Zenés színház

Több előadás is elmarad a Budapesti Wagner-napokon

2023.02.14. 11:45
Ajánlom
Fischer Ádám videóüzenetben tudatta a közönséggel, hogy az idei Budapesti Wagner-napokon csupán a Ringet tartják meg, a többi tervezett előadás elmarad.

A Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám videóüzenetben jelentette be, hogy az idei évben elmarad a Budapesti Wagner-napokon A nürnbergi mesterdalnokok felújítása, valamint a Parsifal részleteiből tervezett koncert és Bo Skovhus dalestje. A Müpa honlapján is megjelent a változás, habár valamennyi elmaradó előadás már most telt házas volt. Csupán A nibelung gyűrűje-ciklust tartják meg, június 15. és 18. között.

„Ez természetesen nem a mi döntésünk, a Müpa államilag finanszírozott és kontrollált intézmény,

és mikor »felülről« az az utasítás jön, hogy az előadásoknak el kell maradniuk, akkor el kell maradniuk.

Nagyon sajnálom, hogy a kollégáim szemében is elveszítettem a hitelességemet, hiszen meggyőztem őket, hogy jöjjenek Budapestre, tegyék szabaddá magukat a fesztiválra, és most nem tudjuk megtartani azokat az előadásokat, amelyekre két éve készültek. De még jobban sajnálom a közönséget, és azokat a követőinket, akik évek óta mindig eljönnek a tengerentúlról. Tudom, milyen nehéz nekik, már megszervezték az utazást, megvették a jegyeket, és most mindent újra kell tervezniük.

Mégis arra kérem őket, higgyenek továbbra is a Budapesti Wagner-napokban, és maradjanak hűségesek hozzánk.

Csak annyit ígérhetek, hogy megteszek mindent, hogy a Ring idén is ugyanazt az élményt nyújtsa nekik, mint minden évben. Azt ígérték nekem, hogy a 2024/25-ös évadban a fesztivál minden tervezett előadását meg tudjuk tartani. Nem tudom, mennyit jelent egy ígéret a mai Magyarországon, de megteszek minden tőlem telhetőt, hogy megőrizzem a Wagner-napok elismertségét, hogy amit tizenöt éven át felépítettünk, ne vesszen el ilyen hirtelen.”

Fischer Ádám később eltávolította a videót, és az alábbit tette közzé:

Az elmaradó előadások kapcsán a Müpa az alábbi közleményt tette:

„Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági környezet lehetséges kockázatait figyelembe véve a Müpa 2023 júniusában az előzetesen meghirdetetthez képest szerényebb, de továbbra is világsztárokban bővelkedő, kiemelkedő színvonalú programmal rendezi meg a Budapesti Wagner-napokat.

A fesztivál biztonságos financiális megvalósíthatósága érdekében A nürnbergi mesterdalnokok 2023. június 4-re és június 21-re meghirdetett két előadása, Bo Skovhus 2023. június 14-i Mahler-dalestje, valamint a Parsifal című opera részleteiből összeállított 2023. június 23-i koncertszerű előadás elmarad.

A megváltott jegyek visszaváltására az előadások dátumát követő naptól számított 30. napig, a Wagner+ bérlet esetében pedig 2023. július 23-ig van lehetőség az erre kialakított weboldalon, valamint személyesen – a korlátozott nyári nyitvatartási idő figyelembe vételével – a Müpa állandó jegypénztáraiban.

A változás a Budapesti Wagner-napok többi programját nem érinti: a Müpa az előzetesen meghirdetett, nemzetközi sztárszólistákat felvonultató szereposztással mutatja be A Nibelung gyűrűje június 15-18. közötti négy előadását Hartmut Schörghofer 2019-ben technikailag felújított rendezésében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével, Fischer Ádám vezényletével.”

Fejléckép: Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napokon (fotó/forrás: Nagy Attila / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Egy rendhagyó névnap, pálinkával – megérkezett Hajdu Szabolcs új filmjének előzetese

Március 14-én debütál a mozikban a Kálmán-nap című film, Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja, amelyben a rendező az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségeket és morális dilemmákat mutatja be.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.
Zenés színház kritika

A női csábítás démoni ereje

Hiánypótló feladatot töltött be a Magyar Állami Operaház: bár Dvořák Ruszalkája a nemzetközi operaszínpadok kedvelt darabja, az intézmény saját produkcióban sosem játszotta még. A február 2-i előadáson jártunk.