Zenés színház

Sztárszerzők éve az Operettszínházban

2011.05.09. 21:16
Ajánlom
16 bérletsorozatot indít a Budapesti Operettszínház a 2011/2012-es évadban, melyben a világ legismertebb operett- és musicalszerzőinek műveit mutatja be.

Öt premier, melyből négy bérletben is megtekinthető, s természetesen számtalan további sikerprodukció, operettek és musicalek maradnak műsoron a következő szezonban. A Budapesti Operettszínház 16 bérletsorozatot indít, melyben összesen 14 előadás közül választhatnak a nézők. A régi bérlők 2011. május 9. és 17. között újíthatják meg bérleteiket, újak pedig május 19-étől vásárolhatnak a szervezési és közönségkapcsolati irodában, valamint a jegypénztárban.

A 2011/2012-es évad első premierje alkalmával először egy legenda éled újra - amit mindenkinek látni kell! 17 évvel a magyarországi premier után ismét az Operettszínházban Claude-Michel Schönberg a tíz legtöbbet játszott musical között található Miss Saigon című műve. A szereposztás - Dolhai Attila, Feke Pál, Vágó Zsuzsi, Dancs Annamari, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt, Bordás Barbara, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté, Csengeri Ottília - mellett érdekesség, hogy most is az 1994-es kreatív csapat, köztük a rendező, KERO® hozza létre a produkciót. A Miss Saigon Giacomo Puccini Madama Butterfly - Pillangóasszony című operája alapján készült, s azon rockoperák-musicalek közé tartozik, melyek a lenyűgöző látvány, a különleges, Puccini-idézetekkel teli muzsika, a remek hangzás és a fölfokozott szórakozás mellett igazi zenedrámák.

Jövőre visszatérnek a Nagymező utcában az "alapokhoz", a magyar nagyoperettekhez is. Újra látható lesz Kálmán Imrétől a Marica grófnő, a darab, amellyel tíz esztendeje nyitott az újjáépített teátrum, s most, az évfordulóra visszatér a legismertebb magyar arisztokrata, ismét KERO® rendezésében. Az előadás főbb szerepeiben Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Verebes István, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Oszvald Marika lépnek színpadra.

Lehár Ferenc legtalányosabb operettjét, a Cigányszerelem című darabot Béres Attila a jekatyerinburgi Szverdlovszk Zenés Színház, majd a Szegedi Szabadtéri Játékok után most az Operettben állítja színpadra, izgalmas zenei megoldásokkal, fergeteges táncokkal, valamint különleges látványvilágot ígérő, sűrű nyírfaerdőt ábrázoló díszletekkel, Kalocsai Zsuzsa, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Faragó András, Lehoczky Zsuzsa, Fischl Mónika, Szulák Andrea, Csonka András, Peller Anna, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt főszereplésével.

A negyedik, bérletben is megtekinthető produkció egy igazi különlegesség. Szörényi Levente Szent István koronázásának ezredik évfordulójára írta történelmi operáját Veled, Uram! címmel. A mű a komponista az Operettszínház számára készített átdolgozásában születik újjá. A Veled, Uram! igazi shakespeare-i típusú királydráma, tele feszültséggel, akciókkal, konfliktusokkal. A Thália színházi premieren színpadra lép Sasvári Sándor, Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Janza Kata, Vágó Bernadett és Homonnay Zsolt, az előadást Somogyi Szilárd rendezési.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a Miss Saigon, a Cigányszerelem, a Marica grófnő, a Veled, Uram!, illetve az ötödik bemutató, A kaukázusi krétakör - mely igazi csemege lesz mindazoknak, akik a zenés színház kísérletező változatát szeretik - kapcsán elmondta, ezek a darabok olyan karriert futottak be a világ zenés színpadain, hogy a művek, illetőleg a szerzők, Schönberg, Lehár, Kálmán, Szörényi és Brecht a zenés színház csúcstartói lettek. Mellettük természetesen még műsoron marad, s bérletes előadások között is szerepel tucatnyi olyan produkció - például a Csárdáskirálynő, a Szép nyári nap, a Szerdán tavasz lesz, a Koldusopera, a Csókos asszony, a Mágnás Miska, A Szépség és a Szörnyeteg, az Egy éj Velencében -, melyek már sikerrel bizonyítottak a Budapesti Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.