Zenés színház

Tízezrekkel nyitott az Erkel

2013.11.15. 22:58
Ajánlom
A felújítás után november 7-én ünnepélyesen átadott Erkel Színházat megnyitó fesztivál eseményei tömegeket vonzottak.

A hat évig bezárt Erkel Színház felújítását január elején kezdte meg a Laki Zrt. mint kivitelező, a Zoboki-Demeter és Társai tervei alapján. A színházban az Erkel születésének évfordulójára időzített hivatalos átadásig két alkalommal zajlott az első próbaüzem alatt művészi munka: a tavaszi hónapok ideiglenes játszásának 72 előadását 104 ezer fizető néző látta, az OperaKaland Hunyadi-előadásain pedig 29 ezer diák vett részt. A második próbaüzem októberi OperaKaland-sorozatát 122 város 300 középiskolájának 25 ezer tanulója látta, a Háry-program most performansz-pályázattal folytatódik.

A színházat a felújítás végeztével hivatalosan az Erkel-Feszt nyitotta - az eseménysorozat november 7-én, a Magyar Opera Napján felolvasószínházzal, könyvbemutatóval, kiállítással, retrospektív kiadvánnyal, szabadtéri koncerttel, M. Tóth Géza Oscar-nominált rendező operatörténeti filmjének bemutatójával és monstre nyitógálával indult. Az Erkel Színház újranyitásának másnapján, Ákos Karcolatok című unplugged koncertje avatta fel újra a házat a könnyű múzsa számára, majd 9-én az Opera társulata kettős operapremierrel, a Mario és a varázsló illetve A kékszakállú herceg vára egy estén műsorra tűzött új, merész rendezéseivel lépett a közönség elé. Záróeseményként az Árnyalatok táncest került színpadra partner-együttesek, többek között a Honvéd Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-művészeinek közreműködésével. Az Erkel-Feszt négy napjának teljes nézőszáma meghaladta a hatezret - még a november 5-i operafőpróbára is több száz érdeklődő érkezett. Az ingyenes programokra túljelentkezés volt, az Erkel Ferencről szóló vadonatúj dráma rádiófelvételén a 335 négyzetméteres büfében kialakított száz fős nézőteret bővíteni kellett, a szabadtéri koncertet pedig saját közönsége mellett minden, a gálaestre érkező vendég teljes egészében, vagy részleteiben megtekintette. Az est közvetítését 55 054 televízión nézték végig, az Opera stratégiai partnere, az MTVA tájékoztatása szerint az adásfolyam alatt elért közönség 787 514 fő volt a Duna Televízió programján.

Az Erkel Színház repertoárján novembertől a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást: e hónapban a Rigolettót és a Carment újra az Erkelben láthatja a közönség. November 29-én azonban unikális sorozattal kezdődik meg a vidéki, illetve határon túli színházak vendégjátéka. Elsőként a Kolozsvári Magyar Opera érkezik három ritkán játszott Verdi-operával. A 200 éve született szerző Schiller-drámák alapján íródott művei: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller kerül színre, a különleges sorozat művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. A színpadkép egységes vizuális világát Csíki Csaba 15 absztrakt körplasztikája teremti meg, ezek a három előadásban háromféle elrendezésben lesznek színen. A fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d'Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

Az operaelőadások sorát a 15-i Wagner200 hangverseny színesíti, az Opera Wagner-éve eseményeinek lezárásaként. Az Erkel Színházban az Opera stratégiai partnere, az MTVA együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est szólistái: Németh Judit és Kovácsházi István lesznek. Részletek csendülnek fel többek közt a Parsifalból és Az istenek alkonyából, illetve felhangzik a Magyarországon szinte sohasem hallható ifjúkori, ám már Ring-motívumokat előlegző Columbus-nyitány. A karmesteri pulpituson a világhírű dirigens, Stefan Soltész irányítja majd a különleges estét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.