Zenés színház

Színes, szélesvásznú előadás Sopronban

2013.08.01. 17:32
Ajánlom
Hatalmas sikert aratott magyarországi bemutatóján az Elfújta a szél musicalváltozata - a Rómeó és Júlia szerzője, Gérard Presgurvic műve legközelebb Sopronban, az MKB Musical Aréna szabadterén látható, augusztus 17-18-án este, a Budapesti Operettszínház sztárjaival.

Egy remekmű, amely túlélt évtizedeket, évszázadokat, regényként születetett meg, filmként virágzott és zenés darabként kelt ismét életre. Az Elfújta a szél örökéletű, nem csak a belőle készült film vált milliók kedvencévé, de az azonos című musical-változat - Gérard Presgurvic műve - is elindult világhódító útjára. A Szegedi Szabadtéri Játékokon sem maradt el a siker, ami remélhetőleg Sopronban is megismétlődik a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén.

Somogyi Szilárd rendező elmondta, a nézők a 2003-ban, Párizsban bemutatott darab "non-replika" - új rendezésben, díszletekkel és jelmezekkel készült - változatát láthatja. Észak Dél ellen folytatott történelmi harca látványos csatajelenetekkel, élő állatokkal és persze népszerű színészekkel, énekesekkel, s több mint száz táncossal és statisztával elevenedik meg. A musical megálmodói, alkotói és szereplői valamennyien vallják, nagy kihívás számukra a híres történet színpadra vitele - pláne, hogy az előadásban még Atlanta is leég...

A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyeiről szóló történetét Margaret Mitchell az Egyesült Államok legvéresebb polgárháborújának környezetébe ágyazta 1936-ban, és ezzel berobbant a világirodalomba. A regényből három évvel később készült film pedig tíz Oscar-díjával a filmtörténelembe írta be magát kitörölhetetlenül. Gerard Presgurvic francia zeneszerző - a sikermusical Rómeó és Júlia szerzője - évtizedekkel később gondolt egy merészet és megzenésítette az elmúlt évszázad egyik legnagyobb sikertörténetét. Tíz évvel a párizsi bemutató után most szabad kezet kaptak a magyar alkotók és Kerényi Miklós Gábor valamint Somogyi Szilárd fordításában megszületett az Elfújta a szél hazai verziója.

"Amikor Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával fordítottuk a művet és készítettük az új dramaturgiát, arra törekedtünk, hogy a történetvezetés a regényhez és a filmhez közelítő legyen. A hatalmas szegedi és soproni színpad is alkalmas arra, hogy a mű "színes, szélesvásznú filmként" jelenjen meg a közönség előtt. A szereplők csupán négy-öt percet töltenek egy-egy jelenet helyszínén, majd pörög tovább a "mozi", ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mozgékonyabb, fürgébb, maian fiatalos legyen az előadás" - fogalmazott a rendező.

A rendező szerint Duda Éva kirobbanó koreográfiái sokat tesznek hozzá a Bátonyi György díszlet- és Velich Rita jelmeztervező által megálmodott nagyszabású látványvilághoz, emellett különleges világítástechnika is segít elvarázsolni a nézőket.

"A gigantikus szabadtéri színpadok megkövetelik azt a monumentalitást, ami nélkül nem is érdemes itt semmibe belekezdeni. A látványos jelenetek azért fontosak, mert az azokat követő intim, prózai jelenetek így vissza tudnak szűkülni. Az ellenpontozás technikája kiválóan működik ezen a hatalmas színpadon. Talán az a legfontosabb ilyenkor, hogy képeket kell tudni komponálni - így Somogyi Szilárd, aki hozzátette: Arról a küzdésről, életösztönről is szól a darab, amely példaértékű lehet akár a mai világban is: az ember mindenféle akadályok, megpróbáltatások közepette hogyan képes talpon maradni. A díszletek mozgatásával, a térhasználattal, a világítással - és a néző fantáziájában is bízva - hihető illúziót szerettünk volna teremteni. 42 helyszín váltja egymást - ennek a bonyolult rendszernek az összehangolása volt a legnehezebb. Ügyesen kell a térformákat, az embereket mozgatni, hogy a 102 közreműködő sokkal többnek tűnjön abban a pillanatban, amikor erre van szükség - összegezte Somogyi Szilárd.

Az Elfújta a szél főszereplőit többfordulós castingon választották ki, több mint ötszáz jelentkező közül. A rendező és alkotótársai három musicalszínész-generációt "hoztak" össze Scarlett O'Hara történetének megelevenítéséhez: a "régi nagyok", a középgeneráció sztárjai és reményteljes ifjú tehetségek állnak egy színpadon az új Presgurvic-darabban.

A magyar musicalszínészek "nagy generációját" képviseli Belle Watlingként Janza Kata, Rhett Butlerként Szabó P. Szilveszter és Gérald O'Haraként Szomor György. A középgeneráció csillagai közt ott van Scarlett O'Haraként Vágó Zsuzsi, Serbán Attila, aki Stuart Tarletont kelti életre, Bíró Eszter, aki Melanie Hamiltont alakítja, valamint Mammy szerepében Nádasi Veronika.

A "nagy öregek" mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak a produkcióban, mint például az Ashley Wilkes-ként bemutatkozó, Diósgyőrben tavaly érettségizett Veréb Tamás, aki négyszer nyerte el a MOL Tehetségtámogató Programjának ösztöndíját, és már 9 éves kora óta rendszeresen színpadra lép. A legifjabb generációból Brasch Bence, Scarlett férje, Frank Kennedy szerepében látható, s a közönség visszajelzése alapján is, remélhetőleg egy új musicalcsillag született a magyarországi premier estéjén: Gubik Petra - akit Sopron közönsége is megismerhet majd - játszotta Scarlett O'Harát először itthon - kitörő sikerrel.

A produkcióban látható még Pittypat néniként Csengeri Ottília, John Wilkesként Petridisz Hrisztosz, Jonas Wikersonként Szerényi László, Dr. Meade szerepében Pálfalvy Attila, Brent Tarletonként Gömöri András Máté, Charles Hamiltonként Pirgel Dávid, valamint a fekete szolgáló, Prissy szerepében Czigány Judit. Duda Éva látványos koreográfiai elemeit ugyancsak egy, a helyi statisztákkal kibővített, a produkcióra válogatott remek musical együttes adja elő. A produkció karmestere Balassa Krisztián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.