Zenés színház

Szorult helyzetben lévő művészeken segít a Madách Színház musical pályázata

2021.01.29. 11:45
Ajánlom
A Madách Színház tavaly ismét musical pályázatot hirdetett, a 31 pályázóból 16-ot juttatott tovább a zsűri a második fordulóba. A március 22-ig benyújtandó teljes pályamunkák közül 8-9 kap majd bemutatkozási lehetőséget.

A végső fordulóban versenyző darabokból a Madách Színház 30 perces keresztmetszetet készít, melyeket május-június táján tűznek majd műsorra a színházban. Az előadásokkal,

azon túl, hogy minél szélesebb körben szeretnék megismertetni az új musicaleket a nézőkkel, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került művészeket is támogatja a teátrum.

A darabokat egy 20-25 főből álló, külön a musical pályázat műveinek színre vitelére felkért gárda játssza majd. Nekik a majdani fellépti díjuk terhére a színház előleget ajánl fel, ezzel könnyítve meg a jelenlegi helyzetüket.

A Magyar Musical Pályázat bemutatóit a Madách Színház új Online Stúdiójából közvetítik, országos nyilvánosságot biztosítva a műveknek. Az online előadásokhoz közönségszavazást is hirdetnek, mely szintén a művek népszerűsítését szolgálja.

A III. Magyar Musical Pályázat harmadik fordulójába a zsűri döntése alapján az alábbi művek jutottak tovább:

Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A TEGNAP HOLNAPJA

Kósa Zsolt – Okos Tibor: ÁRVÁCSKA

Másik Lehel – Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba: BÉKEBELI KÉMTÖRTÉNET

Farkas Csaba – Józsa Tamás: DURUZSOL AZ ERDŐ

Tóth Tamás: EGO

Bereczky G. Zoltán: GIF

Punk Balázs – Koscsisák András – Molnár Ervin: HASFELMETSZŐ JACK

Kövessy Róbert – Olgyai Gábor – Széll-Rózsa Szilvia: HEGYIKRISTÁLY

Derzsi György – Meskó Zsolt: KAZINCZY - A TIZENÖTÖDIK VÉRTANÚ

Kiss Ágnes – Szántó Sándor: KELEMEN-KEDŐK

Havasi Tamás – Stahl-Bohus Hanna: KÉT NAP

Czető Bernát László – Jenei Szilveszter – Kocsis L. Mihály: MAGYAR VÁMPÍR

Puller István: ÖRÖKSÉG

Hegyi György – Tóth Péter: SHAKESPEARE ZRT

Göndör Dávid – Jeszenszky András – Kuti Gergely – Nagy Dzsasztin: TALÁN ZALÁN

Balázs Júlia – Balla István – Berger Vivien – Hárs Anna – Wéber András: VÉG/TISZTESSÉG

Fejléckép: Az I. Madách Musical Pályázat győztes műve, a Csoportterápia (forrás: Madách Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.