Zenés színház

Tizennégy bemutató Szegeden

2013.09.06. 16:20
Ajánlom
Anyagilag nehéz évad elé néz a Szegedi Nemzeti Színház, ennek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan tizennégy bemutatót tartanak - jelentette be az évadnyitó társulati ülésen az idén ismét öt évre megválasztott főigazgató.

Gyüdi Sándor elmondta: a 2013/14-es évad repertoárján három opera, egy klasszikus operett, két balett, hat - három magyar és három külföldi - színmű, valamint két gyerekdarab szerepel. A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet a Kisszínházban állítanak színpadra.

A premierek és a dátumok időnként összefüggenek - mondta a direktor, ugyanis a magyar dráma napján láthatja a közönség Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát, Verdi születésének kétszázadik évfordulóján a Simon Boccanegra című operát, Bálint napon mutatják be Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját, és a költészet napján állítják színpadra Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. A színház a bemutatók mellett egy fesztivál rendezésében is részt vesz: az évek óta nagy sikerrel futó Armel Nemzetközi Operafesztiválnak idén is egyik helyszíne lesz a teátrum.

A rendezői gárda is színesnek ígérkezik az évadban - mondta Gyüdi Sándor. Az álladó rendező, Bodolay Géza mellett operát állít színpadra Juronics Tamás is. Mellettük Sándor János és Keresztes Attila, valamint Ács János, Ádám Tamás, Hollós Gábor, Toronykői Attila, Szarka János és Bagó Bertalan is dolgozik majd Szegeden.

A direktor az évadnyitón szólt a színház anyagi helyzetéről is. Elmondta, hogy a költségvetés 2013-ban 51 millió forinttal kevesebb, mint 2011-ben volt, ami jelentős összeg. A bevétel ennyivel csökkent, a hiány azonban ennél nagyobb, hiszen a kiadások nőttek. A teátrum éves összköltségvetése 1,2 milliárd forint, amelynek háromnegyedét a bér és üzemeltetési költségek teszik ki, így mindössze 300 millió forint marad a műsor összeállítására. A hiányzó összeg tehát több mint két darab költségeit jelenti, ennek ellenére azonban nem lesz kevesebb bemutató, hiszen az negatív spirálba húzná a színházat. Kevesebb bemutatóval kevesebb néző lenne, és ez kevesebb bevételt eredményezne - magyarázta.

Ennek ellenére Gyüdi Sándor több dologban bízik: elsőként abban, hogy a nemzeti színházak rendszere még nem állt be, és meg kell fogalmazni a tapasztalatokat, érvényesíteni az érdekeiket. Ezzel kapcsolatban szeptember 9-én a nemzeti színházak igazgatói megbeszélést tartanak. Másodszor abban, hogy a város felelősséggel kezeli a helyzetet, és továbbra is támogatja a színházat. "Emellett magunkban bízhatunk, abban, hogy a munkánk értékes és társadalmilag hasznos" - tette hozzá.

A színház idén egy új elismerési rendszert is elindított a műszak dolgozói számára, így az évadnyitón a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet kapott Eperjesi Ferencné, Nagy Mihály és Várszegi Ottó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.