Zenés színház

Tízezrekkel nyitott az Erkel

2013.11.15. 22:58
Ajánlom
A felújítás után november 7-én ünnepélyesen átadott Erkel Színházat megnyitó fesztivál eseményei tömegeket vonzottak.

A hat évig bezárt Erkel Színház felújítását január elején kezdte meg a Laki Zrt. mint kivitelező, a Zoboki-Demeter és Társai tervei alapján. A színházban az Erkel születésének évfordulójára időzített hivatalos átadásig két alkalommal zajlott az első próbaüzem alatt művészi munka: a tavaszi hónapok ideiglenes játszásának 72 előadását 104 ezer fizető néző látta, az OperaKaland Hunyadi-előadásain pedig 29 ezer diák vett részt. A második próbaüzem októberi OperaKaland-sorozatát 122 város 300 középiskolájának 25 ezer tanulója látta, a Háry-program most performansz-pályázattal folytatódik.

A színházat a felújítás végeztével hivatalosan az Erkel-Feszt nyitotta - az eseménysorozat november 7-én, a Magyar Opera Napján felolvasószínházzal, könyvbemutatóval, kiállítással, retrospektív kiadvánnyal, szabadtéri koncerttel, M. Tóth Géza Oscar-nominált rendező operatörténeti filmjének bemutatójával és monstre nyitógálával indult. Az Erkel Színház újranyitásának másnapján, Ákos Karcolatok című unplugged koncertje avatta fel újra a házat a könnyű múzsa számára, majd 9-én az Opera társulata kettős operapremierrel, a Mario és a varázsló illetve A kékszakállú herceg vára egy estén műsorra tűzött új, merész rendezéseivel lépett a közönség elé. Záróeseményként az Árnyalatok táncest került színpadra partner-együttesek, többek között a Honvéd Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-művészeinek közreműködésével. Az Erkel-Feszt négy napjának teljes nézőszáma meghaladta a hatezret - még a november 5-i operafőpróbára is több száz érdeklődő érkezett. Az ingyenes programokra túljelentkezés volt, az Erkel Ferencről szóló vadonatúj dráma rádiófelvételén a 335 négyzetméteres büfében kialakított száz fős nézőteret bővíteni kellett, a szabadtéri koncertet pedig saját közönsége mellett minden, a gálaestre érkező vendég teljes egészében, vagy részleteiben megtekintette. Az est közvetítését 55 054 televízión nézték végig, az Opera stratégiai partnere, az MTVA tájékoztatása szerint az adásfolyam alatt elért közönség 787 514 fő volt a Duna Televízió programján.

Az Erkel Színház repertoárján novembertől a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást: e hónapban a Rigolettót és a Carment újra az Erkelben láthatja a közönség. November 29-én azonban unikális sorozattal kezdődik meg a vidéki, illetve határon túli színházak vendégjátéka. Elsőként a Kolozsvári Magyar Opera érkezik három ritkán játszott Verdi-operával. A 200 éve született szerző Schiller-drámák alapján íródott művei: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller kerül színre, a különleges sorozat művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. A színpadkép egységes vizuális világát Csíki Csaba 15 absztrakt körplasztikája teremti meg, ezek a három előadásban háromféle elrendezésben lesznek színen. A fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d'Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

Az operaelőadások sorát a 15-i Wagner200 hangverseny színesíti, az Opera Wagner-éve eseményeinek lezárásaként. Az Erkel Színházban az Opera stratégiai partnere, az MTVA együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est szólistái: Németh Judit és Kovácsházi István lesznek. Részletek csendülnek fel többek közt a Parsifalból és Az istenek alkonyából, illetve felhangzik a Magyarországon szinte sohasem hallható ifjúkori, ám már Ring-motívumokat előlegző Columbus-nyitány. A karmesteri pulpituson a világhírű dirigens, Stefan Soltész irányítja majd a különleges estét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.