Zenés színház

Szorgalmas operaházak

2013.03.26. 17:30
Ajánlom
Mint Andreas Homoki, a Zürichi Operaház Alexander Pereirát, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetőjét váltó intendánsa kijelentette, a 2013/14-es évadra tervezett kilenc opera- és három balettbemutatóval, huszonkét felújítással, hat filharmóniai és tizenegy "brunch" koncerttel a svájci intézmény a legszorgalmasabb opera a világon.

Az első premierre a következő évad szeptember 21-i megnyitása után egy nappal kerül sor: Calixto Bieito rendezésében mutatják be Bernd Alois Zimmermann Die Soldaten (A katonák) című darabját Marc Albrecht vezényletével. A spanyol rendező nem ismeretlen Zürichben, az operaházban azonban először fog dolgozni.

Beethoven Fidelióját Homoki állítja színpadra, ez lesz az első darab, amelyet az intendáns a főzeneigazgatóval, Fabio Luisival közösen jegyez a svájci operaházban. A további bemutatók között szerepel Gounod Faustja Philippe Gloger rendezésében és Patrick Lange zenei irányításával, valamint Verdi Aidája, amelyet Tatjana Gürbaca állít színpadra Luisi karmesteri közreműködésével. Csajkovszkij Pikk dáma című operáját Robert Carsen rendezi, és Jiří Bělohlávek vezényli, Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című műve pedig Willy Decker és Ivor Bolton közös produkciójaként kerül színre. Csakúgy, mint a bécsi, a zürichi opera repertoárján is szerepel a következő évadban Puccinitől A nyugat lánya, amelyet a svájci városban Barrie Kosky rendez, míg dirigensként Marco Armiliato áll majd a zenekar élén. A premierek sorát Marius Felix Lange Oscar Wilde történetére épülő gyerekoperája, a Das Gespenst von Canterville (A canterville-i kísértet) zárja.

A bemutatók között a legelőkelőbb helyet alighanem mégis Händel Alcinájának januári színre vitele foglalja el. Az operát Christof Loy rendezi, Alcina szerepében Cecilia Bartolit hallhatja a közönség, a zenekart (Orchestra La Scintilla) Giovanni Antonini vezényli.

Mindezek mellett A bolygó hollandi, a Rigoletto, a Don Giovanni, az Otello, a Salome, a Roberto Devereux és a Don Carlos felújítása is szerepel a programtervben.

A balettpremierek közül az első a Woyzeck lesz a ház balettigazgatója, Christian Spuck koreográfiájával. Forellenquintett (Pisztrángötös) címmel Martin Schläpfer, Douglas Lee és Jiří Kylián, Notations címmel pedig Wayne McGregor, Marco Goecke és Spuck koreográfiáit láthatják majd a táncművészet kedvelői. A Zürichi Operaház ezenkívül továbbra is műsorán tartja többek közt a Rómeó és Júliát, a Csipkerózsikát, valamint a Leonce és Lénát.

Izgalmas operabemutatók tekintetében a bécsi Staatsoper sem marad el a zürichiek tervei mögött, ráadásul látogatóinak már csak azért sincs oka panaszra, mivel az osztrák dalszínház a legnagyobb repertoárral rendelkező operaház a világon. Vezetői a 2013/14-es szezonban többek között olyan klasszikus műveket tűznek műsorra, mint Mozart Varázsfuvolája Christoph Eschenbach és Wagner Lohengrinje Bertrand de Billy irányításával. (Lohengrin szerepét Klaus Florian Vogt, Elsáét Camilla Nylund énekli.) Az új évad első bemutatója egyébként Giacomo Puccini A nyugat lánya című operája lesz az intézmény főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst vezényletével, amelyet aztán az új esztendőben egyebek között Cilea Adriana Lecouvreurje és Dvořák Rusalkája követ. Emellett a Staatsoper folyamatosan játssza olyan korábbi produkcióit is, mint a Tosca, a Parasztbecsület, a Bajazzók, a Borisz Godunov, a Szerelmi bájital, a Rózsalovag, a Walkür, a Figaro vagy a Don Giovanni.

A bécsi balett-társulat is készül különlegességgel: Rudolf Nurejev koreográfiájával mutatják be 2014 márciusában A hattyúk tavát, június végén pedig sor kerül a legendás orosz balett-táncos emlékére rendezett hagyományos Nurejev-gálára is.

Összesen 320 rendezvényt tervez Dominique Meyer igazgató és Manuel Legris balettigazgató a következő évadban, ezek között 233 lesz az opera- és 51 a balettelőadás. Dominique Meyer beszámolt arról is: megvalósul az a régi terve, hogy több élő közvetítés juthasson el a közönséghez. A Wiener Staatsoper live című közvetítés-sorozatot internetes összeköttetés segítségével mutatják be televízióadók a világ számos országában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.