Zenés színház

Színes, szélesvásznú előadás Sopronban

2013.08.01. 17:32
Ajánlom
Hatalmas sikert aratott magyarországi bemutatóján az Elfújta a szél musicalváltozata - a Rómeó és Júlia szerzője, Gérard Presgurvic műve legközelebb Sopronban, az MKB Musical Aréna szabadterén látható, augusztus 17-18-án este, a Budapesti Operettszínház sztárjaival.

Egy remekmű, amely túlélt évtizedeket, évszázadokat, regényként születetett meg, filmként virágzott és zenés darabként kelt ismét életre. Az Elfújta a szél örökéletű, nem csak a belőle készült film vált milliók kedvencévé, de az azonos című musical-változat - Gérard Presgurvic műve - is elindult világhódító útjára. A Szegedi Szabadtéri Játékokon sem maradt el a siker, ami remélhetőleg Sopronban is megismétlődik a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén.

Somogyi Szilárd rendező elmondta, a nézők a 2003-ban, Párizsban bemutatott darab "non-replika" - új rendezésben, díszletekkel és jelmezekkel készült - változatát láthatja. Észak Dél ellen folytatott történelmi harca látványos csatajelenetekkel, élő állatokkal és persze népszerű színészekkel, énekesekkel, s több mint száz táncossal és statisztával elevenedik meg. A musical megálmodói, alkotói és szereplői valamennyien vallják, nagy kihívás számukra a híres történet színpadra vitele - pláne, hogy az előadásban még Atlanta is leég...

A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyeiről szóló történetét Margaret Mitchell az Egyesült Államok legvéresebb polgárháborújának környezetébe ágyazta 1936-ban, és ezzel berobbant a világirodalomba. A regényből három évvel később készült film pedig tíz Oscar-díjával a filmtörténelembe írta be magát kitörölhetetlenül. Gerard Presgurvic francia zeneszerző - a sikermusical Rómeó és Júlia szerzője - évtizedekkel később gondolt egy merészet és megzenésítette az elmúlt évszázad egyik legnagyobb sikertörténetét. Tíz évvel a párizsi bemutató után most szabad kezet kaptak a magyar alkotók és Kerényi Miklós Gábor valamint Somogyi Szilárd fordításában megszületett az Elfújta a szél hazai verziója.

"Amikor Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával fordítottuk a művet és készítettük az új dramaturgiát, arra törekedtünk, hogy a történetvezetés a regényhez és a filmhez közelítő legyen. A hatalmas szegedi és soproni színpad is alkalmas arra, hogy a mű "színes, szélesvásznú filmként" jelenjen meg a közönség előtt. A szereplők csupán négy-öt percet töltenek egy-egy jelenet helyszínén, majd pörög tovább a "mozi", ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mozgékonyabb, fürgébb, maian fiatalos legyen az előadás" - fogalmazott a rendező.

A rendező szerint Duda Éva kirobbanó koreográfiái sokat tesznek hozzá a Bátonyi György díszlet- és Velich Rita jelmeztervező által megálmodott nagyszabású látványvilághoz, emellett különleges világítástechnika is segít elvarázsolni a nézőket.

"A gigantikus szabadtéri színpadok megkövetelik azt a monumentalitást, ami nélkül nem is érdemes itt semmibe belekezdeni. A látványos jelenetek azért fontosak, mert az azokat követő intim, prózai jelenetek így vissza tudnak szűkülni. Az ellenpontozás technikája kiválóan működik ezen a hatalmas színpadon. Talán az a legfontosabb ilyenkor, hogy képeket kell tudni komponálni - így Somogyi Szilárd, aki hozzátette: Arról a küzdésről, életösztönről is szól a darab, amely példaértékű lehet akár a mai világban is: az ember mindenféle akadályok, megpróbáltatások közepette hogyan képes talpon maradni. A díszletek mozgatásával, a térhasználattal, a világítással - és a néző fantáziájában is bízva - hihető illúziót szerettünk volna teremteni. 42 helyszín váltja egymást - ennek a bonyolult rendszernek az összehangolása volt a legnehezebb. Ügyesen kell a térformákat, az embereket mozgatni, hogy a 102 közreműködő sokkal többnek tűnjön abban a pillanatban, amikor erre van szükség - összegezte Somogyi Szilárd.

Az Elfújta a szél főszereplőit többfordulós castingon választották ki, több mint ötszáz jelentkező közül. A rendező és alkotótársai három musicalszínész-generációt "hoztak" össze Scarlett O'Hara történetének megelevenítéséhez: a "régi nagyok", a középgeneráció sztárjai és reményteljes ifjú tehetségek állnak egy színpadon az új Presgurvic-darabban.

A magyar musicalszínészek "nagy generációját" képviseli Belle Watlingként Janza Kata, Rhett Butlerként Szabó P. Szilveszter és Gérald O'Haraként Szomor György. A középgeneráció csillagai közt ott van Scarlett O'Haraként Vágó Zsuzsi, Serbán Attila, aki Stuart Tarletont kelti életre, Bíró Eszter, aki Melanie Hamiltont alakítja, valamint Mammy szerepében Nádasi Veronika.

A "nagy öregek" mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak a produkcióban, mint például az Ashley Wilkes-ként bemutatkozó, Diósgyőrben tavaly érettségizett Veréb Tamás, aki négyszer nyerte el a MOL Tehetségtámogató Programjának ösztöndíját, és már 9 éves kora óta rendszeresen színpadra lép. A legifjabb generációból Brasch Bence, Scarlett férje, Frank Kennedy szerepében látható, s a közönség visszajelzése alapján is, remélhetőleg egy új musicalcsillag született a magyarországi premier estéjén: Gubik Petra - akit Sopron közönsége is megismerhet majd - játszotta Scarlett O'Harát először itthon - kitörő sikerrel.

A produkcióban látható még Pittypat néniként Csengeri Ottília, John Wilkesként Petridisz Hrisztosz, Jonas Wikersonként Szerényi László, Dr. Meade szerepében Pálfalvy Attila, Brent Tarletonként Gömöri András Máté, Charles Hamiltonként Pirgel Dávid, valamint a fekete szolgáló, Prissy szerepében Czigány Judit. Duda Éva látványos koreográfiai elemeit ugyancsak egy, a helyi statisztákkal kibővített, a produkcióra válogatott remek musical együttes adja elő. A produkció karmestere Balassa Krisztián.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)