Zenés színház

Továbbra sincs döntés a Magyar Állami Operaház főigazgatójáról

2011.06.07. 19:58
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház tevékenységéről szóló tájékoztatást kedden meghallgatta a kormány, személyi kérdésekben nem született döntés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.

Az otthonvédelmi akcióterv és a közmunkaprogram témája mellett az Operaház ügye is napirenden volt a kormány mai ülésén. A tanácskozáson értékelték a Magyar Állami Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Az intézmény főigazgatói posztjára június 1-jén kinevezett, majd a tisztségről 3-án lemondott Horváth Ádámnak, korábbi miniszteri biztosnak beszámolót kellett készítenie a kormányülés elé.

A kormányülés után kiadott NEFMI-közlemény szerint a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma. Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház 2010. szeptember elsejei hatállyal kinevezett miniszteri biztosát, aki indult a főigazgatói posztra kiírt pályázaton, egy hónappal a pályázati kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter főigazgatóvá. Horváth Ádám aláírta főigazgatói munkaszerződését.

Aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és a minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Ez alapján Horváth Ádám miniszteri biztosként vihette volna tovább az intézmény vezetését. Június 3-án Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Réthelyi Miklós múlt pénteken közös megegyezéssel június 3-i hatállyal megszüntette Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörre szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt. A főigazgató személyéről szóló végleges döntésig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével.

A főigazgatói tisztségre lapértesülés szerint öten pályáztak. A kilenctagú szakmai bíráló bizottság Horváth Ádám pályázatát érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe. A keddi kormányülésen értékelték az Operaház helyzetét, személyi kérdésekben nem született döntés, a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”