Zenés színház

Színes, szélesvásznú előadás Sopronban

2013.08.01. 17:32
Ajánlom
Hatalmas sikert aratott magyarországi bemutatóján az Elfújta a szél musicalváltozata - a Rómeó és Júlia szerzője, Gérard Presgurvic műve legközelebb Sopronban, az MKB Musical Aréna szabadterén látható, augusztus 17-18-án este, a Budapesti Operettszínház sztárjaival.

Egy remekmű, amely túlélt évtizedeket, évszázadokat, regényként születetett meg, filmként virágzott és zenés darabként kelt ismét életre. Az Elfújta a szél örökéletű, nem csak a belőle készült film vált milliók kedvencévé, de az azonos című musical-változat - Gérard Presgurvic műve - is elindult világhódító útjára. A Szegedi Szabadtéri Játékokon sem maradt el a siker, ami remélhetőleg Sopronban is megismétlődik a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén.

Somogyi Szilárd rendező elmondta, a nézők a 2003-ban, Párizsban bemutatott darab "non-replika" - új rendezésben, díszletekkel és jelmezekkel készült - változatát láthatja. Észak Dél ellen folytatott történelmi harca látványos csatajelenetekkel, élő állatokkal és persze népszerű színészekkel, énekesekkel, s több mint száz táncossal és statisztával elevenedik meg. A musical megálmodói, alkotói és szereplői valamennyien vallják, nagy kihívás számukra a híres történet színpadra vitele - pláne, hogy az előadásban még Atlanta is leég...

A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyeiről szóló történetét Margaret Mitchell az Egyesült Államok legvéresebb polgárháborújának környezetébe ágyazta 1936-ban, és ezzel berobbant a világirodalomba. A regényből három évvel később készült film pedig tíz Oscar-díjával a filmtörténelembe írta be magát kitörölhetetlenül. Gerard Presgurvic francia zeneszerző - a sikermusical Rómeó és Júlia szerzője - évtizedekkel később gondolt egy merészet és megzenésítette az elmúlt évszázad egyik legnagyobb sikertörténetét. Tíz évvel a párizsi bemutató után most szabad kezet kaptak a magyar alkotók és Kerényi Miklós Gábor valamint Somogyi Szilárd fordításában megszületett az Elfújta a szél hazai verziója.

"Amikor Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával fordítottuk a művet és készítettük az új dramaturgiát, arra törekedtünk, hogy a történetvezetés a regényhez és a filmhez közelítő legyen. A hatalmas szegedi és soproni színpad is alkalmas arra, hogy a mű "színes, szélesvásznú filmként" jelenjen meg a közönség előtt. A szereplők csupán négy-öt percet töltenek egy-egy jelenet helyszínén, majd pörög tovább a "mozi", ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mozgékonyabb, fürgébb, maian fiatalos legyen az előadás" - fogalmazott a rendező.

A rendező szerint Duda Éva kirobbanó koreográfiái sokat tesznek hozzá a Bátonyi György díszlet- és Velich Rita jelmeztervező által megálmodott nagyszabású látványvilághoz, emellett különleges világítástechnika is segít elvarázsolni a nézőket.

"A gigantikus szabadtéri színpadok megkövetelik azt a monumentalitást, ami nélkül nem is érdemes itt semmibe belekezdeni. A látványos jelenetek azért fontosak, mert az azokat követő intim, prózai jelenetek így vissza tudnak szűkülni. Az ellenpontozás technikája kiválóan működik ezen a hatalmas színpadon. Talán az a legfontosabb ilyenkor, hogy képeket kell tudni komponálni - így Somogyi Szilárd, aki hozzátette: Arról a küzdésről, életösztönről is szól a darab, amely példaértékű lehet akár a mai világban is: az ember mindenféle akadályok, megpróbáltatások közepette hogyan képes talpon maradni. A díszletek mozgatásával, a térhasználattal, a világítással - és a néző fantáziájában is bízva - hihető illúziót szerettünk volna teremteni. 42 helyszín váltja egymást - ennek a bonyolult rendszernek az összehangolása volt a legnehezebb. Ügyesen kell a térformákat, az embereket mozgatni, hogy a 102 közreműködő sokkal többnek tűnjön abban a pillanatban, amikor erre van szükség - összegezte Somogyi Szilárd.

Az Elfújta a szél főszereplőit többfordulós castingon választották ki, több mint ötszáz jelentkező közül. A rendező és alkotótársai három musicalszínész-generációt "hoztak" össze Scarlett O'Hara történetének megelevenítéséhez: a "régi nagyok", a középgeneráció sztárjai és reményteljes ifjú tehetségek állnak egy színpadon az új Presgurvic-darabban.

A magyar musicalszínészek "nagy generációját" képviseli Belle Watlingként Janza Kata, Rhett Butlerként Szabó P. Szilveszter és Gérald O'Haraként Szomor György. A középgeneráció csillagai közt ott van Scarlett O'Haraként Vágó Zsuzsi, Serbán Attila, aki Stuart Tarletont kelti életre, Bíró Eszter, aki Melanie Hamiltont alakítja, valamint Mammy szerepében Nádasi Veronika.

A "nagy öregek" mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak a produkcióban, mint például az Ashley Wilkes-ként bemutatkozó, Diósgyőrben tavaly érettségizett Veréb Tamás, aki négyszer nyerte el a MOL Tehetségtámogató Programjának ösztöndíját, és már 9 éves kora óta rendszeresen színpadra lép. A legifjabb generációból Brasch Bence, Scarlett férje, Frank Kennedy szerepében látható, s a közönség visszajelzése alapján is, remélhetőleg egy új musicalcsillag született a magyarországi premier estéjén: Gubik Petra - akit Sopron közönsége is megismerhet majd - játszotta Scarlett O'Harát először itthon - kitörő sikerrel.

A produkcióban látható még Pittypat néniként Csengeri Ottília, John Wilkesként Petridisz Hrisztosz, Jonas Wikersonként Szerényi László, Dr. Meade szerepében Pálfalvy Attila, Brent Tarletonként Gömöri András Máté, Charles Hamiltonként Pirgel Dávid, valamint a fekete szolgáló, Prissy szerepében Czigány Judit. Duda Éva látványos koreográfiai elemeit ugyancsak egy, a helyi statisztákkal kibővített, a produkcióra válogatott remek musical együttes adja elő. A produkció karmestere Balassa Krisztián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Zenés színház hír

Paul McCartney filmklasszikusból ír musicalt

Az Amerikában kötelező karácsonyi filmnek számító Az élet csodaszép című 1946-os Frank Capra filmklasszikust dolgozza fel - írta meg a BBC News.
Zenés színház videó

Felkapta az internet a dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.