Zenés színház

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.

Korponay_Auksz_Gubik-141358.jpg

Korponay Zsófi, Auksz Éva, Gubik Petra - pénteki főpróba (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ha baj van, mindenek felett összetartunk és sokszor szájalunk vissza, ha a családfő valami olyat akar keresztül vinni, amivel nem értünk egyet.

A pandémiás helyzet eddig sosem tapasztalt kihívás elé állított minket. A főpróba héten bizonytalan időre félretenni darabot, ritka fordulat egy színház életében. Auksz Éva a leállást előtti nap ugrott Roz szerepébe, így ő 24 óra alatt, látszólag „feleslegesen” tanulta meg a szerepet lóhalálában. Az első hetekben még pislákolt a remény, hogy talán nyáron bemutatjuk a darabot, de aztán világossá vált: ez szeptemberi premier lesz, bizony.

Lévén indult az évad, a főpróba hetet a színház augusztus utolsó hetére tervezte. Ebben az időszakban csatlakozott a produkcióhoz Blahó Gergely helyett Bergendi Áron és ugrott be Szabó András táncos. Augusztus 28-án mindenki azzal a boldog megnyugvással indult haza: most már semmi nem történhet velünk.

Szeptember 16-án egy összpróbával találkozott volna újra a csapat, ha aznap reggel nem jön a váratlan hír: Polyák Lilla karanténba került, így ő nem tudja vállalni a premiert.

Szente Vajk sztoikus nyugalma szakma szerte híres.

SzenteVajk_AukszEva-141405.jpg

Szente Vajk és Auksz Éva (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ezt a helyzetet sem kezelte másként. Auksz Éva utóbb azt mesélte, nem megkérdezte, hanem közölte vele: búcsúzzon Roztól és tanulja Violet szerepét. Ha a fotóspróbát lemondjuk, még van 24 óra, hogy beugorjon. Náray Erika vásárolni indult, helyette Auksz Éva eredeti szerepében találta magát. És elindult a versenyfutás az idővel. A két színművész és a teljes gárda őrült tempóban próbált. Izgalommal, de örömmel várta mindenki a péntek reggelt. A főpróba, ahol hét hosszú hónap után végre megmutathatjuk a kész produkciót.

Technikai okok miatt nem Szinetár Dóra játszott a premier napján, vele októberben találkozhatnak a nézők a József Attila Színház színpadán. Gubik Petra, aki Nyíregyházán már játszotta a szerepet egy gyors ismétlés után 11 órakor színpadra is állt.

HolczingerSz-162654.jpg

Holczinger Szandra (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az esti előadáson már Holczinger Szandra játszotta Judyt, az általa alakított Mariat pedig Kováts Vera adta.

Vitathatatlanul rekordot döntöttünk. Egy próbafolyamatban 8 beugrás,

ha Auksz Évát kétszer számoljuk, sosem látott szám, kiváltképp nem a főpróbát megelőző 48 órában. Persze a csillagok szerencsés állásán túl kellett egy stabilan kész produkció, Korponay Zsófi, aki Doralee-ként töretlenül állta a sarat és a József Attila Színház minden dolgozója: műszak, kellék, fodrászok, öltöztetők, súgók, a szervezés, mi, a kommunikátorok. Hálásan köszönjük Kirják Róbert és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház illetve Bank Tamás és a Játékszín segítségét, Nélkülük sem sikerült volna. Végül, de nem utolsó sorban hatalmas köszönet Szente Vajknak és Túri Lajosnak, akik meginghatatlan nyugalommal vezényelték le a beugrásokat.

Premiertapsrend-141401.jpg

Premier tapsrend (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.