Zenés színház

Szorult helyzetben lévő művészeken segít a Madách Színház musical pályázata

2021.01.29. 11:45
Ajánlom
A Madách Színház tavaly ismét musical pályázatot hirdetett, a 31 pályázóból 16-ot juttatott tovább a zsűri a második fordulóba. A március 22-ig benyújtandó teljes pályamunkák közül 8-9 kap majd bemutatkozási lehetőséget.

A végső fordulóban versenyző darabokból a Madách Színház 30 perces keresztmetszetet készít, melyeket május-június táján tűznek majd műsorra a színházban. Az előadásokkal,

azon túl, hogy minél szélesebb körben szeretnék megismertetni az új musicaleket a nézőkkel, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került művészeket is támogatja a teátrum.

A darabokat egy 20-25 főből álló, külön a musical pályázat műveinek színre vitelére felkért gárda játssza majd. Nekik a majdani fellépti díjuk terhére a színház előleget ajánl fel, ezzel könnyítve meg a jelenlegi helyzetüket.

A Magyar Musical Pályázat bemutatóit a Madách Színház új Online Stúdiójából közvetítik, országos nyilvánosságot biztosítva a műveknek. Az online előadásokhoz közönségszavazást is hirdetnek, mely szintén a művek népszerűsítését szolgálja.

A III. Magyar Musical Pályázat harmadik fordulójába a zsűri döntése alapján az alábbi művek jutottak tovább:

Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A TEGNAP HOLNAPJA

Kósa Zsolt – Okos Tibor: ÁRVÁCSKA

Másik Lehel – Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba: BÉKEBELI KÉMTÖRTÉNET

Farkas Csaba – Józsa Tamás: DURUZSOL AZ ERDŐ

Tóth Tamás: EGO

Bereczky G. Zoltán: GIF

Punk Balázs – Koscsisák András – Molnár Ervin: HASFELMETSZŐ JACK

Kövessy Róbert – Olgyai Gábor – Széll-Rózsa Szilvia: HEGYIKRISTÁLY

Derzsi György – Meskó Zsolt: KAZINCZY - A TIZENÖTÖDIK VÉRTANÚ

Kiss Ágnes – Szántó Sándor: KELEMEN-KEDŐK

Havasi Tamás – Stahl-Bohus Hanna: KÉT NAP

Czető Bernát László – Jenei Szilveszter – Kocsis L. Mihály: MAGYAR VÁMPÍR

Puller István: ÖRÖKSÉG

Hegyi György – Tóth Péter: SHAKESPEARE ZRT

Göndör Dávid – Jeszenszky András – Kuti Gergely – Nagy Dzsasztin: TALÁN ZALÁN

Balázs Júlia – Balla István – Berger Vivien – Hárs Anna – Wéber András: VÉG/TISZTESSÉG

Fejléckép: Az I. Madách Musical Pályázat győztes műve, a Csoportterápia (forrás: Madách Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.