Zenés színház

Továbbra sincs döntés a Magyar Állami Operaház főigazgatójáról

2011.06.07. 19:58
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház tevékenységéről szóló tájékoztatást kedden meghallgatta a kormány, személyi kérdésekben nem született döntés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.

Az otthonvédelmi akcióterv és a közmunkaprogram témája mellett az Operaház ügye is napirenden volt a kormány mai ülésén. A tanácskozáson értékelték a Magyar Állami Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Az intézmény főigazgatói posztjára június 1-jén kinevezett, majd a tisztségről 3-án lemondott Horváth Ádámnak, korábbi miniszteri biztosnak beszámolót kellett készítenie a kormányülés elé.

A kormányülés után kiadott NEFMI-közlemény szerint a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma. Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház 2010. szeptember elsejei hatállyal kinevezett miniszteri biztosát, aki indult a főigazgatói posztra kiírt pályázaton, egy hónappal a pályázati kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter főigazgatóvá. Horváth Ádám aláírta főigazgatói munkaszerződését.

Aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és a minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Ez alapján Horváth Ádám miniszteri biztosként vihette volna tovább az intézmény vezetését. Június 3-án Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Réthelyi Miklós múlt pénteken közös megegyezéssel június 3-i hatállyal megszüntette Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörre szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt. A főigazgató személyéről szóló végleges döntésig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével.

A főigazgatói tisztségre lapértesülés szerint öten pályáztak. A kilenctagú szakmai bíráló bizottság Horváth Ádám pályázatát érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe. A keddi kormányülésen értékelték az Operaház helyzetét, személyi kérdésekben nem született döntés, a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.