Zenés színház

Trabantjelmez és éneklő Kádár-kocka a Soharóza új előadásában

2021.10.27. 14:20
Ajánlom
A Soharóza Keleti Blokk címmel készülő új produkciója a szocializmus életképeit dolgozza fel, sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékok mentén.

Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra legújabb előadásában a divatbemutatók világa és a kórusszínház keveredik, a hatást a szerzők az elektronikus zene és a korszakra jellemző zenei világ egyesítésével fokozzák.

Bár a látvány és a hangzás modern, megelevenedik az úttörő életérzés, a balatoni szakszervezeti üdülés hangulata, szinte érezni a kaszinótojás illatát a presszóban, a háttérben pedig Kádár-kockák és panelek szegélyezik az utakat, miközben Trabantok pöfögnek a házak között.

Az előadás az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze és helyezi egy kifutóra.

A múlt színes-szagos emlékét idézi a Catwalk Concert Productions beharangozó videója is, amely a szocializmus korszakának nyomába ered, nosztalgiát ébresztve a nézőben.

SoharozaKeletiBlokk01Foto_KovacsMarton-141118.jpg

Soharóza: Keleti Blokk (Fotó/Forrás: Kovács Márton / Soharóza)

A produkció nemzetközi együttműködés eredménye: a visegrádi négyek mindegyikéből érkeznek vendégelőadók, így nemcsak a magyar emlékek kapnak helyet a Keleti Blokkban, hanem a négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete és nemzeti jellege, sajátosságai is.

Az előzetes:

Az előadást 2022. szeptember 9-én láthatja először a közönség a Trafóban.

Fejléckép: jelenet a Keleti Blokk videójából (fotó: Kovács Márton / Soharóza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.