Zenés színház

"Tudtam, hogy kell nekem ez a nő"

2016.11.04. 13:38
Ajánlom
Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Rigolettót tűzik műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán 2017-ben. "Teljesen beleszerettem Verdibe, és nem lehetek elég hálás, hogy felkértek a szerepre" - fogalmazott a Gildát alakító fiatal és tehetséges spanyol szoprán, Elena Sancho Pereg az eseményt beharangozó bécsi sajtótájékoztatón november 3-án.

 A francia rendező, Philippe Aurlaud, aki először rendez ezen a helyszínen július 12-re tűzte ki a premiert. Az idei művészeti vezető a német operaélet shooting sztárjaként számon tartott Anja Bihlmaier lesz. 

Philippe Arlaud

Philippe Arlaud (Fotó/Forrás: Nigon Jean-Marc)

A Rigoletto tragédiába torkolló romantikus szerelmi története, a realitás és a fantázia ötvözete ideális terep a nemzetközileg is nagyon keresett, francia rendező Philippe Arlaud számára.

Elena Sancho Pereg

Elena Sancho Pereg (Fotó/Forrás: Achorst Ossinger)

A szentmargitbányai kulissza egyediségénél s méreténél fogva lehetővé teszi hogy eddig még nem látott és ismert dimenziókban mesélhessék el a népszerű történetet. Arlaud rendezésében különböző világok találkoznak, hogy majd újra eltávolodjanak egymástól. Az egyik oldalon a hercegi udvar szívtelen és gátlástalan, felsőrendű világa míg a másik oldalon a bérgyilkos Sparafucile alvilága áll. A két véglet között bontakozik ki Rigoletto és lánya közötti drámai és érzelmi cselekmény szála, melyet végül bedarál és legyőz az ellentétes világok közötti feszültség.

Az érzelmek, a zene és a képi elemek ötvözésére a kőfejtő nyers sziklái a háttérben ezúttal is kitűnő kulisszaként szolgálnak.

Rigoletto – egy hátborzongató történet

Az élvhajhász mantovai herceg örömét leli abban, hogy felfogadott udvari bolondja, Rigoletto, szellemes csipkelődésével, maró gúnyolódásával sok embertársának keseríti meg az életét, a herceg estéjén Ceprano grófot szemelte ki martalékául.

Gróf Monterone lánya már áldozatául esett a léha, kicsapongó életű mantovai hercegnek, Rigoletto belőle is csúfot űz, erre a gróf megátkozza őt. A csípős nyelvű Rigoletto félve óvja szeretett lányát, Gildát minden rá leselkedő veszélytől és az udvar hatalmi játszmáitól.

Mikor tudomást szerez a herceg újabb hódítási kísérletéről, és arról, hogy annak kiszemeltje éppen az ő Gildája, kicsúszik lába alól a talaj.

Elérkezettnek látja az időt, hogy megbízza Sparafucile bérgyilkost az álruhába öltözött, diáknak álcázott mantovai herceg megölésével. A szerelmes Gilda azonban átlátva apja tervét, elhatározza hogy feláldozza magát és megmenti a herceget. A herceg holttestére várva Rigoletto elborzadva tépi fel a Sparafucilével kötött egyezség jegyében leszállított hullazsákot.

A karneváli mulatság, élet és halál közötti groteszk világot tár elénk Verdi (1813-1901) nagyszerű művében. Megtudhatjuk, hogy mivé teszi az embert a bosszúvágy, mit jelent a társadalom kitaszítottjaként élni, és azt is, hogy mennyire rombolóak lehetnek a félreértett érzelmek. Az 1851-ben bemutatott, eredetileg Verdi A király mulat című drámáján alapuló, korában többszöri cenzúrának alávetett történet ma sem vesztett aktualitásából.

Kitűnő énekesek és zenészek Anja Bihlmaier irányítása alatt

 Anja Bihlmaier személyében először lesz női művészeti vezetője a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak. Amellett, hogy betölti a kasseli Staatstheater zenei igazgatói posztját, Bihlmaier a német operaélet shooting sztárja.

Anja Bihlmaier

Anja Bihlmaier (Fotó/Forrás: Neda Navaee)

Gilda szerepében az idei szezon Szerelmi bájitalában Adinaként ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk újra. A másik szereposztásban Gildaként pedig azt a Tatiana Larina-t köszönthetjük, aki legutoljára Donizetti Lammermoori Lucia című operájának címszerepében kápráztatta el a Kölni Operaház nagyközönségét.

Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vlagyiszlav Szulimszkij valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

Mantova hercegének szerepén három kitűnő tenor osztozik majd. A koreai származású Yosep Kang a világ vezető operházainak színpadán vendégszerepel többek között Rigoletto szerepében illetve Az álarcosbál Riccardojaként. A fülöpszigeti származású, amerikában nevelkedett Arthur Espiritu Észak-Amerika után Európában többek között a Milánói Scála, a Lipcsei és Párizsi Operaház, a Baden-Badeni Fesztivál és a Berlini Filharmónikusok színpadán szerepel, Rigolettót 2013-ban énekelte először St. Gallenben, majd a rákövetkező évben a Klosterneuburgi Fesztiválon, az idei évadban pedig a Kasseli Színházban. A mexikói tenor Jesus Leon amerikai tanulmányai után az Atlantai Opera, a Koreai Operaház, a Skót Operaház, a Dijoni Operház, a párizsi Chatelet Színház mellett Olaszország számos színpadán fellépett, többek között Rómeo, Nadir, Elvino, Mantova hercege, Alfredo és Don Giovanni szerepeiben. Mantova hercegének szerepében jelenleg a Nápolyi Operaház színpadán hallhatja a nagyközönség.

A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát Walter Zeh vezényli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.