Zenés színház

"Túlságosan érzelmes vagyok"

2016.10.25. 07:54
Ajánlom
A II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második díját Horti Lilla érdemelte ki, aki ezzel részt vesz a Fidelio Fortissimo programban is. A pályakezdő énekessel terveiről és az énekesi szakma buktatóiról beszélgettünk, de mesteréről, Marton Éváról is faggattuk.

- A zenészcsaládok gyermekeinek mindennapjait élted, mégse volt minden olyan egyértelmű.

- Édesapám ének-zene tanár, így nagyon sok zenét hallgattam, minden vasárnap arra keltem, hogy szól a Bartók Rádió. A zene észrevétlenül lett része az életemnek, a városi rendezvényeken, táborokban vagy akár csak családi ünnepeken mindig énekeltünk. Ez a későbbiekben meghálálta magát, hiszen nagyon könnyen olvasok kottát, és az új művek szinte azonnal megragadnak a fejemben. Az éneklést hivatalosan Dulics Tímea keze alatt kezdtem, aztán belépett az életembe a fuvola is.

Horti Lilla

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

Nem készültem tudatosan a pályára, a fuvolatanárom jegyezte meg egyszer, hogy nem is érti, mit keresek még itt a csongrádi zeneiskolában. Felvetettem ezt a szüleimnek és a szegedi konziban találtam magam fuvola, majd ének szakon Somogyvári Tímea Zitánál.

- Az énekesi pálya mellett döntöttél, és most világnagyságok irányítják a munkád. Jó választás volt?

- Nagyon fontos, hogy milyen kapcsolatban vagyok a tanáraimmal és azokkal, akikkel dolgozom. A zene egy bensőséges dolog, így tudok a leginkább kitárulkozni. Olyan oktatók mellé kerültem a Zeneakadémián, akiknek csodálom a művészetét, és remekül tudunk együtt dolgozni. Sokat köszönhetek Kertesi Ingridnek, aki az alapképzésen foglalkozott velem, jelenlegi mesteremnek, Marton Évának és Virág Emesének, aki végigkíséri a zeneakadémiai éveimet. Nem kisebb öröm, hogy egy évet tölthettem ösztöndíjjal Spanyolországban, ahol megismerhettem Anna Maria Sánchezt is.

Horti Lilla és Marton Éva

Horti Lilla és Marton Éva (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

- Marton Éva különleges helyet foglal el az életedben. Hogyan értékeled a közös munkát

- Már korábban is találkoztunk különböző mesterkurzusokon, és mindig is úgy terveztem, hogy szeretnék tőle közvetlenül is tanulni. Elhatároztam, hogy bírni fogom azt a hírhedt „kiképzést”, amiről addig csak hallomásból tudtam. Marton Éva nagyon sok tanáccsal lát el. Egy fantasztikus életpálya van mögötte, és sajnálom, hogy nem születtem korábban, hogy már annyi idős legyek, hogy a segítségével énekelhessem végig az ő nagy szerepeit. Mondhatom, hogy teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy ki tudjam alakítani a saját egyéniségemet.

„Ne akarjunk senkire sem hasonlítani”

Kapcsolódó

„Ne akarjunk senkire sem hasonlítani”

Marton Éva, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas operaénekessel, a Zeneakadémia Professor Emeritájával a szeptember 19–25. között második alkalommal megrendezendő Marton Éva Nemzetközi Énekverseny eddigi tapasztalatairól és jövőjéről, valamit az énekes szakma jelenéről beszélgettünk.

- Hogyan állítottátok össze a versenyprogramodat?

- Összetett műsort alakítottunk ki, hogy minél több stílusban megmutathassam a tudásom. Nagyon sok érzelem van bennem, amin egyébként dolgoznom is kell, hiszen az a fontos, hogy a közönség élvezze jobban az előadást. (Nevet.) Sokszor előfordul, hogy ösztönösen behunyom a szemem, amivel akár el is veszíthetem a kapcsolatot a közönséggel. Technikailag is próbáltam olyan műveket választani, amelyek közel vannak a határaimhoz. Nekem kell éreznem, hogy mi tesz jót. Nem arról van szó, hogy ne tudnék elénekelni bizonyos darabokat, de hosszú távra tervezek, és nem szeretném felélni a tartalékaimat az első tíz évben. Az operaházak könyörtelenül néznek új tehetségek után, hiszen az elvárás az, hogy Oscar-díjas színésznők énekeljenek a színpadon CD-minőségben.

- Melyik az a repertoár, amelyikben a közeljövőben el tudod képzelni magadat

- Huszonhárom évesen fiatalok a hangszalagjaim, és fejben is érnem kell még. Nem mondhatom, hogy nem kísérletezgetek, de ha teljes színpadi szerepekről van szó, akkor Mozartokat szeretnék énekelni, a bel canto repertoárt körbejárni, de ott van Puccini Mimije vagy Musette-je is, később pedig Verdi szinte összes operája. A legkedvesebb számomra a Traviata, imádom az első hangtól az utolsóig. Tovább is mondhatnám, ám azokat még ki sem merem ejteni. (Nevet.)

Horti Lilla

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

- Október végén egy különleges koncertre készülsz, és megvannak már a távlati terveid is.

- Egy dalestre kerül sor október 29-én, ahol a dalköltő Liszt és a fiatalabb kortárs, Széchenyi István unokaöccse, Szécsényi Imre mutatkozhat be. Virág Emese igazi különlegességeket kutatott fel a diplomataként és zenetudósként ismert Szécsényi munkásságából. Erdős Attilával és Pataki Bencével a francia és német nyelvű dalokból válogatunk majd, Kovács Sándor zenetörténész műsorvezetése pedig sok információt és annál is több szórakoztató pillanatot ígér. A versenyből származó felkérések alapján még csak minimálisan nyílt ki a világ, de nem is volna egyszerű mindent elvállalnom. Szeretném a diploma után elvégezni a tanári képzést is, amit alapszinten már kipróbáltam, és nagyon foglalkoztat, sőt örömet okoz, ha segíthetek valakinek, hogy kibontsa a hangját, és formálódjon az egyénisége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.
Zenés színház ajánló

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.