Zenés színház

Tízezrekkel nyitott az Erkel

2013.11.15. 22:58
Ajánlom
A felújítás után november 7-én ünnepélyesen átadott Erkel Színházat megnyitó fesztivál eseményei tömegeket vonzottak.

A hat évig bezárt Erkel Színház felújítását január elején kezdte meg a Laki Zrt. mint kivitelező, a Zoboki-Demeter és Társai tervei alapján. A színházban az Erkel születésének évfordulójára időzített hivatalos átadásig két alkalommal zajlott az első próbaüzem alatt művészi munka: a tavaszi hónapok ideiglenes játszásának 72 előadását 104 ezer fizető néző látta, az OperaKaland Hunyadi-előadásain pedig 29 ezer diák vett részt. A második próbaüzem októberi OperaKaland-sorozatát 122 város 300 középiskolájának 25 ezer tanulója látta, a Háry-program most performansz-pályázattal folytatódik.

A színházat a felújítás végeztével hivatalosan az Erkel-Feszt nyitotta - az eseménysorozat november 7-én, a Magyar Opera Napján felolvasószínházzal, könyvbemutatóval, kiállítással, retrospektív kiadvánnyal, szabadtéri koncerttel, M. Tóth Géza Oscar-nominált rendező operatörténeti filmjének bemutatójával és monstre nyitógálával indult. Az Erkel Színház újranyitásának másnapján, Ákos Karcolatok című unplugged koncertje avatta fel újra a házat a könnyű múzsa számára, majd 9-én az Opera társulata kettős operapremierrel, a Mario és a varázsló illetve A kékszakállú herceg vára egy estén műsorra tűzött új, merész rendezéseivel lépett a közönség elé. Záróeseményként az Árnyalatok táncest került színpadra partner-együttesek, többek között a Honvéd Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-művészeinek közreműködésével. Az Erkel-Feszt négy napjának teljes nézőszáma meghaladta a hatezret - még a november 5-i operafőpróbára is több száz érdeklődő érkezett. Az ingyenes programokra túljelentkezés volt, az Erkel Ferencről szóló vadonatúj dráma rádiófelvételén a 335 négyzetméteres büfében kialakított száz fős nézőteret bővíteni kellett, a szabadtéri koncertet pedig saját közönsége mellett minden, a gálaestre érkező vendég teljes egészében, vagy részleteiben megtekintette. Az est közvetítését 55 054 televízión nézték végig, az Opera stratégiai partnere, az MTVA tájékoztatása szerint az adásfolyam alatt elért közönség 787 514 fő volt a Duna Televízió programján.

Az Erkel Színház repertoárján novembertől a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást: e hónapban a Rigolettót és a Carment újra az Erkelben láthatja a közönség. November 29-én azonban unikális sorozattal kezdődik meg a vidéki, illetve határon túli színházak vendégjátéka. Elsőként a Kolozsvári Magyar Opera érkezik három ritkán játszott Verdi-operával. A 200 éve született szerző Schiller-drámák alapján íródott művei: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller kerül színre, a különleges sorozat művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. A színpadkép egységes vizuális világát Csíki Csaba 15 absztrakt körplasztikája teremti meg, ezek a három előadásban háromféle elrendezésben lesznek színen. A fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d'Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

Az operaelőadások sorát a 15-i Wagner200 hangverseny színesíti, az Opera Wagner-éve eseményeinek lezárásaként. Az Erkel Színházban az Opera stratégiai partnere, az MTVA együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est szólistái: Németh Judit és Kovácsházi István lesznek. Részletek csendülnek fel többek közt a Parsifalból és Az istenek alkonyából, illetve felhangzik a Magyarországon szinte sohasem hallható ifjúkori, ám már Ring-motívumokat előlegző Columbus-nyitány. A karmesteri pulpituson a világhírű dirigens, Stefan Soltész irányítja majd a különleges estét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.