Zenés színház

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.

Korponay_Auksz_Gubik-141358.jpg

Korponay Zsófi, Auksz Éva, Gubik Petra - pénteki főpróba (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ha baj van, mindenek felett összetartunk és sokszor szájalunk vissza, ha a családfő valami olyat akar keresztül vinni, amivel nem értünk egyet.

A pandémiás helyzet eddig sosem tapasztalt kihívás elé állított minket. A főpróba héten bizonytalan időre félretenni darabot, ritka fordulat egy színház életében. Auksz Éva a leállást előtti nap ugrott Roz szerepébe, így ő 24 óra alatt, látszólag „feleslegesen” tanulta meg a szerepet lóhalálában. Az első hetekben még pislákolt a remény, hogy talán nyáron bemutatjuk a darabot, de aztán világossá vált: ez szeptemberi premier lesz, bizony.

Lévén indult az évad, a főpróba hetet a színház augusztus utolsó hetére tervezte. Ebben az időszakban csatlakozott a produkcióhoz Blahó Gergely helyett Bergendi Áron és ugrott be Szabó András táncos. Augusztus 28-án mindenki azzal a boldog megnyugvással indult haza: most már semmi nem történhet velünk.

Szeptember 16-án egy összpróbával találkozott volna újra a csapat, ha aznap reggel nem jön a váratlan hír: Polyák Lilla karanténba került, így ő nem tudja vállalni a premiert.

Szente Vajk sztoikus nyugalma szakma szerte híres.

SzenteVajk_AukszEva-141405.jpg

Szente Vajk és Auksz Éva (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ezt a helyzetet sem kezelte másként. Auksz Éva utóbb azt mesélte, nem megkérdezte, hanem közölte vele: búcsúzzon Roztól és tanulja Violet szerepét. Ha a fotóspróbát lemondjuk, még van 24 óra, hogy beugorjon. Náray Erika vásárolni indult, helyette Auksz Éva eredeti szerepében találta magát. És elindult a versenyfutás az idővel. A két színművész és a teljes gárda őrült tempóban próbált. Izgalommal, de örömmel várta mindenki a péntek reggelt. A főpróba, ahol hét hosszú hónap után végre megmutathatjuk a kész produkciót.

Technikai okok miatt nem Szinetár Dóra játszott a premier napján, vele októberben találkozhatnak a nézők a József Attila Színház színpadán. Gubik Petra, aki Nyíregyházán már játszotta a szerepet egy gyors ismétlés után 11 órakor színpadra is állt.

HolczingerSz-162654.jpg

Holczinger Szandra (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az esti előadáson már Holczinger Szandra játszotta Judyt, az általa alakított Mariat pedig Kováts Vera adta.

Vitathatatlanul rekordot döntöttünk. Egy próbafolyamatban 8 beugrás,

ha Auksz Évát kétszer számoljuk, sosem látott szám, kiváltképp nem a főpróbát megelőző 48 órában. Persze a csillagok szerencsés állásán túl kellett egy stabilan kész produkció, Korponay Zsófi, aki Doralee-ként töretlenül állta a sarat és a József Attila Színház minden dolgozója: műszak, kellék, fodrászok, öltöztetők, súgók, a szervezés, mi, a kommunikátorok. Hálásan köszönjük Kirják Róbert és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház illetve Bank Tamás és a Játékszín segítségét, Nélkülük sem sikerült volna. Végül, de nem utolsó sorban hatalmas köszönet Szente Vajknak és Túri Lajosnak, akik meginghatatlan nyugalommal vezényelték le a beugrásokat.

Premiertapsrend-141401.jpg

Premier tapsrend (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.