Zenés színház

Szinetár Dóra személyes történetei

2019.11.22. 16:15
Ajánlom
Szép mesék – Rossz mesék címmel különleges múltidézésre hívja a nézőket Szinetár Dóra november 26-án a Benczúr Házba, ahol musicaleken, sanzonokon, és filmzenéken át lehetünk tanúi a zenés felnőtté válásnak.

A Szép Mesék, a színésznő ÚjraTervezés címmel a közelmúltban megjelent musical-lemezének záró dala, amelyen az elmúlt közel harminc év alatt tőle ikonikussá vált színházi dalokból kapunk egy különleges válogatást.

Erről a lemezről is sok meghatározó dal hangzik el a koncerten, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek, a klasszikus musical-daloktól a sanzonokon át a népszerű filmslágerekig, miközben

személyes történeteivel elvisz minket gyerekkorától, az első színpadra lépésétől, a felnőtté válásán át az anyaság megélésének csodájáig.

Most először adatott meg a lehetőség, hogy egy olyan koncertet állítsak össze, amiben semmilyen kompromisszumot nem kellett kötnöm. Egy szólóest tervezése során ugyanis általában – még ha csak kisebb mértékben is – meg kell felelni valakinek vagy valaminek, mint például megrendelő, műfaji korlát vagy tematika. Itt azonban a téma én magam vagyok, az életem és a pályán eltöltött lassan harmincnégy évem” – meséli Szinetár Dóra, aki a felkészülés kapcsán elmondta: „Leültem, és átgondoltam, hogy melyek azok a darabok és dalok, amik meghatározóak az életemben.

Még azt a szempontot is elengedtem, hogy csak olyan számok szerepeljenek az esten, amiket valaha énekeltem színpadon. Olyan musical dalokat választottam, amik valamilyen módon hatást gyakoroltak az életemre. Vagy azért, mert egy fontos alakításomhoz kötődnek, vagy mert sokszor meghallgattam azokat mások előadásában. Van köztük olyan is, ami azért vált fontossá számomra, mert a saját útkeresésemhez kötődik, a hovatartozásomra ad választ, de eddig még sosem énekelhettem el színpadon.

Azért is fontos nekem ez a koncert, mert nekem is mindig élmény visszautazni ezeken a dalokon keresztül a múltba” – teszi hozzá a színésznő, aki a Cigánykerék című musical Cigánysors című dalát, kimondottan egy személyes élmény miatt válogatott be a műsorba: „Kislányként számtalanszor láttam ezt a produkciót a Budapesti Kamaraszínházban. Minden alkalommal, amikor ezt éneklem, úgy érzem, hogy megint ott ülök tizenkét évesen a nézőtéren, és libabőrösen hallgatom Vári Évát.”

SzinetarDora1-150554.jpg

Szinetár Dóra

Mindannyiunknak ismerős slágerek

A koncerten olyan világsikerű musicalekből hallhatnak részleteket, mint a Yentl, az Óz a Csodák Csodája, az Olivér!, vagy a Funny Girl, de Dés László, Jávori Fegya és Szakcsi Lakatos Béla dalai is felcsendülnek, mind a színésznő jól ismert, egyedi tolmácsolásában. „Ami közös ezekben a dalokban, hogy döntő többségében világslágerek.

Abban bízom, hogy a közönség tagjainak is lesz valamilyen saját kötődése ezekhez a művekhez, így aztán különösen érdekes lesz meghallgatni őket.

Az est során a dalok közötti átvezetést egy-egy személyes történet színesíti. „Nagyon szeretek mesélni. Ez úgy alakult ki, hogy először csak egy-két mondatos felvezetőt tettem hozzá azokhoz a dalokhoz, amiket énekeltem, mert azt gondoltam, hogy sokkal katartikusabb az élmény, ha a néző kap valami pluszt hozzá. Aztán ezek a mondatok történetekké álltak össze, a nézőktől pedig azt a visszajelzést kaptam, hogy szeretnék, ha még többet mesélnék. Mostanra már a legtöbb koncertemen majdhogynem többet beszélek, mint éneklek.”

Az eseményen Révész Richárd jazz-zongorista tökéletes partnerként nyújt kíséretet, és köti össze a különböző zenei műfajokat, egy harmonikus zenei utazássá varázsolva az estet.

A musicaleket gyakran énekeljük zenei alapra, főleg azért, mert ezek a dalok eredetileg nagyzenekari hangszerelésre születtek. Itt viszont élőzenét alkalmazunk, ami különleges hangulatot kölcsönöz az estnek, többek között az egyszerisége miatt. Azért szeretem nagyon, ahogy Révész Richárd kísér, mert mindössze egy zongorával képes megszólaltatni valami olyan lényegét a muzsikának, amitől nekem már nem hiányzik többé a nagyzenekar.

Szép mesék - Rossz mesék

2019. november 26. 19.00 Benczúr Ház

Előadó: Szinetár Dóra

Közreműködik: Révész Richárd

Jegyvásárláshoz kattintson ide>>>

Fejléckép: Szinetár Dóra (forrás: Benczúr Ház)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház soharóza

Olyan lemez jelent meg, amire tényleg vágyott a közönsége

Lemezen is megjelenik a Tabu kollekció, a Soharóza nagy sikerű előadásának hanganyaga. Az alternatív kórus júniusban kezdett közösségi finanszírozási kampányba, december 13-tól pedig kapható az album.
Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.