Zenés színház

Szüts Apor: „Nem kellene mindenáron ragaszkodnunk az opera régi dogmáihoz”

2022.05.03. 14:45
Ajánlom
Az erdőben élő kis törpét, Csipikét könnyedén szívünkbe zárhatjuk. Ez a nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkező, olykor zsémbes és fontoskodó, de jószándékú kis teremtmény, akit Fodor Sándor író alkotott meg, szórakoztató és tanulságos kalandok sorát éli át, melyekből a Coopera szárnyai alatt most egy minden generáció számára műélvezetet kínáló ifjúsági opera készül. Az előadás kapcsán a zeneszerzővel, Szüts Apor karmesterrel, a Virtuózok zenei vezetőjével beszélgettünk.
D7C_1687copy1-134309.jpeg

Szüts Apor (Fotó/Forrás: Coopera)

Első hallásra meglepőnek tűnik az ötlet, hogy egy mesét opera formájában dolgozzatok fel. Meg lehet szólítani a gyerekeket, fiatalokat ezen a műfajon keresztül?

Az operával kapcsolatban sajnos sokak fejében él egy olyan kép, hogy jól öltözött emberek bársonyszékben ülve nagyon okos fejet vágva hallgatják a zenét, a szünetben pedig marha drága perecet vesznek a büfében. Pedig ez soha nem tartozott bele az opera kultúrájába. Nézd meg Mozartól a Varázsfuvolát, a Szöktetés a szerájbólt vagy a Figaro házasságát, aminek kifejezetten az volt a célja, hogy a közönség a térdét csapkodva nevessen. Ma a Figaro legviccesebb jeleneteit sokszor faarccal nézik az emberek. Nem is értékelik a benne lévő poénokat. E szerint a réteg szerint már eleve értékvesztés, ha egy gitár vagy egy dob megjelenik a klasszikus zenében, mert szerintük csak a hegedűnek, a fuvolának, a harsonának van szép hangja. Nehezen nyitnak. Pedig ezek csak külsőségek. Ott volt például a Queen zenekar, akik a Bohém rapszódiával tökéletesen megmutatták, hogy meg lehet maradni a magas értéket képviselő tartalmak mentén akkor is, ha megtisztítjuk a zenét a sekélyes, felszínes külsőségektől.

Ha jól értelek, egyfajta letisztulásra lenne szüksége a műfajnak?

Nem kellene mindenáron ragaszkodnunk az opera régi dogmáihoz, és mindenáron megkövetelni a régi elvárásoknak való megfelelést.

Egyrészt a régi megvalósítási formákat követő operákból már sok született. Másrészt azok a formák a mai emberektől egyre távolabb állnak. Az emberek általában úgy képzelik el az operát, hogy a főszereplő szerelemről énekel benne, majd leszúrják egy késsel, miután tovább áriázik még vagy fél órán keresztül. Az operában egy ária – éppúgy, mint a monológ a drámákban – azt mutatja meg, hogyan emeljünk ki a színpadon pillanatokat a lineárisan elmesélt történetből, hogyan „állítsuk meg az időt” azért, hogy mindazt, ami egy emberben benne van, megfogalmazhassuk. De ez a mai világban már nem nagyon működik, ma már minden sokkal gyorsabb.

Számodra miben rejlik a Csipike-mesék különlegessége?

Csipike történetei semmiképpen sem követik a jól ismert mesei hagyományokat. Az első dolog, amivel a főhőssel kapcsolatban találkozunk az, hogy a hiúsága és a kisebbségi komplexusa hogyan tölti be a saját kis lelki világát, és hogyan hat a környezetére. Amikor egyszer azt mondja neki valaki, hogy te csak egy kis törpe vagy, ő rögtön megsértődik. „Igen? Akkor most felmegyek a hegyre, ráncba szedek mindent és mindenkit, még a patakot is kiszárítom!” Nem egy kedves, szeretettel teli kis törpe, hanem nagyon is életszerű, emberi tulajdonságokkal rendelkező lény, akinek vannak hibái és erényei egyaránt, és aki sokszor a saját érzéseivel küzd. Zeneileg azért is érdekes ez a mese, mert nem a párbeszédek a legfontosabbak benne, hanem éppen

a narráció az, ami lehetőséget ad rá, hogy egy kicsit mélyebben megismerjük ezeknek a karaktereknek a lelkivilágát.

6CB9C138-DFE7-4196-8BB4-2959F3EF62F71-134309.jpeg

Szüts Apor (Fotó/Forrás: Coopera)

Az említett karakterek nemcsak a személyiségükkel, de a zenei világukkal is elkülönülnek majd egymástól?

Igen, ehhez is megvannak a megfelelő technikai eszközök. Megoldhattuk volna úgy is, mint a Péter és a farkas esetében, hogy egy-egy adott hangszert egy konkrét szereplőhöz társítunk. De én inkább a vezérmotívumban, a visszatérő dallamban hiszek, amikor ugyanaz a téma különböző kontextusokban tűnik fel egy-egy szereplő kapcsán. Ilyenkor az adott téma akár más-más hangszereken is megszólalhat. Ezáltal is az adott karakterek sokféleségét leszünk képesek kifejezni. Maga a főtéma is számtalanféleképpen fog megszólalni. Egyszerre jelzi Csipke hiúságát és kedvességét. Azt, hogy ez a kis törpe bár fontoskodó, mégis nagyon szereti az erdőt, és őt is nagyon szeretik az erdő lakói. A barátja, Kukucsi, a kis vakond is hol okoskodó, hol lusta, de mindig nagyon nagy a szíve. Ezt a fajta összetettséget szerintem a Wagnertől eredő vezérmotívum technika képes a legjobban kifejezni.

Milyen hangszereket hallhatunk majd az előadásban?

Alapvetően egy klasszikus szimfonikus zenekarra íródott a mű, kiegészülve olyan romantikus korszakban feltűnt hangszerekkel, mint például a kontrafagott. A zongora is fontos szerepet kap, illetve megszólalnak majd ütőhangszerek – köztük a kereplő vagy a kis ostor –, amik különleges, meglepő hangzást tudnak kelteni a klasszikus zenei közegben.

Nagyon sok népzenei elem került a dalokba, nemcsak a magyar, de számos más nép zenéjére ráismerhetünk.

Habár a darab zeneileg nem mond kifejezetten újat, mégis igyekeztem olyan elemeket beletenni, amelyek egyedivé teszik.

IMG_1530-140944.jpg

Szüts Apor (Fotó/Forrás: Hutanu Emil / Fidelio)

A Coopera számára fontos a nemzeti hagyományok ápolása és továbbörökítése a felnövekvő generációkon keresztül. Ezért is tűzték ki új magyar témákból, történetekből táplálkozó operák megalkotását. Mit gondolsz erről a célkitűzésről?

Ezt a küldetést csak kevesen teljesítik igazán jól. Amikor a nemzeti értékrend  kapcsán lokálpatriótaként hivatkozunk magunkra, az más emberek számára túlzónak, olykor akár viccesnek is tűnhet. Ha nem megfelelő a forma, a kifejezésmód, akkor maga a lényegi tartalom, a nemzeti értékek megőrzése elveszhet, annyira hiteltelenné válhat a lokálpatrióta életérzés. A Coopera által létrehozott produkciók egyik erőssége, hogy ezt a fajta magyarságtudatot nagyon jó formai keretek között tudják tartani, így olyan emberek számára is közvetíteni képesek a hazaszeret érzését, akik korábban nem tudtak mindezzel azonosulni.

A mű megírásához az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtott támogatást a Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül.

További információ ide kattintva! >>>

coopera-narancslogo-102039.jpg

Coopera (Fotó/Forrás: Coopera)

Fejléckép: Szüts Apor (forrás: Coopera)

Támogatott tartalom.

„A világirodalom nagy alkotásai egyszerre szólítják meg a gyerekeket és a felnőtteket” – interjú Murányi Sándor Olivérrel

Kapcsolódó

„A világirodalom nagy alkotásai egyszerre szólítják meg a gyerekeket és a felnőtteket” – interjú Murányi Sándor Olivérrel

Erdélyben alig akad gyermek, aki ne ismerné Csipikét, a törpét. A Fodor Sándor író által megalkotott olykor zsémbes, de a hibáiból tanulni képes, erdőben élő kis teremtmény szórakoztató és tanulságos történeteiből most a Coopera szervezésben egy minden generáció számára műélvezetet kínáló ifjúsági opera készül, amely kapcsán a librettó egyik szerzőjével, Murányi Sándor Olivér íróval beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.