Zenés színház

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.

Korponay_Auksz_Gubik-141358.jpg

Korponay Zsófi, Auksz Éva, Gubik Petra - pénteki főpróba (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ha baj van, mindenek felett összetartunk és sokszor szájalunk vissza, ha a családfő valami olyat akar keresztül vinni, amivel nem értünk egyet.

A pandémiás helyzet eddig sosem tapasztalt kihívás elé állított minket. A főpróba héten bizonytalan időre félretenni darabot, ritka fordulat egy színház életében. Auksz Éva a leállást előtti nap ugrott Roz szerepébe, így ő 24 óra alatt, látszólag „feleslegesen” tanulta meg a szerepet lóhalálában. Az első hetekben még pislákolt a remény, hogy talán nyáron bemutatjuk a darabot, de aztán világossá vált: ez szeptemberi premier lesz, bizony.

Lévén indult az évad, a főpróba hetet a színház augusztus utolsó hetére tervezte. Ebben az időszakban csatlakozott a produkcióhoz Blahó Gergely helyett Bergendi Áron és ugrott be Szabó András táncos. Augusztus 28-án mindenki azzal a boldog megnyugvással indult haza: most már semmi nem történhet velünk.

Szeptember 16-án egy összpróbával találkozott volna újra a csapat, ha aznap reggel nem jön a váratlan hír: Polyák Lilla karanténba került, így ő nem tudja vállalni a premiert.

Szente Vajk sztoikus nyugalma szakma szerte híres.

SzenteVajk_AukszEva-141405.jpg

Szente Vajk és Auksz Éva (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ezt a helyzetet sem kezelte másként. Auksz Éva utóbb azt mesélte, nem megkérdezte, hanem közölte vele: búcsúzzon Roztól és tanulja Violet szerepét. Ha a fotóspróbát lemondjuk, még van 24 óra, hogy beugorjon. Náray Erika vásárolni indult, helyette Auksz Éva eredeti szerepében találta magát. És elindult a versenyfutás az idővel. A két színművész és a teljes gárda őrült tempóban próbált. Izgalommal, de örömmel várta mindenki a péntek reggelt. A főpróba, ahol hét hosszú hónap után végre megmutathatjuk a kész produkciót.

Technikai okok miatt nem Szinetár Dóra játszott a premier napján, vele októberben találkozhatnak a nézők a József Attila Színház színpadán. Gubik Petra, aki Nyíregyházán már játszotta a szerepet egy gyors ismétlés után 11 órakor színpadra is állt.

HolczingerSz-162654.jpg

Holczinger Szandra (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az esti előadáson már Holczinger Szandra játszotta Judyt, az általa alakított Mariat pedig Kováts Vera adta.

Vitathatatlanul rekordot döntöttünk. Egy próbafolyamatban 8 beugrás,

ha Auksz Évát kétszer számoljuk, sosem látott szám, kiváltképp nem a főpróbát megelőző 48 órában. Persze a csillagok szerencsés állásán túl kellett egy stabilan kész produkció, Korponay Zsófi, aki Doralee-ként töretlenül állta a sarat és a József Attila Színház minden dolgozója: műszak, kellék, fodrászok, öltöztetők, súgók, a szervezés, mi, a kommunikátorok. Hálásan köszönjük Kirják Róbert és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház illetve Bank Tamás és a Játékszín segítségét, Nélkülük sem sikerült volna. Végül, de nem utolsó sorban hatalmas köszönet Szente Vajknak és Túri Lajosnak, akik meginghatatlan nyugalommal vezényelték le a beugrásokat.

Premiertapsrend-141401.jpg

Premier tapsrend (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Jazz/World

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.