Zenés színház

Tíz év után nálunk is báloznak a vámpírok

2007.07.04. 00:00
Ajánlom
Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állítja színre a PS Produkció a Magyar Színház épületében. Az 1997-es bécsi bemutató után Stuttgart, Hamburg, Varsó és Berlin közönsége csodálhatta ezt a minden ízében különleges, fanyar humorú, lenyűgözően látványos, lehengerlően lendületes "musicalbombát".

Eddig 5 millió nézőt vonzott szerte a világon a mára már kultikussá vált vámpírparódia. Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A fordító, Miklós Tibor megtartotta az eredeti szövegkönyv líráját, mondanivalóját, sőt, a magyar nyelv egyedülállóan kedves szófordulataival gazdagította. Dennis Callahan világhírű koreográfus fergeteges táncait csak a magyar előadáson látható elemekkel egészítette ki. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezi. Az előadás kedvéért a Magyar Színház előcsarnoka is megváltozik, szintén Kentaur tervei alapján.

Roman Polanski Párizsban született 1933-ban, de Lengyelországban nevelkedett és tanult. A Krakkói Művészeti Iskola és a híres Állami Film Kollégium hallgatója volt Lodzban. Több rövidfilm után az első nagyfilmes debütációja, a Kés a vízben (1962) a Velencei Filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és Oscarra is jelölték. A Vámpírok bálját – melyben a rendezés mellett a főszerepet is eljátszotta – Angliában mutatták be 1967-ben. Egy évvel később debütált Amerikában, a Rosemary gyermeke című filmjével, melynek forgatókönyvét rögtön Oscar-díjára jelölték. Innentől kezdve Amerika és Európa között "ingázott", dolgozott Mastroiannival, nyert egy Oscart a Kínai negyed című filmjével, majd 1977-ben úgy döntött: kizárólag európai filmes lesz. Megrendezte az Őrület, a Keserű méz és A halál és a lányka című filmeket, 1999-ben a Francia Akadémia "Pris René Clair" életmű díjjal tüntette ki. A 2002-ben készült A zongorista című filmjével elnyerte a legnagyobb filmes díjakat. Színházi rendezőként színpadra állította Alban Berg Lulu című darabját a Spoleto Fesztiválon, Verdi Rigolettoját Müncheni Operában, a Hoffman meséit a Párizsi Bastille Operában. Ő rendezte és játszotta 1981-ben Peter Shaffer Amadeusát először Varsóban, azután Párizsban 1988-ban. Híres filmjének, a Vámpírok báljának musical változatának ősbemutatója 1997. október 4-én volt Bécsben, a Raimund Theaterben.

Polanski - mint mozirajongó- imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. Az ő horrorfilmjük – vallja – nem paródia, hanem mese, mely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta "hóval megcukrozott Albert Einsteint" s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, gondterheltek, van köztük zsidó és homoszexuális vámpír is. A film producerének, Andrew Braunsbergnek támadt az ötlete, hogy a filmből musicalt csináljanak. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga dolgozza át a darabot színpadra, és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből állították össze a társulatot.

A magyarországi bemutatóra tavaly augusztusban kezdték meg a szereplőválogatást, az első próba idén áprilisban volt. A közel ötvenszereplős előadást 2007. szeptember 2-ig láthatja a közönség a Magyar Színházban. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Nagy Sándor, Feke Pál, Andrádi Zsanett, Kovács Nikoletta, Stróbel Dóra, Sánta László, Szemenyei János, Héger Tibor, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid, Bot Gábor, Pavletits Béla, Balog János, Kecskés Tímea, Balogh Anna, Pirgel Dávid, Kamarás Máté, Posta Victor, Dobos Judit, Urbanovits Krisztina, Köves Dóra és Farkas Gábor Attila lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.