Zenés színház

Tizennégy bemutató Szegeden

2013.09.06. 16:20
Ajánlom
Anyagilag nehéz évad elé néz a Szegedi Nemzeti Színház, ennek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan tizennégy bemutatót tartanak - jelentette be az évadnyitó társulati ülésen az idén ismét öt évre megválasztott főigazgató.

Gyüdi Sándor elmondta: a 2013/14-es évad repertoárján három opera, egy klasszikus operett, két balett, hat - három magyar és három külföldi - színmű, valamint két gyerekdarab szerepel. A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet a Kisszínházban állítanak színpadra.

A premierek és a dátumok időnként összefüggenek - mondta a direktor, ugyanis a magyar dráma napján láthatja a közönség Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát, Verdi születésének kétszázadik évfordulóján a Simon Boccanegra című operát, Bálint napon mutatják be Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját, és a költészet napján állítják színpadra Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. A színház a bemutatók mellett egy fesztivál rendezésében is részt vesz: az évek óta nagy sikerrel futó Armel Nemzetközi Operafesztiválnak idén is egyik helyszíne lesz a teátrum.

A rendezői gárda is színesnek ígérkezik az évadban - mondta Gyüdi Sándor. Az álladó rendező, Bodolay Géza mellett operát állít színpadra Juronics Tamás is. Mellettük Sándor János és Keresztes Attila, valamint Ács János, Ádám Tamás, Hollós Gábor, Toronykői Attila, Szarka János és Bagó Bertalan is dolgozik majd Szegeden.

A direktor az évadnyitón szólt a színház anyagi helyzetéről is. Elmondta, hogy a költségvetés 2013-ban 51 millió forinttal kevesebb, mint 2011-ben volt, ami jelentős összeg. A bevétel ennyivel csökkent, a hiány azonban ennél nagyobb, hiszen a kiadások nőttek. A teátrum éves összköltségvetése 1,2 milliárd forint, amelynek háromnegyedét a bér és üzemeltetési költségek teszik ki, így mindössze 300 millió forint marad a műsor összeállítására. A hiányzó összeg tehát több mint két darab költségeit jelenti, ennek ellenére azonban nem lesz kevesebb bemutató, hiszen az negatív spirálba húzná a színházat. Kevesebb bemutatóval kevesebb néző lenne, és ez kevesebb bevételt eredményezne - magyarázta.

Ennek ellenére Gyüdi Sándor több dologban bízik: elsőként abban, hogy a nemzeti színházak rendszere még nem állt be, és meg kell fogalmazni a tapasztalatokat, érvényesíteni az érdekeiket. Ezzel kapcsolatban szeptember 9-én a nemzeti színházak igazgatói megbeszélést tartanak. Másodszor abban, hogy a város felelősséggel kezeli a helyzetet, és továbbra is támogatja a színházat. "Emellett magunkban bízhatunk, abban, hogy a munkánk értékes és társadalmilag hasznos" - tette hozzá.

A színház idén egy új elismerési rendszert is elindított a műszak dolgozói számára, így az évadnyitón a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet kapott Eperjesi Ferencné, Nagy Mihály és Várszegi Ottó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.