Zenés színház

„Tömjénfüst és hagymaszag”

2006.06.09. 00:00
Ajánlom
Az Élet és Irodalom élénk figyelemmel kíséri az Operaház körül kialakult válságot. A hetilap ma megjelent száma Kovalik Balázs operarendező hosszú írását közli Tömjénfüst és hagymaszag címmel.

„Szó sincs zenéről. Egy szó sem esik a művészetről. (…) A döntnökök, a szuperstratégák és választott uralkodók valójában nem szeretik az operát, nem is értik azt, de leginkább mérhetetlenül unják. Ám mivel „nemzeti kincs”, „kulturális örökség” forog kockán, mindenki, érzi, ezt az ellenszenvet beismerni, kimondani nem volna ildomos. Úgy is mondhatnánk: hazudnak” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Kovalik a továbbiakban a budapesti dalszínház és az európai nagyvárosok operajátszásának gyakorlata közti különbségekre tér ki, hangsúlyozva, hogy amíg „az egy és egyetlen Magyar Állami Operaház mindenkinek meg kell, hogy feleljen”, addig pl. „London, Párizs, Berlin, Bécs, München, Milánó vagy Moszkva több, különböző profilú operaházat tart fenn, élesen megkülönböztetve a királyinak, államinak, nemzetinek nevezett palotákat a polgári-városias ’Volksoper’-ektől”. Rámutat továbbá, hogy a Magyar Állami Operaház a volt szocialista országok operáival (Pozsony, Prága, Varsó, Tallinn, Roga vagy Vilnius intézményeivel) összehasonlítva sem versenyképes.

A szerző áttekinti azt az alapvetően kétféle működési rendszert, amelyek szerint a világ operaházai működnek, egyaránt kitérve az ún. stagione-, illetve repertoár-színházak előnyeire, hátrányaira és finanszírozási kérdéseire. Hangsúlyozza az új generáció kinevelésének elengedhetetlenségét (a társulatban éppúgy, mint a közönség soraiban), s nagy figyelmet szentel az énekesi pályára készülők problémáinak is: „bár a versenygazdaság törvénye a szabad kapitalizmusban tudatosította, hogy nem minden tojásból lesz tyúk, a magyar kultúr- és oktatáspolitika erről tudomást sem vesz. (…) Egyre több színiakadémia, zeneművészeti intézmény, színháztudományi szak ontja magából évente az öntudatos, diplomával hitelesített ’szólistákat’, akiknek valójában nincsen hova szerződniük.”

Kovalik mindezeken kívül nemcsak a magyar operajátszás történelmi-társadalmi okokra visszavezethető „helyzeti hátrányáról” ad áttekintő képet, de sorra veszi azokat a negatív hatásokat is, amelyek az utóbbi idők minisztereinek, illetve operaigazgatóinak működéséből fakadtak s fakadnak most is. Írása végén az új miniszter feladatául a következőt jelöli meg: „vennie kell a bátorságot, hogy megszüntesse az Operaház és az Erkel Színház összenövéséből eredő vonaglást, és megteremtse a magyar operakultúra sokszínű fejlődésének intézményi feltételeit.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.