aztán a Müpában is fellép (az énekesnő budapesti fellépése a két intézmény együttműködésében valósul meg), de érkezik Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson, Sylvie Valeyre, Marcello Giordani, Michele Crider, Gustavo Porta, Juan Pons, Roberto Forlani, valamint Pier Giorgio Morandi karmester.

Jövőre hat alkalommal játsszák az Elektrát (az előadások felét Nadine Secunde énekli), az Otello és a Don Carlos időlegesen lekerül a repertoárról, helyettük az Aida és a Trubadúr lesz látható.

Az Operaház jelenleg egyik legnagyobb gondja a próbaterem hiánya. Erre két megoldás kínálkozik: vagy egy bérelt „hodály” (Vass Lajos főigazgató szóhasználatával), vagy az Erkel Színház színpada. Az Erkel multifunkciós épületté történő alakítása sokismeretlenes egyenlet, amelyben a kormányzat összetételének változásától a metróépítésig számos tényező módosulhat.

A Magyar Nemzeti Balett repertoáron tartja az Anna Karenina, A hattyúk tava, a Szenvedély, a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Elfújta a szél baletteket, a Lépésről lépésre estet, és a Tháliába átkerül a Zorba. Premierként Minkusz és Petipa Bajadérja, a legnehezebb klasszikus balettek egyike, Rahmanyinov, Muszorgszkij és Wagner zenéjére egy „regényíró” koreográfus, a Szentpétervárról érkező Eifman készíti el a Karamazov testvéreket. Felújításra kerül Seregi László Sylviája, és az Erkelből „átmentett” Hófehérke két szériában lesz látható.

A Magyar Nemzeti Balett két külföldi turnéra készül a közeljövőben: a Kanári-szigetekre a Szentivánéji álom című Seregi-darabbal, míg a 2009-es amerikai-magyar kulturális évad keretében az Egyesült Államokban A makrancos Kata és a Spartacus című Seregi-koreográfiákat láthatja a közönség.

Június 16-án hagyományteremtő szándékkal A makrancos Kata kerül műsorra, s az előadás bevételét ifj. Nagy Zoltán gyermekeinek ajánlják fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.