Zenés színház

„Tömjénfüst és hagymaszag”

2006.06.09. 00:00
Ajánlom
Az Élet és Irodalom élénk figyelemmel kíséri az Operaház körül kialakult válságot. A hetilap ma megjelent száma Kovalik Balázs operarendező hosszú írását közli Tömjénfüst és hagymaszag címmel.

„Szó sincs zenéről. Egy szó sem esik a művészetről. (…) A döntnökök, a szuperstratégák és választott uralkodók valójában nem szeretik az operát, nem is értik azt, de leginkább mérhetetlenül unják. Ám mivel „nemzeti kincs”, „kulturális örökség” forog kockán, mindenki, érzi, ezt az ellenszenvet beismerni, kimondani nem volna ildomos. Úgy is mondhatnánk: hazudnak” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Kovalik a továbbiakban a budapesti dalszínház és az európai nagyvárosok operajátszásának gyakorlata közti különbségekre tér ki, hangsúlyozva, hogy amíg „az egy és egyetlen Magyar Állami Operaház mindenkinek meg kell, hogy feleljen”, addig pl. „London, Párizs, Berlin, Bécs, München, Milánó vagy Moszkva több, különböző profilú operaházat tart fenn, élesen megkülönböztetve a királyinak, államinak, nemzetinek nevezett palotákat a polgári-városias ’Volksoper’-ektől”. Rámutat továbbá, hogy a Magyar Állami Operaház a volt szocialista országok operáival (Pozsony, Prága, Varsó, Tallinn, Roga vagy Vilnius intézményeivel) összehasonlítva sem versenyképes.

A szerző áttekinti azt az alapvetően kétféle működési rendszert, amelyek szerint a világ operaházai működnek, egyaránt kitérve az ún. stagione-, illetve repertoár-színházak előnyeire, hátrányaira és finanszírozási kérdéseire. Hangsúlyozza az új generáció kinevelésének elengedhetetlenségét (a társulatban éppúgy, mint a közönség soraiban), s nagy figyelmet szentel az énekesi pályára készülők problémáinak is: „bár a versenygazdaság törvénye a szabad kapitalizmusban tudatosította, hogy nem minden tojásból lesz tyúk, a magyar kultúr- és oktatáspolitika erről tudomást sem vesz. (…) Egyre több színiakadémia, zeneművészeti intézmény, színháztudományi szak ontja magából évente az öntudatos, diplomával hitelesített ’szólistákat’, akiknek valójában nincsen hova szerződniük.”

Kovalik mindezeken kívül nemcsak a magyar operajátszás történelmi-társadalmi okokra visszavezethető „helyzeti hátrányáról” ad áttekintő képet, de sorra veszi azokat a negatív hatásokat is, amelyek az utóbbi idők minisztereinek, illetve operaigazgatóinak működéséből fakadtak s fakadnak most is. Írása végén az új miniszter feladatául a következőt jelöli meg: „vennie kell a bátorságot, hogy megszüntesse az Operaház és az Erkel Színház összenövéséből eredő vonaglást, és megteremtse a magyar operakultúra sokszínű fejlődésének intézményi feltételeit.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!