Zenés színház

Szorult helyzetben lévő művészeken segít a Madách Színház musical pályázata

2021.01.29. 11:45
Ajánlom
A Madách Színház tavaly ismét musical pályázatot hirdetett, a 31 pályázóból 16-ot juttatott tovább a zsűri a második fordulóba. A március 22-ig benyújtandó teljes pályamunkák közül 8-9 kap majd bemutatkozási lehetőséget.

A végső fordulóban versenyző darabokból a Madách Színház 30 perces keresztmetszetet készít, melyeket május-június táján tűznek majd műsorra a színházban. Az előadásokkal,

azon túl, hogy minél szélesebb körben szeretnék megismertetni az új musicaleket a nézőkkel, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került művészeket is támogatja a teátrum.

A darabokat egy 20-25 főből álló, külön a musical pályázat műveinek színre vitelére felkért gárda játssza majd. Nekik a majdani fellépti díjuk terhére a színház előleget ajánl fel, ezzel könnyítve meg a jelenlegi helyzetüket.

A Magyar Musical Pályázat bemutatóit a Madách Színház új Online Stúdiójából közvetítik, országos nyilvánosságot biztosítva a műveknek. Az online előadásokhoz közönségszavazást is hirdetnek, mely szintén a művek népszerűsítését szolgálja.

A III. Magyar Musical Pályázat harmadik fordulójába a zsűri döntése alapján az alábbi művek jutottak tovább:

Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A TEGNAP HOLNAPJA

Kósa Zsolt – Okos Tibor: ÁRVÁCSKA

Másik Lehel – Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba: BÉKEBELI KÉMTÖRTÉNET

Farkas Csaba – Józsa Tamás: DURUZSOL AZ ERDŐ

Tóth Tamás: EGO

Bereczky G. Zoltán: GIF

Punk Balázs – Koscsisák András – Molnár Ervin: HASFELMETSZŐ JACK

Kövessy Róbert – Olgyai Gábor – Széll-Rózsa Szilvia: HEGYIKRISTÁLY

Derzsi György – Meskó Zsolt: KAZINCZY - A TIZENÖTÖDIK VÉRTANÚ

Kiss Ágnes – Szántó Sándor: KELEMEN-KEDŐK

Havasi Tamás – Stahl-Bohus Hanna: KÉT NAP

Czető Bernát László – Jenei Szilveszter – Kocsis L. Mihály: MAGYAR VÁMPÍR

Puller István: ÖRÖKSÉG

Hegyi György – Tóth Péter: SHAKESPEARE ZRT

Göndör Dávid – Jeszenszky András – Kuti Gergely – Nagy Dzsasztin: TALÁN ZALÁN

Balázs Júlia – Balla István – Berger Vivien – Hárs Anna – Wéber András: VÉG/TISZTESSÉG

Fejléckép: Az I. Madách Musical Pályázat győztes műve, a Csoportterápia (forrás: Madách Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.