Zenés színház

Tosca a Szentmargitbányai kőfejtőben

2015.05.04. 08:42
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Tosca valamely előadásán a Szentmargitbányai kőfejtőben!

Puccini megkapó darabja nemcsak az operával barátkozók, hanem a vérbeli operarajongók ízlését is kielégíti: az operában mesterien szövődnek egy tragikus szerelmi történet drámai fordulatai egy krimibe illő cselekménysorozattal. 2015 júliusától augusztusig láthatjuk Robert Dornhelm rendezésében Puccini Tosca című operáját a Fertő-tó ausztriai oldalán, Szentmargitbányán található kőfejtőben.

Aligha kaphatna az eredeti szakmáját tekintve filmrendező Dornhelm testhezállóbb feladatot, mint a tüzes operadíva, Floria Tosca és a festő, Mario Cavaradossi tragikus szerelmi történetének drámai fordulatokban, krimibe illő cselekménysorozatokban gazdag történetének színpadra vitelét. Segítségére lesz ebben a fiatal díszlettervező, Anna Bergman, akit a kőfejtő természetes kulisszái mellett Róma monumentális épületei ihlettek meg. A rendezőpáros törekvése, hogy a közönség tagjai a kőfejtőbe való belépésüktől fogva a történet részévé váljanak, érzelmileg azonosulhassanak a szereplőkkel, és miközben a helyükre sétálnak, úgy érezzék, mintha Róma angyalai mellett haladnának.

Az opera színpadképéért Amra Bergman díszlettervező felel. Amrát a díszlet megalkotásakor római emlékei inspirálták. A zenei vezető szerepét Michael Güttler, korunk egyik legünnepeltebb fiatal karmestere vállalta el. Güttler lelkesen nyilatkozott arról, hogy napjaink legkiválóbb művészeinek előadásában csendülnek majd fel a népszerű opera dallamai 2015 nyarán a kőfejtőben. Tosca szerepében láthatjuk többek között Alexia Voulgaridou-t és Amanda Echalazt, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, a korrupt Scarpia-t Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

A Szentmargitbányai Kőfejtő a maga nyers, hasadozott sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál a nagy olasz operához. A szentmargitbányai Európa egyik legrégebbi kőfejtője, és 2001 óta az UNESCO-világörökség része. A hatalmas kövek, a különleges klíma a szabad ég alatt, a flóra és fauna, és a felejthetetlen művészeti produkció modern infrastruktúrával párosul, mely élmény néhány óra alatt magával ragadja a látogatót.

Időpontok:

Július 8., 9., 10., 11., 17., 18., 19., 24., 25., 30., 31.

Augusztus: 1., 2., 7., 8., 13., 14., 15.

Kérdésünk: Milyen hangnemre írta Puccini Scarpia, a rendőrfőnök szerepét?

A helyesen válaszolók közül egy szerencsés ellátogathat partnerével a Fidelio vendégeként az operára egy általa választott időpontban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.