Zenés színház

Szorgalmas operaházak

2013.03.26. 17:30
Ajánlom
Mint Andreas Homoki, a Zürichi Operaház Alexander Pereirát, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetőjét váltó intendánsa kijelentette, a 2013/14-es évadra tervezett kilenc opera- és három balettbemutatóval, huszonkét felújítással, hat filharmóniai és tizenegy "brunch" koncerttel a svájci intézmény a legszorgalmasabb opera a világon.

Az első premierre a következő évad szeptember 21-i megnyitása után egy nappal kerül sor: Calixto Bieito rendezésében mutatják be Bernd Alois Zimmermann Die Soldaten (A katonák) című darabját Marc Albrecht vezényletével. A spanyol rendező nem ismeretlen Zürichben, az operaházban azonban először fog dolgozni.

Beethoven Fidelióját Homoki állítja színpadra, ez lesz az első darab, amelyet az intendáns a főzeneigazgatóval, Fabio Luisival közösen jegyez a svájci operaházban. A további bemutatók között szerepel Gounod Faustja Philippe Gloger rendezésében és Patrick Lange zenei irányításával, valamint Verdi Aidája, amelyet Tatjana Gürbaca állít színpadra Luisi karmesteri közreműködésével. Csajkovszkij Pikk dáma című operáját Robert Carsen rendezi, és Jiří Bělohlávek vezényli, Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című műve pedig Willy Decker és Ivor Bolton közös produkciójaként kerül színre. Csakúgy, mint a bécsi, a zürichi opera repertoárján is szerepel a következő évadban Puccinitől A nyugat lánya, amelyet a svájci városban Barrie Kosky rendez, míg dirigensként Marco Armiliato áll majd a zenekar élén. A premierek sorát Marius Felix Lange Oscar Wilde történetére épülő gyerekoperája, a Das Gespenst von Canterville (A canterville-i kísértet) zárja.

A bemutatók között a legelőkelőbb helyet alighanem mégis Händel Alcinájának januári színre vitele foglalja el. Az operát Christof Loy rendezi, Alcina szerepében Cecilia Bartolit hallhatja a közönség, a zenekart (Orchestra La Scintilla) Giovanni Antonini vezényli.

Mindezek mellett A bolygó hollandi, a Rigoletto, a Don Giovanni, az Otello, a Salome, a Roberto Devereux és a Don Carlos felújítása is szerepel a programtervben.

A balettpremierek közül az első a Woyzeck lesz a ház balettigazgatója, Christian Spuck koreográfiájával. Forellenquintett (Pisztrángötös) címmel Martin Schläpfer, Douglas Lee és Jiří Kylián, Notations címmel pedig Wayne McGregor, Marco Goecke és Spuck koreográfiáit láthatják majd a táncművészet kedvelői. A Zürichi Operaház ezenkívül továbbra is műsorán tartja többek közt a Rómeó és Júliát, a Csipkerózsikát, valamint a Leonce és Lénát.

Izgalmas operabemutatók tekintetében a bécsi Staatsoper sem marad el a zürichiek tervei mögött, ráadásul látogatóinak már csak azért sincs oka panaszra, mivel az osztrák dalszínház a legnagyobb repertoárral rendelkező operaház a világon. Vezetői a 2013/14-es szezonban többek között olyan klasszikus műveket tűznek műsorra, mint Mozart Varázsfuvolája Christoph Eschenbach és Wagner Lohengrinje Bertrand de Billy irányításával. (Lohengrin szerepét Klaus Florian Vogt, Elsáét Camilla Nylund énekli.) Az új évad első bemutatója egyébként Giacomo Puccini A nyugat lánya című operája lesz az intézmény főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst vezényletével, amelyet aztán az új esztendőben egyebek között Cilea Adriana Lecouvreurje és Dvořák Rusalkája követ. Emellett a Staatsoper folyamatosan játssza olyan korábbi produkcióit is, mint a Tosca, a Parasztbecsület, a Bajazzók, a Borisz Godunov, a Szerelmi bájital, a Rózsalovag, a Walkür, a Figaro vagy a Don Giovanni.

A bécsi balett-társulat is készül különlegességgel: Rudolf Nurejev koreográfiájával mutatják be 2014 márciusában A hattyúk tavát, június végén pedig sor kerül a legendás orosz balett-táncos emlékére rendezett hagyományos Nurejev-gálára is.

Összesen 320 rendezvényt tervez Dominique Meyer igazgató és Manuel Legris balettigazgató a következő évadban, ezek között 233 lesz az opera- és 51 a balettelőadás. Dominique Meyer beszámolt arról is: megvalósul az a régi terve, hogy több élő közvetítés juthasson el a közönséghez. A Wiener Staatsoper live című közvetítés-sorozatot internetes összeköttetés segítségével mutatják be televízióadók a világ számos országában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.