Zenés színház

"Túlságosan érzelmes vagyok"

2016.10.25. 07:54
Ajánlom
A II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második díját Horti Lilla érdemelte ki, aki ezzel részt vesz a Fidelio Fortissimo programban is. A pályakezdő énekessel terveiről és az énekesi szakma buktatóiról beszélgettünk, de mesteréről, Marton Éváról is faggattuk.

- A zenészcsaládok gyermekeinek mindennapjait élted, mégse volt minden olyan egyértelmű.

- Édesapám ének-zene tanár, így nagyon sok zenét hallgattam, minden vasárnap arra keltem, hogy szól a Bartók Rádió. A zene észrevétlenül lett része az életemnek, a városi rendezvényeken, táborokban vagy akár csak családi ünnepeken mindig énekeltünk. Ez a későbbiekben meghálálta magát, hiszen nagyon könnyen olvasok kottát, és az új művek szinte azonnal megragadnak a fejemben. Az éneklést hivatalosan Dulics Tímea keze alatt kezdtem, aztán belépett az életembe a fuvola is.

Horti Lilla

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

Nem készültem tudatosan a pályára, a fuvolatanárom jegyezte meg egyszer, hogy nem is érti, mit keresek még itt a csongrádi zeneiskolában. Felvetettem ezt a szüleimnek és a szegedi konziban találtam magam fuvola, majd ének szakon Somogyvári Tímea Zitánál.

- Az énekesi pálya mellett döntöttél, és most világnagyságok irányítják a munkád. Jó választás volt?

- Nagyon fontos, hogy milyen kapcsolatban vagyok a tanáraimmal és azokkal, akikkel dolgozom. A zene egy bensőséges dolog, így tudok a leginkább kitárulkozni. Olyan oktatók mellé kerültem a Zeneakadémián, akiknek csodálom a művészetét, és remekül tudunk együtt dolgozni. Sokat köszönhetek Kertesi Ingridnek, aki az alapképzésen foglalkozott velem, jelenlegi mesteremnek, Marton Évának és Virág Emesének, aki végigkíséri a zeneakadémiai éveimet. Nem kisebb öröm, hogy egy évet tölthettem ösztöndíjjal Spanyolországban, ahol megismerhettem Anna Maria Sánchezt is.

Horti Lilla és Marton Éva

Horti Lilla és Marton Éva (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

- Marton Éva különleges helyet foglal el az életedben. Hogyan értékeled a közös munkát

- Már korábban is találkoztunk különböző mesterkurzusokon, és mindig is úgy terveztem, hogy szeretnék tőle közvetlenül is tanulni. Elhatároztam, hogy bírni fogom azt a hírhedt „kiképzést”, amiről addig csak hallomásból tudtam. Marton Éva nagyon sok tanáccsal lát el. Egy fantasztikus életpálya van mögötte, és sajnálom, hogy nem születtem korábban, hogy már annyi idős legyek, hogy a segítségével énekelhessem végig az ő nagy szerepeit. Mondhatom, hogy teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy ki tudjam alakítani a saját egyéniségemet.

„Ne akarjunk senkire sem hasonlítani”

Kapcsolódó

„Ne akarjunk senkire sem hasonlítani”

Marton Éva, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas operaénekessel, a Zeneakadémia Professor Emeritájával a szeptember 19–25. között második alkalommal megrendezendő Marton Éva Nemzetközi Énekverseny eddigi tapasztalatairól és jövőjéről, valamit az énekes szakma jelenéről beszélgettünk.

- Hogyan állítottátok össze a versenyprogramodat?

- Összetett műsort alakítottunk ki, hogy minél több stílusban megmutathassam a tudásom. Nagyon sok érzelem van bennem, amin egyébként dolgoznom is kell, hiszen az a fontos, hogy a közönség élvezze jobban az előadást. (Nevet.) Sokszor előfordul, hogy ösztönösen behunyom a szemem, amivel akár el is veszíthetem a kapcsolatot a közönséggel. Technikailag is próbáltam olyan műveket választani, amelyek közel vannak a határaimhoz. Nekem kell éreznem, hogy mi tesz jót. Nem arról van szó, hogy ne tudnék elénekelni bizonyos darabokat, de hosszú távra tervezek, és nem szeretném felélni a tartalékaimat az első tíz évben. Az operaházak könyörtelenül néznek új tehetségek után, hiszen az elvárás az, hogy Oscar-díjas színésznők énekeljenek a színpadon CD-minőségben.

- Melyik az a repertoár, amelyikben a közeljövőben el tudod képzelni magadat

- Huszonhárom évesen fiatalok a hangszalagjaim, és fejben is érnem kell még. Nem mondhatom, hogy nem kísérletezgetek, de ha teljes színpadi szerepekről van szó, akkor Mozartokat szeretnék énekelni, a bel canto repertoárt körbejárni, de ott van Puccini Mimije vagy Musette-je is, később pedig Verdi szinte összes operája. A legkedvesebb számomra a Traviata, imádom az első hangtól az utolsóig. Tovább is mondhatnám, ám azokat még ki sem merem ejteni. (Nevet.)

Horti Lilla

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

- Október végén egy különleges koncertre készülsz, és megvannak már a távlati terveid is.

- Egy dalestre kerül sor október 29-én, ahol a dalköltő Liszt és a fiatalabb kortárs, Széchenyi István unokaöccse, Szécsényi Imre mutatkozhat be. Virág Emese igazi különlegességeket kutatott fel a diplomataként és zenetudósként ismert Szécsényi munkásságából. Erdős Attilával és Pataki Bencével a francia és német nyelvű dalokból válogatunk majd, Kovács Sándor zenetörténész műsorvezetése pedig sok információt és annál is több szórakoztató pillanatot ígér. A versenyből származó felkérések alapján még csak minimálisan nyílt ki a világ, de nem is volna egyszerű mindent elvállalnom. Szeretném a diploma után elvégezni a tanári képzést is, amit alapszinten már kipróbáltam, és nagyon foglalkoztat, sőt örömet okoz, ha segíthetek valakinek, hogy kibontsa a hangját, és formálódjon az egyénisége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.