Zenés színház

Tényleg az Operaház legszebb termébe költözik Ókovács Szilveszter?

2016.02.19. 15:22
Ajánlom
A hvg.hu írta meg, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatója kisajátítaná és saját irodájának rendezné be az Andrássy úti épület talán legszebb helyiségét, a Székely Bertalan termet. Az ügyben megkerestük az Operaházat.

A hvg.hu portálon február 12-én megjelent „Bekoltoztem STOP NE zavarjanak STOP Okovacs Szilveszter” című írás így fogalmaz:

Ókovács Szilveszter főigazgató az Operaház legpatinásabb termét terjeszti ki részben személyes használatra. Olyan, mintha a pápa a Sixtus-kápolnát záratná le magának a Vatikánban irodának. Nem ez az első eset, amikor Ókovács megalomán húzásán még a munkatársak is meglepődnek.

A hír kapcsán megkérdeztük az Operaházat, akik felhívták a figyelmet arra, hogy két éve zajlik az Operaház Andrássy úti épületének funkcióváltó programja, amely a tervek szerint 2018 tavaszára fejeződik be. Kiemelték, hogy ebbe a folyamatba illeszkedik bele a terek új protokolláris funkciókkal való felruházása is, amely kiterjed a Királyi Lépcső kerengőjére, a Székely Bertalan teremre, valamint a Sissi-páholyra és annak folyosói előterére.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter (Fotó/Forrás: Máté Zsolt / MTI)

A tájékoztatás szerint a Székely Bertalan terem ezentúl nemcsak hangversenyek, fogadások, díjátadások vagy nagyobb értekezletek, zenei átvételek helyszíneként szolgál majd, de az Opera főigazgatója is itt tartaná reprezentációs funkcióval kiegészített fontosabb tárgyalásait, fogadná a Házba érkező világsztárokat, valamint a nemzetközi opera- és balett élet vezető személyiségeit. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy az új protokoláris funkció nem befolyásolja a sajtóesemények, klubrendezvények és a hétvégi egyéb események megrendezését a teremben. A legexkluzívabb programok, estek tehát megmaradnak a Székely-teremben, ám a koncerttevékenység (dalestek, kamarakoncertek) az Eiffel Csarnok és idővel a Jókai utcai Zenekari Centrum termeibe kerülnek.

A Székely Bertalan terem átalakításának hírére és arra, hogy Ókovács Szilveszter ide helyezné át irodáját úgy reagáltak, hogy a korábbi főigazgatói szoba zongorája valóban átkerül a Székely-terembe, a terem legendás kandallója mellett pedig egy antik íróasztal helyezkedik majd el a tervek szerint, két alkalmas karosszékkel ünnepélyes dokumentum aláírások céljára. Mögöttük, a sarokban kap helyet az Opera Stratégiai Partnere által rendelkezésre bocsátott Herendi porcelán váza az Operaház díszítésével, amely szintén a korábbi főigazgatói irodából kerül át a Székely terembe.

Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar

Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar (Fotó/Forrás: Nagy Attila, forrás: Magyar Állami Operaház)

A tájékoztatás szerint továbbá az új főigazgatói dolgozószoba a Székely terem és a nagyterem közé kerül, egy eddig előszobaként funkcionáló térbe, aminek két oka van: Az Ybl tervei szerinti I. emeleti Cukrászda, amelyet később főigazgatói irodává alakítottak az intézmény napi működését operatíve irányító főigazgató-helyettes használatába kerül. A korábbi főigazgatói titkársági folyosón található másik két irodát, illetve a kétszemélyes titkárságot, valamint a főzeneigazgatói szoba ajtajáig húzódó folyosót mint váróhelyiséget szintén az operatív munka terepévé alakítják. A főigazgatói iroda-áthelyezés másik oka, hogy a korábbi „előszoba” közvetlenül kapcsolódik a Székely teremhez, így az intézményi stratégiával, kormányzati és külkapcsolatokkal, szakmai reprezentációval, előadás-értékeléssel és kulturális diplomáciával- valamint az ehhez kapcsolódó kommunikációval foglalkozó főigazgató, fizikailag „egy lépéssel” megközelítheti a fogadótermet, valamint hosszas várakoztatás helyett szinte azonnal személyesen fogadhatja az intézmény reprezentatív vendégeit, tárgyalópartnereit a protokoll bejáratnál. Emellett, az új főigazgatói szoba a rendezvények idejére is biztosítaná a nyugodt, zavartalan munkavégzést, ugyanakkor közvetlen kapcsolatot jelentene a színházban zajló próbákkal, előadásokkal, és bármikor összenyitható a proszcénium egyik páholyával.

Nézzen körbe a Székely Bertalan teremben virtuálisan!

Az Operaház biztosította lapunkat arról, hogy a hétvégeken és a nyári időszakban a Székely Bertalan terem és a Királyi Lépcső ugyanúgy látogatható marad a nagyközönség számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.