Zenés színház

Tíz év után nálunk is báloznak a vámpírok

2007.07.04. 00:00
Ajánlom
Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben állítja színre a PS Produkció a Magyar Színház épületében. Az 1997-es bécsi bemutató után Stuttgart, Hamburg, Varsó és Berlin közönsége csodálhatta ezt a minden ízében különleges, fanyar humorú, lenyűgözően látványos, lehengerlően lendületes "musicalbombát".

Eddig 5 millió nézőt vonzott szerte a világon a mára már kultikussá vált vámpírparódia. Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A fordító, Miklós Tibor megtartotta az eredeti szövegkönyv líráját, mondanivalóját, sőt, a magyar nyelv egyedülállóan kedves szófordulataival gazdagította. Dennis Callahan világhírű koreográfus fergeteges táncait csak a magyar előadáson látható elemekkel egészítette ki. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezi. Az előadás kedvéért a Magyar Színház előcsarnoka is megváltozik, szintén Kentaur tervei alapján.

Roman Polanski Párizsban született 1933-ban, de Lengyelországban nevelkedett és tanult. A Krakkói Művészeti Iskola és a híres Állami Film Kollégium hallgatója volt Lodzban. Több rövidfilm után az első nagyfilmes debütációja, a Kés a vízben (1962) a Velencei Filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és Oscarra is jelölték. A Vámpírok bálját – melyben a rendezés mellett a főszerepet is eljátszotta – Angliában mutatták be 1967-ben. Egy évvel később debütált Amerikában, a Rosemary gyermeke című filmjével, melynek forgatókönyvét rögtön Oscar-díjára jelölték. Innentől kezdve Amerika és Európa között "ingázott", dolgozott Mastroiannival, nyert egy Oscart a Kínai negyed című filmjével, majd 1977-ben úgy döntött: kizárólag európai filmes lesz. Megrendezte az Őrület, a Keserű méz és A halál és a lányka című filmeket, 1999-ben a Francia Akadémia "Pris René Clair" életmű díjjal tüntette ki. A 2002-ben készült A zongorista című filmjével elnyerte a legnagyobb filmes díjakat. Színházi rendezőként színpadra állította Alban Berg Lulu című darabját a Spoleto Fesztiválon, Verdi Rigolettoját Müncheni Operában, a Hoffman meséit a Párizsi Bastille Operában. Ő rendezte és játszotta 1981-ben Peter Shaffer Amadeusát először Varsóban, azután Párizsban 1988-ban. Híres filmjének, a Vámpírok báljának musical változatának ősbemutatója 1997. október 4-én volt Bécsben, a Raimund Theaterben.

Polanski - mint mozirajongó- imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. Az ő horrorfilmjük – vallja – nem paródia, hanem mese, mely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta "hóval megcukrozott Albert Einsteint" s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, gondterheltek, van köztük zsidó és homoszexuális vámpír is. A film producerének, Andrew Braunsbergnek támadt az ötlete, hogy a filmből musicalt csináljanak. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga dolgozza át a darabot színpadra, és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből állították össze a társulatot.

A magyarországi bemutatóra tavaly augusztusban kezdték meg a szereplőválogatást, az első próba idén áprilisban volt. A közel ötvenszereplős előadást 2007. szeptember 2-ig láthatja a közönség a Magyar Színházban. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Nagy Sándor, Feke Pál, Andrádi Zsanett, Kovács Nikoletta, Stróbel Dóra, Sánta László, Szemenyei János, Héger Tibor, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid, Bot Gábor, Pavletits Béla, Balog János, Kecskés Tímea, Balogh Anna, Pirgel Dávid, Kamarás Máté, Posta Victor, Dobos Judit, Urbanovits Krisztina, Köves Dóra és Farkas Gábor Attila lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.