Zenés színház

Tíz év után nálunk is báloznak a vámpírok

2007.07.04. 00:00
Ajánlom
Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állítja színre a PS Produkció a Magyar Színház épületében. Az 1997-es bécsi bemutató után Stuttgart, Hamburg, Varsó és Berlin közönsége csodálhatta ezt a minden ízében különleges, fanyar humorú, lenyűgözően látványos, lehengerlően lendületes "musicalbombát".

Eddig 5 millió nézőt vonzott szerte a világon a mára már kultikussá vált vámpírparódia. Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A fordító, Miklós Tibor megtartotta az eredeti szövegkönyv líráját, mondanivalóját, sőt, a magyar nyelv egyedülállóan kedves szófordulataival gazdagította. Dennis Callahan világhírű koreográfus fergeteges táncait csak a magyar előadáson látható elemekkel egészítette ki. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezi. Az előadás kedvéért a Magyar Színház előcsarnoka is megváltozik, szintén Kentaur tervei alapján.

Roman Polanski Párizsban született 1933-ban, de Lengyelországban nevelkedett és tanult. A Krakkói Művészeti Iskola és a híres Állami Film Kollégium hallgatója volt Lodzban. Több rövidfilm után az első nagyfilmes debütációja, a Kés a vízben (1962) a Velencei Filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és Oscarra is jelölték. A Vámpírok bálját – melyben a rendezés mellett a főszerepet is eljátszotta – Angliában mutatták be 1967-ben. Egy évvel később debütált Amerikában, a Rosemary gyermeke című filmjével, melynek forgatókönyvét rögtön Oscar-díjára jelölték. Innentől kezdve Amerika és Európa között "ingázott", dolgozott Mastroiannival, nyert egy Oscart a Kínai negyed című filmjével, majd 1977-ben úgy döntött: kizárólag európai filmes lesz. Megrendezte az Őrület, a Keserű méz és A halál és a lányka című filmeket, 1999-ben a Francia Akadémia "Pris René Clair" életmű díjjal tüntette ki. A 2002-ben készült A zongorista című filmjével elnyerte a legnagyobb filmes díjakat. Színházi rendezőként színpadra állította Alban Berg Lulu című darabját a Spoleto Fesztiválon, Verdi Rigolettoját Müncheni Operában, a Hoffman meséit a Párizsi Bastille Operában. Ő rendezte és játszotta 1981-ben Peter Shaffer Amadeusát először Varsóban, azután Párizsban 1988-ban. Híres filmjének, a Vámpírok báljának musical változatának ősbemutatója 1997. október 4-én volt Bécsben, a Raimund Theaterben.

Polanski - mint mozirajongó- imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. Az ő horrorfilmjük – vallja – nem paródia, hanem mese, mely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta "hóval megcukrozott Albert Einsteint" s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, gondterheltek, van köztük zsidó és homoszexuális vámpír is. A film producerének, Andrew Braunsbergnek támadt az ötlete, hogy a filmből musicalt csináljanak. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga dolgozza át a darabot színpadra, és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből állították össze a társulatot.

A magyarországi bemutatóra tavaly augusztusban kezdték meg a szereplőválogatást, az első próba idén áprilisban volt. A közel ötvenszereplős előadást 2007. szeptember 2-ig láthatja a közönség a Magyar Színházban. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Nagy Sándor, Feke Pál, Andrádi Zsanett, Kovács Nikoletta, Stróbel Dóra, Sánta László, Szemenyei János, Héger Tibor, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid, Bot Gábor, Pavletits Béla, Balog János, Kecskés Tímea, Balogh Anna, Pirgel Dávid, Kamarás Máté, Posta Victor, Dobos Judit, Urbanovits Krisztina, Köves Dóra és Farkas Gábor Attila lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.