Zenés színház

Tényleg az Operaház legszebb termébe költözik Ókovács Szilveszter?

2016.02.19. 15:22
Ajánlom
A hvg.hu írta meg, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatója kisajátítaná és saját irodájának rendezné be az Andrássy úti épület talán legszebb helyiségét, a Székely Bertalan termet. Az ügyben megkerestük az Operaházat.

A hvg.hu portálon február 12-én megjelent „Bekoltoztem STOP NE zavarjanak STOP Okovacs Szilveszter” című írás így fogalmaz:

Ókovács Szilveszter főigazgató az Operaház legpatinásabb termét terjeszti ki részben személyes használatra. Olyan, mintha a pápa a Sixtus-kápolnát záratná le magának a Vatikánban irodának. Nem ez az első eset, amikor Ókovács megalomán húzásán még a munkatársak is meglepődnek.

A hír kapcsán megkérdeztük az Operaházat, akik felhívták a figyelmet arra, hogy két éve zajlik az Operaház Andrássy úti épületének funkcióváltó programja, amely a tervek szerint 2018 tavaszára fejeződik be. Kiemelték, hogy ebbe a folyamatba illeszkedik bele a terek új protokolláris funkciókkal való felruházása is, amely kiterjed a Királyi Lépcső kerengőjére, a Székely Bertalan teremre, valamint a Sissi-páholyra és annak folyosói előterére.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter (Fotó/Forrás: Máté Zsolt / MTI)

A tájékoztatás szerint a Székely Bertalan terem ezentúl nemcsak hangversenyek, fogadások, díjátadások vagy nagyobb értekezletek, zenei átvételek helyszíneként szolgál majd, de az Opera főigazgatója is itt tartaná reprezentációs funkcióval kiegészített fontosabb tárgyalásait, fogadná a Házba érkező világsztárokat, valamint a nemzetközi opera- és balett élet vezető személyiségeit. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy az új protokoláris funkció nem befolyásolja a sajtóesemények, klubrendezvények és a hétvégi egyéb események megrendezését a teremben. A legexkluzívabb programok, estek tehát megmaradnak a Székely-teremben, ám a koncerttevékenység (dalestek, kamarakoncertek) az Eiffel Csarnok és idővel a Jókai utcai Zenekari Centrum termeibe kerülnek.

A Székely Bertalan terem átalakításának hírére és arra, hogy Ókovács Szilveszter ide helyezné át irodáját úgy reagáltak, hogy a korábbi főigazgatói szoba zongorája valóban átkerül a Székely-terembe, a terem legendás kandallója mellett pedig egy antik íróasztal helyezkedik majd el a tervek szerint, két alkalmas karosszékkel ünnepélyes dokumentum aláírások céljára. Mögöttük, a sarokban kap helyet az Opera Stratégiai Partnere által rendelkezésre bocsátott Herendi porcelán váza az Operaház díszítésével, amely szintén a korábbi főigazgatói irodából kerül át a Székely terembe.

Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar

Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar (Fotó/Forrás: Nagy Attila, forrás: Magyar Állami Operaház)

A tájékoztatás szerint továbbá az új főigazgatói dolgozószoba a Székely terem és a nagyterem közé kerül, egy eddig előszobaként funkcionáló térbe, aminek két oka van: Az Ybl tervei szerinti I. emeleti Cukrászda, amelyet később főigazgatói irodává alakítottak az intézmény napi működését operatíve irányító főigazgató-helyettes használatába kerül. A korábbi főigazgatói titkársági folyosón található másik két irodát, illetve a kétszemélyes titkárságot, valamint a főzeneigazgatói szoba ajtajáig húzódó folyosót mint váróhelyiséget szintén az operatív munka terepévé alakítják. A főigazgatói iroda-áthelyezés másik oka, hogy a korábbi „előszoba” közvetlenül kapcsolódik a Székely teremhez, így az intézményi stratégiával, kormányzati és külkapcsolatokkal, szakmai reprezentációval, előadás-értékeléssel és kulturális diplomáciával- valamint az ehhez kapcsolódó kommunikációval foglalkozó főigazgató, fizikailag „egy lépéssel” megközelítheti a fogadótermet, valamint hosszas várakoztatás helyett szinte azonnal személyesen fogadhatja az intézmény reprezentatív vendégeit, tárgyalópartnereit a protokoll bejáratnál. Emellett, az új főigazgatói szoba a rendezvények idejére is biztosítaná a nyugodt, zavartalan munkavégzést, ugyanakkor közvetlen kapcsolatot jelentene a színházban zajló próbákkal, előadásokkal, és bármikor összenyitható a proszcénium egyik páholyával.

Nézzen körbe a Székely Bertalan teremben virtuálisan!

Az Operaház biztosította lapunkat arról, hogy a hétvégeken és a nyári időszakban a Székely Bertalan terem és a Királyi Lépcső ugyanúgy látogatható marad a nagyközönség számára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.
Zenés színház kritika

Egy elrajzolt valóságkép karikatúrája – kritika az Aranyoskám című előadásról

Három film-szín-játék és az 1848/49-es eseményeket feldolgozó drámai musical, A tizenötödik után a Madách Színház visszatért a könnyedebb, szórakoztató témákhoz. Az Aranyoskám Szirtes Tamás rendezésében azonban több, mint egyszerű vígjáték: humoros formában beszél elfojtott vágyakról, kudarcokról és az emberi kapcsolatokról.
Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!