Zenés színház

Tíz év után nálunk is báloznak a vámpírok

2007.07.04. 00:00
Ajánlom
Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állítja színre a PS Produkció a Magyar Színház épületében. Az 1997-es bécsi bemutató után Stuttgart, Hamburg, Varsó és Berlin közönsége csodálhatta ezt a minden ízében különleges, fanyar humorú, lenyűgözően látványos, lehengerlően lendületes "musicalbombát".

Eddig 5 millió nézőt vonzott szerte a világon a mára már kultikussá vált vámpírparódia. Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A fordító, Miklós Tibor megtartotta az eredeti szövegkönyv líráját, mondanivalóját, sőt, a magyar nyelv egyedülállóan kedves szófordulataival gazdagította. Dennis Callahan világhírű koreográfus fergeteges táncait csak a magyar előadáson látható elemekkel egészítette ki. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezi. Az előadás kedvéért a Magyar Színház előcsarnoka is megváltozik, szintén Kentaur tervei alapján.

Roman Polanski Párizsban született 1933-ban, de Lengyelországban nevelkedett és tanult. A Krakkói Művészeti Iskola és a híres Állami Film Kollégium hallgatója volt Lodzban. Több rövidfilm után az első nagyfilmes debütációja, a Kés a vízben (1962) a Velencei Filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és Oscarra is jelölték. A Vámpírok bálját – melyben a rendezés mellett a főszerepet is eljátszotta – Angliában mutatták be 1967-ben. Egy évvel később debütált Amerikában, a Rosemary gyermeke című filmjével, melynek forgatókönyvét rögtön Oscar-díjára jelölték. Innentől kezdve Amerika és Európa között "ingázott", dolgozott Mastroiannival, nyert egy Oscart a Kínai negyed című filmjével, majd 1977-ben úgy döntött: kizárólag európai filmes lesz. Megrendezte az Őrület, a Keserű méz és A halál és a lányka című filmeket, 1999-ben a Francia Akadémia "Pris René Clair" életmű díjjal tüntette ki. A 2002-ben készült A zongorista című filmjével elnyerte a legnagyobb filmes díjakat. Színházi rendezőként színpadra állította Alban Berg Lulu című darabját a Spoleto Fesztiválon, Verdi Rigolettoját Müncheni Operában, a Hoffman meséit a Párizsi Bastille Operában. Ő rendezte és játszotta 1981-ben Peter Shaffer Amadeusát először Varsóban, azután Párizsban 1988-ban. Híres filmjének, a Vámpírok báljának musical változatának ősbemutatója 1997. október 4-én volt Bécsben, a Raimund Theaterben.

Polanski - mint mozirajongó- imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. Az ő horrorfilmjük – vallja – nem paródia, hanem mese, mely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta "hóval megcukrozott Albert Einsteint" s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, gondterheltek, van köztük zsidó és homoszexuális vámpír is. A film producerének, Andrew Braunsbergnek támadt az ötlete, hogy a filmből musicalt csináljanak. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga dolgozza át a darabot színpadra, és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből állították össze a társulatot.

A magyarországi bemutatóra tavaly augusztusban kezdték meg a szereplőválogatást, az első próba idén áprilisban volt. A közel ötvenszereplős előadást 2007. szeptember 2-ig láthatja a közönség a Magyar Színházban. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Nagy Sándor, Feke Pál, Andrádi Zsanett, Kovács Nikoletta, Stróbel Dóra, Sánta László, Szemenyei János, Héger Tibor, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid, Bot Gábor, Pavletits Béla, Balog János, Kecskés Tímea, Balogh Anna, Pirgel Dávid, Kamarás Máté, Posta Victor, Dobos Judit, Urbanovits Krisztina, Köves Dóra és Farkas Gábor Attila lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.