Zenés színház

Tök halleluja

2006.03.18. 00:00
Ajánlom
Nem ciki az aerobikzokni, a felhajtott farmer, a kitűző. Hódít a retro. Az ABBA Mania évek óta sikerrel fut a West Enden. A Győri Nemzeti Színházban bemutatott Rongyláb című musical is ebbe a zenei vonulatba tartozik, hiszen alapja az azonos című, 1984-ben készült film.

Jelenet az előadásból

Ren (Szemenyei János) és édesanyja (Janisch Éva) Chicagóból Beaumontba, egy unalmas kisvárosba költöznek, ahol mindent és mindenkit Moore tiszteletes (Forgács Péter) irányít. Illetve majdnem mindenkit, mert lánya, Ariel (Szűcs Kinga) lázad ellene: egyetemre akar menni, és olyan fiúval jár, akit apja nem néz jó szemmel. (A Pörneczi Attila alakította Chucknak, a „helyi menő csávó” prototípusának valóban kevés lányos apa örülne). De Ariel figyelmét hamar felkelti Ren, aki egy sokkal pezsgőbb, érdekesebb világból érkezett, és természetesen egymásba szeretnek. A történet folyamán még egy pár talál egymásra: a nagyszájú Rusty (Csonka Tünde) és Willard (Nagy Balázs), aki kénytelen rejtegetni „szégyellnivaló” titkát, azt, hogy nem tud táncolni. A tánc egyébként is tiltott szórakozás a kisvárosban, mivel évekkel ezelőtt néhány tinédzser, köztük a tiszteletes fia is, egy buliból hazafelé tartva autóbalesetet szenvedett és a folyóba fulladt. Ren azonban meggyőzi Moore-t, aki belátja tévedését, és ismét szabad lesz a tánc.

A darab több helyszínen játszódik: benzinkútnál, templomban, iskolában, Moore-ék és Warnickerék házában (itt lakik Ren és anyja), folyó- vagy tóparton, folyón átívelő vasúti hídnál, a (pajtából átalakított?) Moondance diszkóban, a városházán. Ezeket a gyors váltásokat realista díszlettel nem lehetne megoldani. Bátonyi György néhány jellemző tárggyal jelzi, hol járunk, van itt papírmasé autó és igazi motor is. Jó szolgálatot tesznek a függönyök, amelyre felhőkarcolókat és kék eget vetítenek, szobabelsőt festenek, illetve a vasfüggöny, amely könnyedén alakul át magas híddá.

A jelmezekből (Kemenesi Tünde) nehéz megítélni, mikor játszódik a cselekmény. Moore tiszteletes öltözéke időtlen, feleségének ruhája inkább az ötvenes éveket idézi szabásvonalában, a lányok a hetvenes évek végének divatja szerint öltöznek. Nem mindennapi vizuális benyomást kelt Roger Dunbar edző (Fésűs Tamás) zokniba húzott, testhez tapadó melegítőalsójához felvett zakójában és nyakkendőjében.

Az SZFE-en tavaly diplomázott Szemenyei János színészi képességeit és rendkívüli muzikalitását már ismerhettük, tánckészségét megmutatta a Volt egyszer egy csapat-ban – ebben az alakításban ezeket csak megerősítette, sőt új oldaláról is megmutatkozott: rapperként. Az előadás másik kiváló énekes és színészi teljesítményét Forgács Péter nyújtja. Az ő Moore-ja nem egy Biblia-övezeti bigott tiszteletes, hanem egy apa, aki fia halálát követően bezárkózik, és ebből következik túlzott féltése. Nagy Balázs tutyimutyi Willardja, Mézes Violetta és Bende Ildikó köztiszteletben álló asszonyságai (akik azért még megnézik a kisportolt Baywatch-fiúkat) az előadás humorral teli karakterfigurái. (Valószínűleg az ifjabb generáció már nem érti, mi abban a vicces, hogy az egyik piros fürdőnadrágos fiú Forgács Péter hangján Mitch Buchananként mutatkozik be.) A lányokat játszók igencsak visszafogottak. Nekem egy hős kell – énekli Szűcs Kinga, egy hamburgerből Boticelli Vénuszához hasonlóan kilépve. A zsinórpadlásról több példányban ereszkedik le Pókember, feltűnik a színpadon Superman, a színésznőből azonban hiányzik a dalhoz illő dinamizmus.

A koreográfia a Bakó Gábortól már megszokott ötletességű, viszont Szemenyei John Travolta klasszikus, Szombat esti lázat idéző és indokolatlanul sokszor ismételt mozdulatai modorosak. Egyáltalán nem papírízűek a dialógusok, Zöldi Gergely dalszövegei hozzák a megszokott magas színvonalat.

Mindenképpen vegyenek jegyet az előadásra azok, akik szeretik a Szombat esti lázat, a Grease-t, a Flashdance-t; akik, ha meghallják a rádióban az I need a hero-t vagy a Footloose-t, azonnal feltekerik a hangerőt; vagy akik kedvelik az amerikaiközépiskolás-filmek humorát és könnyed romantikáját. De azok is, akik nem.

(2006. március 12. Győri Nemzeti Színház; Dean Pitchford – Walter Bobbie – Tom Snow: Rongyláb (Footloose); Ren McCormack: Szemenyei János, Ethel McCormack:Janisch Éva, Shaw Moore: Forgács Péter, Vivien Moore: Ajtai Beáta, Ariel Moore: Szűcs Kinga, Rusty: Csonka Tünde, Urleen: Nyári Darinka, Wendy Jo: Várkonyi Andrea, Willard Hewitt: Nagy Balázs, Lulu Warnicker: Mézes Violetta, Eleonor Dunbar: Bende Ildikó; díszlet: Bátonyi György; jelmez: Kemenesi Tünde; koreográfus: Bakó Gábor; vez.: Boldog Iván; rend.: Bőhm György)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.