Zenés színház

Trabantjelmez és éneklő Kádár-kocka a Soharóza új előadásában

2021.10.27. 14:20
Ajánlom
A Soharóza Keleti Blokk címmel készülő új produkciója a szocializmus életképeit dolgozza fel, sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékok mentén.

Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra legújabb előadásában a divatbemutatók világa és a kórusszínház keveredik, a hatást a szerzők az elektronikus zene és a korszakra jellemző zenei világ egyesítésével fokozzák.

Bár a látvány és a hangzás modern, megelevenedik az úttörő életérzés, a balatoni szakszervezeti üdülés hangulata, szinte érezni a kaszinótojás illatát a presszóban, a háttérben pedig Kádár-kockák és panelek szegélyezik az utakat, miközben Trabantok pöfögnek a házak között.

Az előadás az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze és helyezi egy kifutóra.

A múlt színes-szagos emlékét idézi a Catwalk Concert Productions beharangozó videója is, amely a szocializmus korszakának nyomába ered, nosztalgiát ébresztve a nézőben.

SoharozaKeletiBlokk01Foto_KovacsMarton-141118.jpg

Soharóza: Keleti Blokk (Fotó/Forrás: Kovács Márton / Soharóza)

A produkció nemzetközi együttműködés eredménye: a visegrádi négyek mindegyikéből érkeznek vendégelőadók, így nemcsak a magyar emlékek kapnak helyet a Keleti Blokkban, hanem a négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete és nemzeti jellege, sajátosságai is.

Az előzetes:

Az előadást 2022. szeptember 9-én láthatja először a közönség a Trafóban.

Fejléckép: jelenet a Keleti Blokk videójából (fotó: Kovács Márton / Soharóza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.