Zenés színház

Tíz hónap az iskolában és az operában

2008.12.16. 00:00
Ajánlom
A kultúrák közti párbeszéd évében francia, holland, olasz fiatalok mellett magyarok is részt vettek a programban, amelynek eredményét, a Veronából vagy máshonnan című mai Rómeó és Júlia-adaptációt csütörtöktől adják elő a párizsi operaházban.

Az Opera Bastille Amfiteátrumában a budapesti Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium növendékei képviselik Magyarországot, akik átlagos, nem ének-zene tagozatos középiskolások. A tíz hónapig tartó "próbaidőszakban" Didier Grojsman és Armelle Cornillon koreográfus minden hónapban Budapesten töltött egy hétvégét, a közbeeső időben pedig Nagyszentpéteri Miklós és Kaposy Gergely gyakorolt a húsz gimnazistával és szakközépiskolással, a "főpróbakéthetet", azaz az utolsó 15 napot pedig együtt tölti a négy csapat Párizsban.

Az Opera Bastille a Tíz hónap az iskolában és az operában című programot 1991-ben indította azért, hogy minél több gyerekkel ismertessék meg az opera műfaját, az operaházak működését. Kezdetben a fővárosban és környékén, Versailles és Créteil iskoláival működtek együtt. Franciaországban főleg hátrányos helyzetű gyerekek, bevándorlók vagy fogyatékossággal élők a célcsoport. Az Európai Unió bővítésekor merült fel az ötlet, hogy A Magyar Állami Operaház elsőként csatlakozott az Opéra National de Paris év eleji felhívásához, amely mellett még a holland MUZtheater de Zaandam és az olasz Teatro Lirico de Cagliari vesz részt a projektben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.