Zenés színház

Túl sok az ötlet

2013.05.02. 10:34
Ajánlom
Terry Gilliam, a Monty Python produkcióin edzett fantáziájú film-, és - saját definíciója szerint - részmunkaidős operarendező újra Berlioz-kompozíciót állít színpadra az Angol Nemzeti Operában (ENO).

A Benvenuto Cellini előadása aligha lesz unalmas. Gilliam ugyanis, aki többek között olyan filmeket jegyez, mint a Brazil, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Brian élete és a 12 majom, és maga sem szűkölködik képzelőerőben, a francia komponista életművéről szólva éppen annak túláradó ötletességét hangsúlyozta ("látványos" és "arcátlan" volta mellett, ahogyan az ENO új, szintén roppant sokszínű évadát népszerűsítő interjújában fogalmazott).

Persze nem ez lesz Gilliam és Berlioz első találkozása: a rendező két éve a Faust elkárhozását vitte színre az Angol Nemzeti Operában. A francia zeneszerző életművének megközelítésével kapcsolatban egyébként elmondta, hogy amennyire csak lehet, kerülni igyekszik a biográfiákat, és inkább a zene sajátosságaiból, szubjektív hatásaiból alakítja ki az alkotó számára érvényes portréját. A ritkán játszott, technikai szempontból is komoly igényeket támasztó kompozíciót Edward Gardner vezényli majd az operaház előadásain.

A 2013/14-es évad programját természetesen nem csak Gilliam neve színesíti: az ENO művészeti vezetője, John Berry többek között Christopher Aldent, Simon McBurneyt és Calixto Bieitót is felkérte egy-egy opera megrendezésére. Az évadot a spanyol rendező nyitja Beethoven Fideliójának szeptemberi színpadra állításával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.