Zenés színház

Több előadás is elmarad a Budapesti Wagner-napokon

2023.02.14. 11:45
Ajánlom
Fischer Ádám videóüzenetben tudatta a közönséggel, hogy az idei Budapesti Wagner-napokon csupán a Ringet tartják meg, a többi tervezett előadás elmarad.

A Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám videóüzenetben jelentette be, hogy az idei évben elmarad a Budapesti Wagner-napokon A nürnbergi mesterdalnokok felújítása, valamint a Parsifal részleteiből tervezett koncert és Bo Skovhus dalestje. A Müpa honlapján is megjelent a változás, habár valamennyi elmaradó előadás már most telt házas volt. Csupán A nibelung gyűrűje-ciklust tartják meg, június 15. és 18. között.

„Ez természetesen nem a mi döntésünk, a Müpa államilag finanszírozott és kontrollált intézmény,

és mikor »felülről« az az utasítás jön, hogy az előadásoknak el kell maradniuk, akkor el kell maradniuk.

Nagyon sajnálom, hogy a kollégáim szemében is elveszítettem a hitelességemet, hiszen meggyőztem őket, hogy jöjjenek Budapestre, tegyék szabaddá magukat a fesztiválra, és most nem tudjuk megtartani azokat az előadásokat, amelyekre két éve készültek. De még jobban sajnálom a közönséget, és azokat a követőinket, akik évek óta mindig eljönnek a tengerentúlról. Tudom, milyen nehéz nekik, már megszervezték az utazást, megvették a jegyeket, és most mindent újra kell tervezniük.

Mégis arra kérem őket, higgyenek továbbra is a Budapesti Wagner-napokban, és maradjanak hűségesek hozzánk.

Csak annyit ígérhetek, hogy megteszek mindent, hogy a Ring idén is ugyanazt az élményt nyújtsa nekik, mint minden évben. Azt ígérték nekem, hogy a 2024/25-ös évadban a fesztivál minden tervezett előadását meg tudjuk tartani. Nem tudom, mennyit jelent egy ígéret a mai Magyarországon, de megteszek minden tőlem telhetőt, hogy megőrizzem a Wagner-napok elismertségét, hogy amit tizenöt éven át felépítettünk, ne vesszen el ilyen hirtelen.”

Fischer Ádám később eltávolította a videót, és az alábbit tette közzé:

Az elmaradó előadások kapcsán a Müpa az alábbi közleményt tette:

„Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági környezet lehetséges kockázatait figyelembe véve a Müpa 2023 júniusában az előzetesen meghirdetetthez képest szerényebb, de továbbra is világsztárokban bővelkedő, kiemelkedő színvonalú programmal rendezi meg a Budapesti Wagner-napokat.

A fesztivál biztonságos financiális megvalósíthatósága érdekében A nürnbergi mesterdalnokok 2023. június 4-re és június 21-re meghirdetett két előadása, Bo Skovhus 2023. június 14-i Mahler-dalestje, valamint a Parsifal című opera részleteiből összeállított 2023. június 23-i koncertszerű előadás elmarad.

A megváltott jegyek visszaváltására az előadások dátumát követő naptól számított 30. napig, a Wagner+ bérlet esetében pedig 2023. július 23-ig van lehetőség az erre kialakított weboldalon, valamint személyesen – a korlátozott nyári nyitvatartási idő figyelembe vételével – a Müpa állandó jegypénztáraiban.

A változás a Budapesti Wagner-napok többi programját nem érinti: a Müpa az előzetesen meghirdetett, nemzetközi sztárszólistákat felvonultató szereposztással mutatja be A Nibelung gyűrűje június 15-18. közötti négy előadását Hartmut Schörghofer 2019-ben technikailag felújított rendezésében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével, Fischer Ádám vezényletével.”

Fejléckép: Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napokon (fotó/forrás: Nagy Attila / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.