Zenés színház

Tosca a Szentmargitbányai kőfejtőben

2015.05.04. 08:42
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Tosca valamely előadásán a Szentmargitbányai kőfejtőben!

Puccini megkapó darabja nemcsak az operával barátkozók, hanem a vérbeli operarajongók ízlését is kielégíti: az operában mesterien szövődnek egy tragikus szerelmi történet drámai fordulatai egy krimibe illő cselekménysorozattal. 2015 júliusától augusztusig láthatjuk Robert Dornhelm rendezésében Puccini Tosca című operáját a Fertő-tó ausztriai oldalán, Szentmargitbányán található kőfejtőben.

Aligha kaphatna az eredeti szakmáját tekintve filmrendező Dornhelm testhezállóbb feladatot, mint a tüzes operadíva, Floria Tosca és a festő, Mario Cavaradossi tragikus szerelmi történetének drámai fordulatokban, krimibe illő cselekménysorozatokban gazdag történetének színpadra vitelét. Segítségére lesz ebben a fiatal díszlettervező, Anna Bergman, akit a kőfejtő természetes kulisszái mellett Róma monumentális épületei ihlettek meg. A rendezőpáros törekvése, hogy a közönség tagjai a kőfejtőbe való belépésüktől fogva a történet részévé váljanak, érzelmileg azonosulhassanak a szereplőkkel, és miközben a helyükre sétálnak, úgy érezzék, mintha Róma angyalai mellett haladnának.

Az opera színpadképéért Amra Bergman díszlettervező felel. Amrát a díszlet megalkotásakor római emlékei inspirálták. A zenei vezető szerepét Michael Güttler, korunk egyik legünnepeltebb fiatal karmestere vállalta el. Güttler lelkesen nyilatkozott arról, hogy napjaink legkiválóbb művészeinek előadásában csendülnek majd fel a népszerű opera dallamai 2015 nyarán a kőfejtőben. Tosca szerepében láthatjuk többek között Alexia Voulgaridou-t és Amanda Echalazt, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, a korrupt Scarpia-t Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

A Szentmargitbányai Kőfejtő a maga nyers, hasadozott sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál a nagy olasz operához. A szentmargitbányai Európa egyik legrégebbi kőfejtője, és 2001 óta az UNESCO-világörökség része. A hatalmas kövek, a különleges klíma a szabad ég alatt, a flóra és fauna, és a felejthetetlen művészeti produkció modern infrastruktúrával párosul, mely élmény néhány óra alatt magával ragadja a látogatót.

Időpontok:

Július 8., 9., 10., 11., 17., 18., 19., 24., 25., 30., 31.

Augusztus: 1., 2., 7., 8., 13., 14., 15.

Kérdésünk: Milyen hangnemre írta Puccini Scarpia, a rendőrfőnök szerepét?

A helyesen válaszolók közül egy szerencsés ellátogathat partnerével a Fidelio vendégeként az operára egy általa választott időpontban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.