Zenés színház

Tamino és Ferrando - Budapesten és Bielefeldben

2013.11.26. 12:50
Ajánlom
A varázsfuvola Taminóját Budapesten, a Zeneakadémián énekli, a Così fan tutte Ferrandójaként Bielefeldben mutatkozik be a fiatal magyar tenor, Pataky Potyók Dániel.

A német társulathoz szerződött énekes a német produkcióról szólva elmondta, hogy részben a teátrum 1970-es évekbeli állapotát idézi Susanne Scheerer színpadképe Mozart vígoperájában. A díszletek emlékeztetnek azonban a híres berlini klubra, a Bar25 elnevezésű, vadnyugati szalont imitáló szórakozóhelyre is. A felnőtteknek létesült cirkuszt, a Spree-parti mulatót hulladék fából ácsolták össze, és a leghíresebb sztárok, valamint DJ-k fordultak meg benne.

"A helyről és a bezárásának körülményeiről 2012-ben készült dokumentumfilmet is levetítette nekünk a rendező, Julia Hölscher. Eddig prózai műveket vitt színre, köztük Molnár Ferenc Liliomát, ez az első operarendezése. Elég jól haladunk a próbákkal, a koncepció alapja, hogy a lányok és a fiúk befizetik magukat egy hasonló klubba, hogy eljátsszanak bizonyos szerepeket, ahogy a Bar25-ben lehetett" - tette hozzá az énekes. Mint megjegyezte, nem egyszerű a feladat, mert el kell játszaniuk "civil" önmagukat és a választott szerepeket, Ferrandót és Guglielmót, valamint Dorabellát és Fiordiligit is, ráadásul úgy kell egyensúlyozniuk a kétféle figura között, hogy a közönség is értse, mikor ki kicsoda. Nem kis fizikai erőpróbát jelent a produkció, amelyre biciklizéssel készíti fel magát Pataky Potyók Dániel.

Közben újratanulja A varázsfuvola Taminójának szerepét is, mivel Varró Dániel friss szöveget írt Mozart operájához. "Szórakoztatók a versek, a prozódia sikerült, jól lehet énekelni" - fogamazta meg véleményét az énekes, aki a szerepben december 17-én és 20-án lép a Zeneakadémia Solti-kamaratermének színpadára.

Pataky Potyók Dániel emellett az Erkel Színházban Donizetti művében, A szerelmi bájitalban játssza Nemorinót január végén és február elején, miközben márciusi bielefeldi premierjére is készülnie kell. A Ringetje című produkció Wagner Ring-ciklusának egyestés, ifjúsági változata. "Nagyon várom, a holland Lotte de Beer rendezi, aki Peter Konwitschny asszisztenseként kezdte pályáját. Többen említették, hogy néhány év múlva a könnyebb Wagner-szerepek felé közelíthetek, ez lesz az első kísérlet, amely választ adhat arra, hogy érdemes-e később célba vennem a német irodalmat" - mondta az énekes.

Nemrég új igazgató került a bielefeldi színház élére, aki ugyancsak számít Pataky Potyók Dánielre: kilátásba helyezte, hogy a 2015-16-os évadban is szívesen foglalkoztatná.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.