Zenés színház

Születésnapi Budafest

2006.07.18. 00:00
Ajánlom
A Budafest Nyári Zenei Fesztivál idén 15 éves. Az eseményhez kapcsolódó XV. Nyári Opera és Balett Fesztivállal kapcsolatban tartottak kedden sajtótájékoztatót az Operaházban.

A tájékoztatón részt vett Bán Teodóra (a fesztivál alapítója), Kesselyák Gergely karmester, (művészeti tanácsadó), Ottó Ildikó (koncertszervező), Csikós Attila (díszlettervező), Kovács István (énekes) és Héja Domonkos (karmester).

Az esemény három nagyobb tömbbre bontható: Budavári Nyáresték Operától a Jazzig (Hilton Dominikánus Udvar, július 4-27.), Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek a Bazilikánál (Szent István tér, július 9-25.), XV. Nyári Opera és Balett Fesztivál (Magyar Állami Operaház, augusztus 2-17.).

A Fesztivál 1992-ben indult útjára, az Opera és Balett Fesztivállal, az Operaház szolgálatában álló V.I.P. Arts magánkezdeményezése jóvoltából. A rendezvényt mindig egy teljesen felújított operabemutatóval kezdték. A szimfonikus koncertek és a Dominikánus udvarban rendezett kamarajellegű előadások csak négy éve szervezik. Bán Teodóra elmondta, hogy bár nehéz talpon maradni és pénzt gyűjteni a szponzoroktól, bízik benne, hogy a Budafest még sokáig megmarad, mindannyiunk örömére.

Kesselyák Gergely az augusztus 4-én, 6-án, 8-án látható Tosca előadásból a különleges szereposztást emelte ki. Felber Gabriella (Tosca) és Fekete Attila (Cavaradossi) alakítása nagyon közel áll hozzá. Az Otellónál, amelyet augusztus 10-én, 12-én, 14-én mutatnak be, Patrick Rafteryt emelte ki. Ő, bár tenorista, bariton szerepeket is énekel. Kesselyák szerint a hangja e miatt sűrű és különleges, ami Otello drámai szerepének kifejezetten jót tesz. Megemlítette azt is, hogy bár az itthon létrehozott produkciókat részesíti előnyben, a jövőben nem kizárt, hogy Nyugat Európai színházakkal közös koprodukciót hoznak majd létre a fesztivál keretein belül.

Ottó Ildikó – újságírói kérdésre válaszolva – arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegyáraknál nincsenek diák és nyugdíjas kedvezmények. Így a belépőket 4000 és 13.800 Ft közötti áron árusítják.

A tájékoztató végén – meglepetésként – ünnepi tortával kedveskedtek a jelenlévőknek. A cukrászkülönlegesség legalább olyan finom, színes, látványos és különleges volt, mint a Budafest rendezvényei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.