Zenés színház

Szinetár Dóra személyes történetei

2019.11.22. 16:15
Ajánlom
Szép mesék – Rossz mesék címmel különleges múltidézésre hívja a nézőket Szinetár Dóra november 26-án a Benczúr Házba, ahol musicaleken, sanzonokon, és filmzenéken át lehetünk tanúi a zenés felnőtté válásnak.

A Szép Mesék, a színésznő ÚjraTervezés címmel a közelmúltban megjelent musical-lemezének záró dala, amelyen az elmúlt közel harminc év alatt tőle ikonikussá vált színházi dalokból kapunk egy különleges válogatást.

Erről a lemezről is sok meghatározó dal hangzik el a koncerten, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek, a klasszikus musical-daloktól a sanzonokon át a népszerű filmslágerekig, miközben

személyes történeteivel elvisz minket gyerekkorától, az első színpadra lépésétől, a felnőtté válásán át az anyaság megélésének csodájáig.

Most először adatott meg a lehetőség, hogy egy olyan koncertet állítsak össze, amiben semmilyen kompromisszumot nem kellett kötnöm. Egy szólóest tervezése során ugyanis általában – még ha csak kisebb mértékben is – meg kell felelni valakinek vagy valaminek, mint például megrendelő, műfaji korlát vagy tematika. Itt azonban a téma én magam vagyok, az életem és a pályán eltöltött lassan harmincnégy évem” – meséli Szinetár Dóra, aki a felkészülés kapcsán elmondta: „Leültem, és átgondoltam, hogy melyek azok a darabok és dalok, amik meghatározóak az életemben.

Még azt a szempontot is elengedtem, hogy csak olyan számok szerepeljenek az esten, amiket valaha énekeltem színpadon. Olyan musical dalokat választottam, amik valamilyen módon hatást gyakoroltak az életemre. Vagy azért, mert egy fontos alakításomhoz kötődnek, vagy mert sokszor meghallgattam azokat mások előadásában. Van köztük olyan is, ami azért vált fontossá számomra, mert a saját útkeresésemhez kötődik, a hovatartozásomra ad választ, de eddig még sosem énekelhettem el színpadon.

Azért is fontos nekem ez a koncert, mert nekem is mindig élmény visszautazni ezeken a dalokon keresztül a múltba” – teszi hozzá a színésznő, aki a Cigánykerék című musical Cigánysors című dalát, kimondottan egy személyes élmény miatt válogatott be a műsorba: „Kislányként számtalanszor láttam ezt a produkciót a Budapesti Kamaraszínházban. Minden alkalommal, amikor ezt éneklem, úgy érzem, hogy megint ott ülök tizenkét évesen a nézőtéren, és libabőrösen hallgatom Vári Évát.”

SzinetarDora1-150554.jpg

Szinetár Dóra

Mindannyiunknak ismerős slágerek

A koncerten olyan világsikerű musicalekből hallhatnak részleteket, mint a Yentl, az Óz a Csodák Csodája, az Olivér!, vagy a Funny Girl, de Dés László, Jávori Fegya és Szakcsi Lakatos Béla dalai is felcsendülnek, mind a színésznő jól ismert, egyedi tolmácsolásában. „Ami közös ezekben a dalokban, hogy döntő többségében világslágerek.

Abban bízom, hogy a közönség tagjainak is lesz valamilyen saját kötődése ezekhez a művekhez, így aztán különösen érdekes lesz meghallgatni őket.

Az est során a dalok közötti átvezetést egy-egy személyes történet színesíti. „Nagyon szeretek mesélni. Ez úgy alakult ki, hogy először csak egy-két mondatos felvezetőt tettem hozzá azokhoz a dalokhoz, amiket énekeltem, mert azt gondoltam, hogy sokkal katartikusabb az élmény, ha a néző kap valami pluszt hozzá. Aztán ezek a mondatok történetekké álltak össze, a nézőktől pedig azt a visszajelzést kaptam, hogy szeretnék, ha még többet mesélnék. Mostanra már a legtöbb koncertemen majdhogynem többet beszélek, mint éneklek.”

Az eseményen Révész Richárd jazz-zongorista tökéletes partnerként nyújt kíséretet, és köti össze a különböző zenei műfajokat, egy harmonikus zenei utazássá varázsolva az estet.

A musicaleket gyakran énekeljük zenei alapra, főleg azért, mert ezek a dalok eredetileg nagyzenekari hangszerelésre születtek. Itt viszont élőzenét alkalmazunk, ami különleges hangulatot kölcsönöz az estnek, többek között az egyszerisége miatt. Azért szeretem nagyon, ahogy Révész Richárd kísér, mert mindössze egy zongorával képes megszólaltatni valami olyan lényegét a muzsikának, amitől nekem már nem hiányzik többé a nagyzenekar.

Szép mesék - Rossz mesék

2019. november 26. 19.00 Benczúr Ház

Előadó: Szinetár Dóra

Közreműködik: Révész Richárd

Jegyvásárláshoz kattintson ide>>>

Fejléckép: Szinetár Dóra (forrás: Benczúr Ház)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Zenés színház interjú

„Újra élünk” – Budapesten a két olasz sztárénekes

A legnépszerűbb Rossini-opera, A sevillai borbély két este, augusztus 7-én és 9-én látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Figaro és Rosina szerepében Giorgio Caodurót és Annalisa Stroppát láthatja-hallhatja a magyar közönség. A két olasz művész a világ legnagyobb operaszínpadait külön-külön is meghódította, de közös történetük is van.
Zenés színház interjú

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.
Zenés színház interjú

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Zenés színház hír

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.