Zenés színház

Szinetár Dóra személyes történetei

2019.11.22. 16:15
Ajánlom
Szép mesék – Rossz mesék címmel különleges múltidézésre hívja a nézőket Szinetár Dóra november 26-án a Benczúr Házba, ahol musicaleken, sanzonokon, és filmzenéken át lehetünk tanúi a zenés felnőtté válásnak.

A Szép Mesék, a színésznő ÚjraTervezés címmel a közelmúltban megjelent musical-lemezének záró dala, amelyen az elmúlt közel harminc év alatt tőle ikonikussá vált színházi dalokból kapunk egy különleges válogatást.

Erről a lemezről is sok meghatározó dal hangzik el a koncerten, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek, a klasszikus musical-daloktól a sanzonokon át a népszerű filmslágerekig, miközben

személyes történeteivel elvisz minket gyerekkorától, az első színpadra lépésétől, a felnőtté válásán át az anyaság megélésének csodájáig.

Most először adatott meg a lehetőség, hogy egy olyan koncertet állítsak össze, amiben semmilyen kompromisszumot nem kellett kötnöm. Egy szólóest tervezése során ugyanis általában – még ha csak kisebb mértékben is – meg kell felelni valakinek vagy valaminek, mint például megrendelő, műfaji korlát vagy tematika. Itt azonban a téma én magam vagyok, az életem és a pályán eltöltött lassan harmincnégy évem” – meséli Szinetár Dóra, aki a felkészülés kapcsán elmondta: „Leültem, és átgondoltam, hogy melyek azok a darabok és dalok, amik meghatározóak az életemben.

Még azt a szempontot is elengedtem, hogy csak olyan számok szerepeljenek az esten, amiket valaha énekeltem színpadon. Olyan musical dalokat választottam, amik valamilyen módon hatást gyakoroltak az életemre. Vagy azért, mert egy fontos alakításomhoz kötődnek, vagy mert sokszor meghallgattam azokat mások előadásában. Van köztük olyan is, ami azért vált fontossá számomra, mert a saját útkeresésemhez kötődik, a hovatartozásomra ad választ, de eddig még sosem énekelhettem el színpadon.

Azért is fontos nekem ez a koncert, mert nekem is mindig élmény visszautazni ezeken a dalokon keresztül a múltba” – teszi hozzá a színésznő, aki a Cigánykerék című musical Cigánysors című dalát, kimondottan egy személyes élmény miatt válogatott be a műsorba: „Kislányként számtalanszor láttam ezt a produkciót a Budapesti Kamaraszínházban. Minden alkalommal, amikor ezt éneklem, úgy érzem, hogy megint ott ülök tizenkét évesen a nézőtéren, és libabőrösen hallgatom Vári Évát.”

SzinetarDora1-150554.jpg

Szinetár Dóra

Mindannyiunknak ismerős slágerek

A koncerten olyan világsikerű musicalekből hallhatnak részleteket, mint a Yentl, az Óz a Csodák Csodája, az Olivér!, vagy a Funny Girl, de Dés László, Jávori Fegya és Szakcsi Lakatos Béla dalai is felcsendülnek, mind a színésznő jól ismert, egyedi tolmácsolásában. „Ami közös ezekben a dalokban, hogy döntő többségében világslágerek.

Abban bízom, hogy a közönség tagjainak is lesz valamilyen saját kötődése ezekhez a művekhez, így aztán különösen érdekes lesz meghallgatni őket.

Az est során a dalok közötti átvezetést egy-egy személyes történet színesíti. „Nagyon szeretek mesélni. Ez úgy alakult ki, hogy először csak egy-két mondatos felvezetőt tettem hozzá azokhoz a dalokhoz, amiket énekeltem, mert azt gondoltam, hogy sokkal katartikusabb az élmény, ha a néző kap valami pluszt hozzá. Aztán ezek a mondatok történetekké álltak össze, a nézőktől pedig azt a visszajelzést kaptam, hogy szeretnék, ha még többet mesélnék. Mostanra már a legtöbb koncertemen majdhogynem többet beszélek, mint éneklek.”

Az eseményen Révész Richárd jazz-zongorista tökéletes partnerként nyújt kíséretet, és köti össze a különböző zenei műfajokat, egy harmonikus zenei utazássá varázsolva az estet.

A musicaleket gyakran énekeljük zenei alapra, főleg azért, mert ezek a dalok eredetileg nagyzenekari hangszerelésre születtek. Itt viszont élőzenét alkalmazunk, ami különleges hangulatot kölcsönöz az estnek, többek között az egyszerisége miatt. Azért szeretem nagyon, ahogy Révész Richárd kísér, mert mindössze egy zongorával képes megszólaltatni valami olyan lényegét a muzsikának, amitől nekem már nem hiányzik többé a nagyzenekar.

Szép mesék - Rossz mesék

2019. november 26. 19.00 Benczúr Ház

Előadó: Szinetár Dóra

Közreműködik: Révész Richárd

Jegyvásárláshoz kattintson ide>>>

Fejléckép: Szinetár Dóra (forrás: Benczúr Ház)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.