Zenés színház

Sztrájk - füttyel és pezsgővel

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Jogos vagy jogtalan sztrájk, begyűjtött elnézést kérő sorok, fenyegetések, fütty, bekiabálás, pezsgő és előadás viszály nélkül. Ez az operaházi szappanopera szombati fejezete. A színfalak mögül egyedül a Népszabadság tudósíthatott.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, közlemények előzték meg A nürnbergi mesterdalnokok szombati bemutatóját. A színház szakszervezete és közalkalmazotti tanácsa pénteken deklarálta: az alapító okiratot, a szervezeti és működési szabályzatot nem egyeztette velük a dalszínház vezetősége. Nem tárgyaltak a "modernizációs program" feliratú ostyába csomagolt létszámleépítésről és előadásszám-csökkentésről sem, bár ennek ésszerű változatát támogatták volna. A főigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa ezt akkor még cáfolta, de tudomásul vette a sztrájkot. Szombaton már jogszerűtlennek tartotta a figyelmeztető munkabeszüntetést, mondván, nem jelentették be annak időpontját. Ez utóbbit az Operaház "arcától", Várkonyi Judit sajtóreferenstől tudjuk meg. A főigazgató az elmúlt hetekben csak közleményekben válaszolt ugyanis kérdéseinkre. A nürnbergi bemutatója előtt, menet közben mindössze anynyit mondott faggatásunkra: majd meglátja, reagál-e a sztrájkra.

A művészbejárónál találkozunk a fő-zeneigazgatóval, majd a színpadnál a balettigazgatóval. Mint két Agárdi Péter - nyilatkozati némasági fogadalmat tettek. Nem úgy a szakszervezet vezetője, Rotter Oszkár, aki ki-be járkál az épületből, hogy információkkal lássa el a sajtót és kollégáit. Rotter azt meséli, a sztrájk pontos menetét szándékosan és egyáltalán nem jogszerűtlenül nem jelentették be a főigazgatónak. Hegyi mindent megtett ugyanis, hogy meghiúsítsa a kezdeményezésüket - közvetlenül azután, hogy közleményeiben valótlanságokat állított - fogalmaz a sztrájkbizottság vezetője. Ezért a főigazgatónak csak annyit mondtak, húsz-harminc percet csúszik a bemutató. A titoktartási nagyeskü letétele után megtudjuk a menetrendet. 1. pont: az előadás hoszszúsága miatt ötkor kezdődő operára időben beül a zenekar és a közönség. 2. pont: lámpa le, nem jön be a karmester, Jurij Szimonov, és a függöny sem megy fel. 3. pont: újból világos lesz, kimegy a zenekar. 4. pont: úgy fél óra elteltével simán lemegy az előadás.

Ez annyit tesz, hogy a nézőknek a büfében kezdődik A nürnbergi - állapítjuk meg, mi az első operaházi reform. Rotter mellé megérkezik az operaénekes Rácz István, a közalkalmazotti tanács vezetője is. Így két ember áll egymás mellett, akit a főigazgató már megfenyegetett. Rotter szerint a Hegyi-féle egyeztetés abból állt, hogy egy órán át próbálta lebeszélni őket a sztrájkról. Nem éppen szép szóval. Rácznak meg ellehetetlenítést ígért, lehordta mindennek, vannak rá tanúk.

A Wagner-opera rendezőjét, Vidnyánszky Attilát nem teszi boldoggá, hogy a bemutatója előtt tartják a sztrájkot. A darab amúgy is hosszú - mondja, de hozzáteszi: törvényszerű, hogy a kultúrpolitikai bűnténysorozat ide vezetett. Csoda, hogy egyáltalán van bemutató.

Többen értekeznek arról, jó ötlet volt-e a sztrájkot épp a Wagner-előadás elé tervezni. Egyesek szerint a nézőkkel tolnak ki, mások szerint jobb időpontot keresve sem találnának. - Azért időzítettük a figyelmeztetést mostanra, mert korábban felhívták a figyelmünket, hogy a választások előtt bármilyen megmozdulásunk politizálással érne föl - árulja el Rotter Oszkár. A nevét titkoló egyik operaházi tag jobbnak tartaná, ha a Parlament elé vonulva előadnák mondjuk a Bánk bánt.

Az oldalszínpad felé csámborgunk, azt mondják, színháziatlan ilyenkor a karmestert vagy a fellépőket kérdezni - bármennyire támogatják is a szakszervezet kezdeményezését. Az egyik énekesnő, aki aznap nem lép fel, újságolja, hogy Hegyi a jegyszedőkkel szedeti össze a szakszervezet székekre kitett levelét, amelyben három nyelven kérnek bocsánatot a közönségtől. Végszóra érkezik a főigazgató, odabiggyeszti a pletykázóknak: - Azt csinálják, amit mondok -, majd Keveházi Gáborhoz fordul: - Nem szeretnélek a páholyomban látni. - Az nem a te páholyod, hanem az igazgatóságé - szól a balettigazgatói riposzt.

A sztrájk annyiban különbözött Rotterék tervétől, hogy jött még hozzá fütty meg bekiabálás az alábbiak szerint: - Dolgozni akarunk, távozz, Jutocsa! - Ha kifütyülték magukat... - súgja mikrofonjába Kákay István főtitkár-műsorigazgató, és a sajnálatos esemény miatt pezsgőre invitálja a nézőket a büfébe - de valószínűleg ez még nem a modernizálás.

A magyar nézők nincsenek meglepve, hallottak, olvastak a várható "prológról", és nem érzik, hogy ez maradandó kárt tenne a műélvezetben. Egyikük csak azt fájlalja, ha tudta volna, hogy ez a sztrájk félórás csúszást jelent, megnézi a tévében a Győr-meccs elejét. Angolok kíváncsiskodnak, majd legyintenek, ilyen náluk is volt a londoni Royal Opera House-ban. Aztán megtudjuk, volt már ilyen Budapesten is, 81 évvel ezelőtt. A korábbi főigazgató, Szinetár Miklós csíkos öltönyét gombolva csak annyit mond: várok egy jó bemutatót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.