Zenés színház

Tündérmese az íróasztalon

2013.08.05. 16:24
Ajánlom
A kritikusok véleménye szerint a Salzburgi Ünnepi Játékok Mesterdalnokok-produkciója erősen emlékeztetett a mesék világára.

Mivel Bayreuth idei műsorán A nürnbergi mesterdalnokok előadása nem szerepel, a salzburgi premier bizonyos értelemben a Zöld Domb konkurrenciájának számított az első augusztusi hétvégén, jóllehet Stefan Herheim értelmezése egészen más koncepciót bontott ki, mint Katharina Wagner eleinte nagy vitákat kiváltó rendezése. A beszámolók szerint egészen olyan volt, mintha egy Grimm-mese lapjai elevenedtek volna meg.

Herheim ugyanis amellett, hogy a szerelmi szál háttérbe szorításával a könyvekkel és tudományos kellékekkel körülvett, némileg fausti pózban ábrázolt Hans Sachsot állította az opera középpontjába, magát a történetet is idézőjelbe tette, sajátos második színpadra, egy óriási biedermeier íróasztal lapjára helyezve a cselekményt. A szereplők is a 19. század eleji polgárság képét az egykori nürnbergi mesteremberek világára vetítő, biedermeier kosztümöket viseltek, mintha csak egy kétszáz éves könyvből léptek volna elő, ezzel a gesztussal idézte meg ugyanis a rendező a német identitástudat formálódásának, a német művészet fogalmi meghatározásának a Mesterdalnokok esztétikai állásfoglalása szempontjából oly fontos korszakát.

A szereplők közül a Hans Sachsot megformáló Michael Volle teljesítménye érdemelte ki a legtöbb elismerést - erőteljes alakítása mellett már csak azért is, mert képes volt áténekelni a Daniele Gatti vezényletével energikusan játszó Bécsi Filharmonikusok hangzását. Osztozott a sikerben a mulatságos Beckmesser-figurát életre keltő Markus Werba is, míg Roberto Saccá (Walther von Stolzing) és Anna Gabler (Eva) teljesítményét halványabbnak ítélték a kritikusok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.