Zenés színház

Talpra állt a csődtől fenyegetett római operaház

2015.04.17. 14:11
Ajánlom
A Teatro Costanzi az állami támogatásoknak és a közönség kitartásának köszönhetően menekült meg az pénzügyi csődtől.

A Micha van Hoecke belga koreográfus és rendező által színre vitt Aidát Jader Bignamini olasz karmester vezényli. Aida szerepében Boross Csilla szoprán énekel - megosztott szereposztásban.

A május 3-ig látható Aida sajtótájékoztatóján Carlo Fuortes, a római opera intendánsa elmondta, hogy a Teatro Costanzi túlélte a válságot. A csődbe jutott színházat tavaly még a bezárás fenyegette. 2014 szeptemberében a római opera örökös tiszteletbeli zenei igazgatója Riccardo Muti karmester is távozott posztjáról. A Teatro Costanzi előadásai a zenészek, balettművészek és a színház többi dolgozójának sztrájkjai miatt elmaradtak. Az idei Aida is a tavaly ősszel elmaradt idénynyitó előadást helyettesíti.

Fuortes közölte, hogy a színházat egy 25 millió eurós állami támogatás mentette meg. Sokat segített a római opera közönsége is: 2014 végére hatvan százalékkal több jegyet és előfizetést vásároltak mint egy évvel korábban, és az idei esztendő első negyedévében is tovább emelkedett az előjegyzések száma. Idén 50 előadással többet tudnak színre vinni mint tavaly.

Az intendáns hangsúlyozta, hogy a bevételek növelését az is segíti, hogy a római operaházban vendégül látják Elton John brit popénekes és Bob Dylan amerikai énekes-zeneszerző koncertjét. Ez nem illik bele teljesen az eddigi repertoárunkba, de sokat segíthet a színházon - fogalmazott Carlo Fuortes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.